Szerző: Hlács Ferenc

2013. november 26. 13:53

Távozott az id Software-től John Carmack

Távozik az id Software-től John Carmack, a Doom és Quake játékok legendás fejlesztője. A vállalat társalapítója azzal indokolta döntését, hogy így nagyobb figyelmet fordíthat majd a Oculus Rift virtuálisvalóság-szemüveget fejlesztő Oculus VR csapatára, ahol augusztus óta technológiai vezetőként dolgozik.

Végleg távozik az id Software-től John Carmack, a vállalat egyik alapítója, akinek a nevéhez többek között olyan legendás FPS játékok fűződnek mint a Wolfeinstein 3D, a Doom, a Quake vagy a RAGE. A lépés egy korszak végét jelenti a videojáték-iparban, a legendás fejlesztő munkája ugyanakkor az id Software fő tervezője Tim Willits szerint lezártnak tekinthető, így a búcsú nem érinti majd a folyamatban lévő projekteket, például az id Tech 5 videojáték-motor fejlesztését.

Carmack azért hagyta el a vállalatot, mert a játékfejlesztésen kívül más területek is érdekelni kezdték, már régóta támogatta többek között az Oculus Rift szemüveget, amely virtuális valóságként jeleníti meg a videojátékok tartalmát. A fejlesztő már a készülék Kickstarter-projektje, illetve a létrehozóit tömörítő vállalat megalakulása előtt támogatta a mára Oculus VR néven futó csapatot, valamint segédkezett a Doom 3 optimalizálásában is a platform korai prototípusára, idén augusztusban pedig csatlakozott is a vállalathoz technológiai vezetőként. Mostani döntése többek között annak köszönhető, hogy a két cég közötti ingázást már nem érezte kivitelezhetőnek.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x)

Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x) Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Ráadásul nem az Oculus VR az egyetlen mellékszál Carmack karrierjében, 2000-ben ugyanis ő alapította a privát űrutazással foglalkozó Armadillo Aerospace vállalatot is, amelyet augusztusban “hibernáltak”, miután túlságosan veszteséges volt - Carmacknak évi egymillió dollárjába került. Az Armadillo esetében persze nem egy SpaceX-kaliberű cégre kell gondolni, a jövőbeni működéshez azonban új befektetőkre lesz szüksége.

Az id Software-től ezzel idén a második magas rangú tisztviselő távozik, miután annak elnöke és korábbi vezérigazgatója Todd Hollenshead nyáron 17 év után búcsút intett a fejlesztőstúdiónak. A vállalat utolsó kiadott játéka a RAGE volt, amely 2011-ben jelent meg. Noha már 2008-ban bejelentették, hogy megkezdték a munkát a Doom sorozat negyedik részén, azt nem sokkal később újra is kezdték, miután nem felelt meg a csapat elvárásainak. Az id Tech 5 motorra épülő cím megjelenésének dátuma egyelőre ismeretlen.

a címlapról