Szerző: Dojcsák Dániel

2013. december 2. 13:06

Hollandia aggódik a Google adatkezelési elvei miatt

A Google ugyan korábban elmagyarázta már, hogy miért is látja jónak összevonni minden termékének felhasználói adatait, de úgy tűnik, ezt nem minden országban emésztették meg. A holland adatvédelmi hatóság hét hónapos vizsgálata arra jutott, hogy ez sérti a törvényeiket.

A Hollandiai Adatvédelmi Hivatal (DPA) egyeztetésre hívja a Google-t, ugyanis több fenntartása is van az elmúlt évben bevezetett univerzális adatkezelési szabályzattal, írja a Reuters. A vizsgálat kiterjedt a cloudszolgáltatások, a kereső és a hirdetési rendszerek összefonódásaira és már indításként belengették a holland hivatalnokok a büntetés lehetőségét.

Jacob Kohnstamm, a személyiségi jogok védelméért felelős testület vezetője szerint törvénytelen az a gyakorlat, hogy a Google különböző weboldalakból és szolgáltatásokból szerzett személyes adatokat kombinálja annak érdekében, hogy az onnan megszerzett információk segítségével támogassa hirdetési rendszerét vagy tegye személyre szabottá tartalomszolgáltatásait, például a YouTube-ot. Ezáltal a hollandok szerint a Google a web egy láthatatlan rétegét hozza létre a személyes adatainkból, az engedélyünk nélkül.

Kikerülhetetlen a Google

A jelentés szerint egy holland (ide behelyettesíthető természetesen bármilyen más nemzet) internetező számára szinte lehetetlen, hogy ne kerüljön interakcióba a Google keresővel, YouTube-bal vagy a Google Maps-szel, akár passzív módon, mivel ezeket a szolgáltatásokat gyakran más oldalakba ágyazva a tudta nélkül használja. A Google már ilyen szinten is profilokat épít, viszont nem megfelelően értesíti a felhasználókat arról, hogy milyen személyes adatokat gyűjt be és azokat hogyan kombinálja, milyen célokra használja fel.

A Google nyilvánvalóan azzal fog védekezni, hogy minden felhasználó a regisztrációkor (amit bármelyik szolgáltatás használatának kezdetekor meg kellett tennie) elfogadta a felhasználási feltételeket, amik egyértelmű, érthető módon tartalmazza, hogy a Google adatot gyűjt és azokat a különböző termékeken keresztül is viszi. A holland hatóság szerint azonban ez messze nem elegendő, az egyszeri tájékoztatást és a feltételek elfogadását nem lehet úgy tekinteni, hogy a felhasználó beleegyezett a teljes weben átívelő adatgyűjtésbe. A Google persze állítja: “az adatvédelmi szabályzatunk tiszteletben tartja az európai törvényeket, miközben lehetővé teszi a cég számára, hogy egyszerűbb, hatékonyabb szolgáltatásokat hozzon létre”. A hárítás mellett a közlemény természetesen kitér arra, hogy a Google teljes mértékben együttműködik a holland adatvédelmi hivatallal a teljes folyamat során.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A holland aggodalom nem egyedülálló Európában, több másik országban is rossz szemmel nézik az amerikai szolgáltató mindent átitató terjeszkedését. A Google nem is csinál ebből a törekvéséből titkot, azt semmiképp nem lehet mondani, hogy csapdát állítana a felhasználóknak, hiszen évek óta azt kommunikálja, hogy a Google+ az “internet szövete” kíván lenni, ami mindenhol ott van. Az európai hatóságok viszont komolyan aggódnak amiatt, hogy a cloudszolgáltatásoknál az adatok minden esetben a felhasználótól és akár az adott országtól is távol (is) tárolódnak, a felhasználóknak és a hatóságoknak viszonylag kevés kontrollja van az adatok felett.

Légypiszok

Jelenleg hat európai országban zajlanak vizsgálatok a Google adatkezelési gyakorlatával kapcsolatban, Hollandián kívül Franciaországban, Spanyolországban, Németországban, az Egyesült Királyságban és a legnagyobb Google-kritikus Olaszországban. Időnként mindenhol kap különböző büntetéseket a vállalat, de ezeknek az összege elhanyagolható a bevételekhez képest, ráadásul egy-egy ország gyakorlatilag nem képes érdemben korlátozni egy Google-méretű cég tevékenységét.

A spanyol adatvédelmi hivatal nemrég 400 ezer dollárnyi büntetést szabott ki a Google-re, de csak az érzékletesség kedvéért érdemes megjegyezni, hogy a cég körülbelül négy perc alatt termel ennyi árbevételt legutóbbi pénzügyi jelentése alapján. Így még ha tucatnyi ország zaklatja hasonló ügyekkel, az sem jelent némi kellemetlenségnél többet a Google üzleti modelljében, ami immár egyértelműen a teljes körű felhasználói profilokra épül. A Universal Analytics-tól az Androidig minden azt hangsúlyozza, hogy a felhasználót ismerve növelhető az üzleti célok elérésének hatékonysága.

Egy másik megközelítésből pedig a Google és a hasonló cégek tevékenysége a hatalom más ágainak igenis kedvezőek, sőt, több országban, köztük hazánkban is kampányol azzal az adó-, illetve a földhivatal, hogy a Google Earth, illetve Google StreetView fotóit felhasználva vizsgálják állampolgáraik hirtelen vagyonosodását vagy éppen az engedélynélküli építkezéseket. Az ilyen kettősségek, illetve a már most stabil társadalmi beágyazottság miatt nem valószínű, hogy a kellemetlen büntetéseknél messzebbre jutnának a rengeteg adatot kezelő cégek ellen felvonuló szervek.

a címlapról