Szerző: Hlács Ferenc

2013. november 18. 13:20

3D Builder: egyszerű modellezőapp a Microsofttól

Saját 3D nyomtatóalkalmazást jelentett be a Microsoft. Az egyszerű, ingyenes és érintésbarát 3D Builder sok előre elkészített tárggyal, viszont annál kevesebb testreszabási lehetőséggel rendelkezik: a szerkesztési funkciók gyakorlatilag kimerülnek az egyes modellek átméretezésében.

Saját 3D-modellező és -nyomtató alkalmazást adott ki a Microsoft pénteken Windows 8.1 platformra. A 3D Builder nevű szoftver nem mondható éppen a legkifinomultabbnak, csupán néhány alapfunkciót vonultat fel. Azt mindenesetre remekül mutatja, hogy a Microsoft folyamatos erőfeszítéseket tesz, hogy a 3D nyomtatást minél inkább beépítse rendszerébe, és hogy internetes és okostelefonos lemaradásai után az otthoni 3D nyomtatás területén minél inkább élen járjon.

Az ingyenesen letölthető, érintéssel is egyszerűen vezérelhető programban egy sor előre elkészített kinyomtatható 3D modellt találunk - például apró játékokat és karácsonyfadíszeket - melyek átméretezhetők, illetve egymáshoz illeszthetők, a szoftver tudása azonban ennyiben gyakorlatilag ki is merül. A 3D Builderben szerencsére külső forrásból lehetőség nyílik az importálásra, így az internetről letöltött vagy más szoftverekkel készített modelleken is elvégezhetők vele az utolsó simítások.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x)

Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x) Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Az alkalmazás leginkább egyféle bevezetőnek tekinthető a 3D nyomtatás világába, amelyet a Microsoft az utóbbi időben igen komolyan vesz. Amellett hogy a Windows 8.1 natívan támogatja a hasonló készülékek plug and play használatát, a vállalat saját 3D fájlformátumot, azaz a 3MF-et (3D Manufacturing Format) is létrehozta. A cég emellett saját üzleteiben is árulni kezdte a MakerBot Replicator 2 3D nyomtatót, amely 2199 dollárért vásárolható meg.

A technológia népszerűsítésén a Microsofttal régóta együtt dolgozó MakerBot ráadásul csütörtökön bejelentette, hogy már letölthető a Windows 8.1-es driver fenti készülékéhez, így egyenesen a SolidWorkshöz vagy 123D Designhoz hasonló tervezőprogramok felületéről megkezdhető a nyomtatás, akárcsak a szövegszerkesztők esetében.

A 3D Builder ugyanakkor egyelőre még problémákkal küzd, a Windows Store-ban ugyanis több hozzászóló is arra panaszkodik, hogy az alkalmazás letöltve a kezdőanimációt követően összeomlik - erről pedig magunk is megbizonyosodtunk. A Microsoft remélhetőleg hamarosan kijavítja a hibát, igaz az jelenleg meglehetősen kevés embert érint. A 3D Builder potenciális felhasználóinak köre ugyanis kimerül a Windows 8.1-et futtató 3D nyomtató tulajdonosokban, akiknek a száma - egyelőre - meglehetősen csekély.

a címlapról