Szerző: Hlács Ferenc

2013. november 26. 13:53

Távozott az id Software-től John Carmack

Távozik az id Software-től John Carmack, a Doom és Quake játékok legendás fejlesztője. A vállalat társalapítója azzal indokolta döntését, hogy így nagyobb figyelmet fordíthat majd a Oculus Rift virtuálisvalóság-szemüveget fejlesztő Oculus VR csapatára, ahol augusztus óta technológiai vezetőként dolgozik.

Végleg távozik az id Software-től John Carmack, a vállalat egyik alapítója, akinek a nevéhez többek között olyan legendás FPS játékok fűződnek mint a Wolfeinstein 3D, a Doom, a Quake vagy a RAGE. A lépés egy korszak végét jelenti a videojáték-iparban, a legendás fejlesztő munkája ugyanakkor az id Software fő tervezője Tim Willits szerint lezártnak tekinthető, így a búcsú nem érinti majd a folyamatban lévő projekteket, például az id Tech 5 videojáték-motor fejlesztését.

Carmack azért hagyta el a vállalatot, mert a játékfejlesztésen kívül más területek is érdekelni kezdték, már régóta támogatta többek között az Oculus Rift szemüveget, amely virtuális valóságként jeleníti meg a videojátékok tartalmát. A fejlesztő már a készülék Kickstarter-projektje, illetve a létrehozóit tömörítő vállalat megalakulása előtt támogatta a mára Oculus VR néven futó csapatot, valamint segédkezett a Doom 3 optimalizálásában is a platform korai prototípusára, idén augusztusban pedig csatlakozott is a vállalathoz technológiai vezetőként. Mostani döntése többek között annak köszönhető, hogy a két cég közötti ingázást már nem érezte kivitelezhetőnek.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ráadásul nem az Oculus VR az egyetlen mellékszál Carmack karrierjében, 2000-ben ugyanis ő alapította a privát űrutazással foglalkozó Armadillo Aerospace vállalatot is, amelyet augusztusban “hibernáltak”, miután túlságosan veszteséges volt - Carmacknak évi egymillió dollárjába került. Az Armadillo esetében persze nem egy SpaceX-kaliberű cégre kell gondolni, a jövőbeni működéshez azonban új befektetőkre lesz szüksége.

Az id Software-től ezzel idén a második magas rangú tisztviselő távozik, miután annak elnöke és korábbi vezérigazgatója Todd Hollenshead nyáron 17 év után búcsút intett a fejlesztőstúdiónak. A vállalat utolsó kiadott játéka a RAGE volt, amely 2011-ben jelent meg. Noha már 2008-ban bejelentették, hogy megkezdték a munkát a Doom sorozat negyedik részén, azt nem sokkal később újra is kezdték, miután nem felelt meg a csapat elvárásainak. Az id Tech 5 motorra épülő cím megjelenésének dátuma egyelőre ismeretlen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról