:

Szerző: Hlács Ferenc

2013. november 18. 16:53

Szövetkezik az NFC Forum és a Bluetooth SIG

Közösen munkába kezd a Bluetooth SIG és az NFC Forum, hogy a két, egymást kiegészítő technológia között nagyobb átjárhatóságot, a fejlesztőknek pedig naprakész ismereteket biztosítson. Az NFC Forum vezérigazgatója szerint 2016-ban akár az egymilliárdot is elérheti az eladott NFC-képes készülékek száma.

Együttműködésre lépnek a kis hatótávolságú NFC és Bluetooth technológiák mögött álló érdekcsoportok, hogy könnyebb és nagyobb mértékű átjárhatóságot tegyenek lehetővé a két vezeték nélküli adatátviteli technológia között. Az NFC Forum és a Bluetooth Special Interest Group (SIG) bejelentették, a formális kapcsolatot egy egyetértési nyilatkozat aláírásával pecsételik meg, amely alapján ezentúl kiterjedtebb közös munkát folytatnak majd.

A két csoport együttműködése korántsem példátlan, tavaly az NFC segítségével történő egyszerű és biztonságos Bluetooth párosításról (Bluetooth Secure Simple Pairing Using NFC) állítottak össze útmutatót a fejlesztők számára. A közös munka meghosszabbításaként megállapodtak, hogy a dokumentumot folyamatosan frissítik a technológiai újításoknak, kiváltképp az alacsony fogyasztású Bluetooth 4.0 terjedésének és fejlődésének megfelelően. A csoportok várhatóan különböző közös teszteseményeket is tartanak majd, amelyeken a két módszer lehetséges együttes alkalmazását vizsgálják

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Bluetooth és az NFC kiegészítő technológiák, noha előbbi nagyjából tíz méteres távolságból is működik, utóbbi használatához viszont az eszközök legfeljebb egy-két centiméterre lehetnek egymástól. Az egyes hardvergyártók már használják az NFC technológiát, hogy párosítsanak egyes eszközöket a vezeték nélküli jelek biztonságos továbbításához Bluetooth-on keresztül, legyen szó headsetekről, okostelefonokról vagy akár tévékről. A kést készülék érintése ebben az esetben a Bluetooth párosítást és a további konfigurációs lépéseket spórolja meg a felhasználó számára. A legújabb Samsung okostelefonok, mint a Galaxy S4 például már támogatják az S Beam adatátvitelt, amely gyors fájltovábbítást tesz lehetővé a megfelelő eszközök között. Az Android Beam szoftverre épülő technológia NFC-n indítja el a fájlátvitelt, amit aztán a gyorsabb Bluetooth-on folytat.

Az NFC főként azért biztonságos, mert a kapcsolat létrehozásához az egyes készülékeknek nagyon közel kell lenniük egymáshoz. 2013-ban csaknem 400 millió NFC-képes eszközt adtak el, és az NFC Forum vezérigazgatója, Paula Hunter szerint 2016-ra ez a szám az egymilliárdot is eléri majd. A Bluetooth esetében ez az érték idén elérte a hárommilliárdot, ami a Bluetooth SIG termékmenedzsment-igazgatója Chuck Sabin szerint 2016-ra nyolcimilliárdra nő, mivel az egymással kommunikáló készülékek milliói alkotta “internet of things” egyik alapvető építőkövét jelenti a vezeték nélküli hálózati szabvány.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 1. 23:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.