Szerző: Bodnár Ádám

2013. november 14. 15:53

Már tesztelhető, jövőre pedig rajtol a Visual Studio Online

A Microsoft a Windows 8.1-gyel egy időben tette elérhetővé a Visual Studio 2013-at és a .NET 4.5.1-et, azonban a hivatalos piaci premier tegnap történt, a vállalat egy weben közvetített eseményen mutatta be az új termékeket a fejlesztőknek.

Az esemény azonban nem maradt újdonság nélkül, a már ismert fejlesztői környezet és a .NET keretrendszer legújabb változata mellett bemutatkozott a Visual Studio Online, amely egy felhős szolgáltatáscsomag fejlesztők részére. A Microsoft jó ideje kínálja a Team Foundation Service szolgáltatást, amely a Team Foundation Server képességeinek egy részét kínálja a fejlesztőcsapatok számára felhős szolgáltatásként. Ezt a szolgáltatást számos újdonsággal egészítette ki a cég és át is nevezte, mostantól Visual Studio Online néven működik.

A Visual Studio Online egy felhős szolgáltatás keretében kínál forráskód-verziókezelést, méghozzá  választhatóan Team Foundation Version Controlon vagy az elterjedt Git protkollon keresztül, így ne csak a Visual Studio IDE-vel, hanem más fejlesztői környezetekkel (pl. Xcode vagy Eclipse) is integrálható. Újabban van benne build szolgáltatás is, az előfizetők havi 60 percnyi, fordításra használható gépidőt kapnak a Microsoft felhőjében, ezt követően pedig percenként 5 dollárcentet, vagyis nagyjából 10 forintot számláz a cég. Van Elastic Load Test, amely a felhőben gyorsan létrehozható virtuális gépek segítségével hajt végre terheléses tesztet az alkalmazáson, ezt természetesen elsősorban webes alkalmazások esetén érdemes használni.

Új képesség a "Monaco", amely gyakorlatilag egy alapszintű webes fejlesztői eszköznek felel meg: a felhasználók egy böngészőn keresztül hozhatnak létre vagy módosíthatnak HTML, CSS vagy JavaScrip kódot. A Monaco támogat többféle szintaxiskiemelést ("syntax highlight"), felajánlja az automatikus kódkiegészítést ("completion"), van benne automatikus sorszámozás, nyomon követi a "diff" változásokat, tud keresni és lecserélni, és még IntelliSense is van benne.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Visual Studio Online szolgáltatáscsomagjának része még az Application Insights, amely élő telemetriai adatokat gyűjt és tárol az online alkalmazásokról, például a használatról, teljesítményről, kivételekről, valamint a crash adatokról. Ezeket az információkat aztán feldolgozható, értelmezhető módon továbbítja a fejlesztők számára, teljesen mindegy, hogy .NET vagy akár Java szoftverről legyen szó.

Amit érdemes tudni: minden fiókhoz 5 ingyenes "basic" felhasználó tartozik, ők korlátlan mennyiségű privát és team projektet hozhatnak létre és tárolhatnak, havi 60 perc erejéig ingyen, ezt meghaladóan pedig némi pénzért buildelhetnek a felhőben. A kis költségvetésű fejlesztőcsapatok számára lehet jó hír, hogy a VS Online Professional csomagban 10 felhasználója lehet egy fióknak, a VS Online Basic szolgáltatás mellett ebben már benne van a VS Professional IDE is - ilyenkor a fejlesztői környezetből folyamatosan a legfrissebb verzión lehet az összes felhasználó anélkül, hogy a frissítésért külön fizetnie kellene.

Az új szolgáltatáscsomag egyelőre tesztüzemben működik, ahogy a Microsoft hívja, "commercial preview" állapotban van, majd 2014-ben indul el a végleges kereskedelmi szolgáltatás. A tesztidőszak alatt is fizetni kell a Visual Studio Online-ért, azonban csak a listaár 50 százalékát. A Visual Studio Online-ról bővebbet a Microsoft weboldaláról vagy ebből a videóból lehet megtudni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról