Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

"Oké Google" már a Chrome-ban is

Hlács Ferenc, 2013. november 27. 10:47
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Már a Chrome böngészőben is kereshetünk a Moto X-ből és a Nexus 5-ből ismert "Ok, Google" paranccsal. A funkció használatához a Google frissen kiadott kiegészítőjére is szükség van, a jövőben viszont natívan is beépülhet a keresőbe.

Eddig legfeljebb Moto X, illetve ritkább esetben Google Glass tulajdonosokat láthattunk, amint készüléküket gombnyomás nélkül, csupán az “Ok Google” - utóbbi esetében “Ok Glass” - kulcsszót kimondva veszik rá, a webes keresésre, az utóbbi hetekben azonban a Nexus 5-ben is találkozhattunk a funkcióval, mára pedig a Google a számítógépek böngészőjében is lehetőséget kínál annak használatára, legalábbis amíg Chrome-ról van szó.

A csupa fül keresést ugyanis a Google immár online keresőjéhez is hozzáadta, a frissen bejelentett opció igénybevételéhez azonban jelenleg egy Chrome kiegészítőre is szükség lesz. Ezt telepítve elég a Google.com-ra navigálva kimondani a Moto X-től ismert “Ok Google” varázsszót, majd utána a keresett kifejezést. A módszer a keresési eredmények oldalán is működik, ha újabb téma után szeretnénk kutatni, a fenti procedúra innen is megismételhető.

A Chrome-bővítmény jelenleg béta változatban érhető el, ugyanakkor a funkciónak valószínűleg nem ez lesz a végleges formája, alapértelmezetten bekerül majd a Google keresőjébe, sőt, az Ars Technica szerint az ehhez szükséges kód jó részét már be is építették a Google.com oldalba. Azzal, hogy egyelőre kiegészítő szükséges a folyamatosan fülelő funkció használatához, a keresőóriás megkerüli, hogy a működéséhez szükséges jogosultságokat minden alkalommal engedélyezni kelljen. A HTML5 ugyan képes natívan támogatni a mikrofonos szövegbevitelt, ehhez azonban a felhasználó engedélye is szükséges, amit az adott weboldal minden alkalommal kérni fog, mikor az a felületére látogat.

A bővítményeknél ez a probléma nem áll fent, hiszen akárcsak az okostelefonos alkalmazások esetében, a felhasználó az engedélyeket a telepítéskor osztja ki, és azok egészen az app törléséig érvényesek is lesznek. Ha a vállalatnak sikerül megoldást találnia az apró problémára, és lehetőséget ad az oldal látogatóinak, hogy permanensen engedélyezzék számára a mikrofonhasználatot, a “beszédes” keresés lehetősége nem igényel majd kiegészítőt, ezáltal pedig nem is fog a Google böngészőjére korlátozódni.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.