Szerző: Bodnár Ádám

2013. november 19. 09:58

Androidra fejlesztesz? Frissítsd a tudásod!

Tavaly ősszel nagy sikerrel, közel 130 résztvevővel zajlott a HWSW és a NetAcademia közös szervezésű Android-fejlesztői képzése. Decemberben indul a második ütem, az új Android-verziók fejlesztők számára érdekes képességeivel, profi oktatóval, tapasztalt hazai vendégelőadókkal.

Az Android fejlesztői szemszögből rengeteget fejlődött az elmúlt évben, ezeket az újdonságokat szemlézi a HWSW és a NetAcademia közös App! képzéssorozatának következő epizódja, az Android Update. A 2013. december 5-én kezdődő, hét alkalmas, húsz órás képzésen a világ legnépszerűbb operációs rendszerével foglalkozunk majd, elsősorban az elmúlt év friss képességeire fókuszálva.

Új funkciók és backend

A képzés során központi szerepet kapnak az Android 4.0 óta megjelent új képességek. A Google mobilos rendszere az elmúlt évben rengeteg újdonsággal gazdagodott például az alacsony energiafogyasztású helymeghatározás, térképhasználat, hálózati kommunikáció, hangfelismerés és hangszintézis területén, illetve a Play Services formájában, amely lehetővé teszi a kapcsolódást a platformtulajdonos változatos szolgáltatásaihoz. A tanfolyam tanácsokat ad a fejlesztőknek a felhasználói felületek megtervezéséhez is a Google által kiadott alapelvek mentén haladva, illetve feltárja azt is, miként kell egy alkalmazás felületét úgy szabni, hogy okostelefonon és tableten is használható legyen.

A tanfolyamon külön alkalmat kapnak a felhős backend megoldások, amelyek segítségével könnyen lehet egy mobilos alkalmazásba központi adattárolást, push értesítéseket vagy közösségi szolgáltatásokkal történő integrációt építeni saját szerver üzembe állítása nélkül. Fókuszt kap az Androidra írt alkalmazások hatékony tesztelése, a népszerű külső osztálykönyvtárak és grafikus motorok használata is, valamint külön előadás foglalkozik majd a keresztplatformos és multiplatformos fejlesztéssel, hogy egy elkészült alkalmazás a legkönnyebben hordozható legyen más platformokra. Az App! Android Update képzés utolsó óráján az Android működésének mélységeit mutatja be az oktató, külön kitérve a biztonsági kérdésekre, rootolás detektálására, illetve az alkalmazások teljesítményhangolására.

01:14:57
 

App!képzés - androidos mobilalkalmazás-fejlesztés | Android felhasználói felület (1. rész)

Még több videó

Kedvcsinálóként a tavalyi képzéssorozat egyik előadása

Életből vett példákat hoznak a vendégek

Ahogy az a korábbi App! képzéseken megszokottá vált, a HWSW igyekezett a téma gerincét előadó oktató mellé neves hazai szakembereket felvonultatni, akik a valódi életből vett példákon keresztül mutatják be a témával kapcsolatos tapasztalataikat. Az App! Android Update eseménysorozaton az EPAM szoftverteszt-automatizálási mérnöke, Földházi Péter beszél a tesztelés fontosságáról és az általuk alkalmazott módszerekről. Péter jelenleg mobil platformokon valósít meg automatizált tesztelést, az Android mellett iOS platformon is dolgozott már.

A felhős backendekről szóló előadást a Kitchen Budapest senior fejlesztője, Árvai Zoltán színesíti, aki a Response által készített SongArc játék backendjét is tervezte. Ez a zenés játék váratlanul ért el nagy népszerűséget, világszerte 400 ezer felhasználója van már, a létszámuk pedig heti tízezres nagyságrendben növekszik, A képzés látogatói Zoltántól megtudhatják, hogyan kell ekkora terhelésre elég gyors, mégis elég olcsón fenntartható backendet tervezni. A biztonságról szóló előadáson pedig a Silent Signal biztonsági szakértője, Veres-Szentkirályi András osztja meg saját, hazai fejlesztésű mobilos alkalmazások "pentesztelése" során szerzett tapasztalatit a hallgatókkal.

Neked szól?

A részvételt olyan androidos alapismeretekkel rendelkező fejlesztőknek ajánljuk, akik tovább szeretnék mélyíteni, bővíteni tudásukat, illetve meg szeretnének ismerkedni az összetett és hatékony alkalmazásfejlesztést támogató megoldásokkal. Emellett fejlesztési projektmenedzsereket is várunk, akik fontosnak tartják megérteni csapatuk kihívásait, komolyabb rálátást szeretnének a fejlesztési folyamatokra és szeretnének tisztában lenni a technikai lehetőségekkel. A képzés résztvevői versenyképes, a piacon keresett, készpénzre váltható tudással lesznek gazdagabbak, akár saját maguk szeretnének új alkalmazás fejlesztésébe fogni, akár meglevő csapatokhoz kívánnak csatlakozni.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A hét alkalmas, húsz órás február elejéig tartó képzés óráit Ekler Péter, a Budapesti Műszaki Egyetem Automatizálási- és Alkalmazott Informatikai Tanszékének (BME-AUT) adjunktusa tartja, aki gyakorlott Android-fejlesztő és -oktató, sokadik éve foglalkozik mélyrehatóan mobil operációs rendszerek programozásával.

Az App! Android Update tanfolyam formátuma a korábbi App! képzésekhez hasonlóan tantermi előadás és webközvetítés vegyesen - a szabad helyek erejéig várjuk a tanterembe a hallgatókat, a többiek webes közvetítés keretében kapcsolódhatnak be. Az előadás alatt élő chaten keresztül lehet feltenni kérdéseket, így azok is interaktívan tudnak részt venni az oktatásban, akik nem jönnek be a NetAcademia budapesti székházába. A képzésről készült videók utólag, tetszés szerinti ütemben, korlátlanul újranézhetők. A képzés részletes programja az IT Factory oldalán érhető el, ahol már regisztrálni is lehet.

Update! Azok számára, akik most szeretnék felvenni a fonalat, elérhetővé tettük a tavalyi Android-fejlesztői képzés előadásainak egy részét, ezeket, illetve a Java alapozó képzést megnézve könnyebb lesz bekapcsolódni a most kezdődő tanfolyamba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról