Szerző: Dojcsák Dániel

2013. november 12. 14:04

21,5 millió okosotthon lesz négy év múlva

2017-ig az európai és észak-amerikai okosotthonok száma elérheti a 21,5 milliót, legalábbis a Berg Insight előrejelzése szerint. A hálózatra kötött eszközök száma meredeken növekszik, ráadásul egyre olcsóbbá is válnak, ami lökést adhat a trendnek.

Az okosotthonok forradalmát eddig két tényező akadályozta: egyrészt a szenzorok, kommunikációs modulok és egyéb eszközök túl drágák voltak, másrészt a vezérlés az átlag felhasználó számára túl bonyolult volt. A Berg Insights kutatása szerint éppen ez a két korlát tűnik el, a hardverek ára gyors tempóban csökken, illetve az okostelefonos alkalmazások révén a kezelésük is sokkal egyszerűbbé válik. Csak ez a két fordulat drámai növekedést hozhat az új telepítések számában.

Egy viszonylag lassú indulást követhet majd a jósolt felfutás, az idén még mindössze 2,3 milliós európai és amerikai telepítésszámból négy év alatt eljuthat a piac ennek közel tízszereséhez, 21,5 millió okosotthonhoz. Az elmúlt évben több új generációs, a világítást, biztonságot, klímát és egyéb rendszert is kezelő megoldás mutatkozott be, illetve több célterületre is érkeztek tehetséges startupok. Az okosotthon-koncepciók korábban leginkább nagyobb rendszerintegrátorok játékszerei voltak, valójában a projektek többsége megállt a technikai demók szintjén.

A kevesebb több

Az új szereplők azonban használhatóság és ár terén is változtattak az eddigi recepteken, így megjelenhettek a néhány száz dollárból felállítható rendszerek, amik ugyan nem annyira kifinomultak mint a profi megoldások, de akár biztonság, akár energiatakarékosság, akár kényelem terén jelentős előrelépést hoztak a “buta” otthonokhoz képest.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A legjobb példa talán a közismert Nest okostermosztát, ami annak ellenére, hogy a kezelőfelülete nem bonyolultabb egy egyszerű hőmérséklet-szabályozónál és nem is kerül többe, mint egy digitális termosztát, a háttérben működő szolgáltatások és az okos algoritmusok révén egy egész fűtési rendszert képes jelentősen hatékonyabbá tenni.

A Berg Insights kutatása szerint Észak-Amerikában évente átlagosan 66 százalékos növekedési ütemre lehet számítani a következő években, s az összes háztartás 16,6 százaléka lesz felszerelve ilyen eszközökkel öt éven belül. Az európai piac is dinamikus növekedés előtt áll ezen a téren, de egy-három éves lemaradással érdemes számolni. 2012-ben a teljes EU-ban mindössze félmillió okosotthon jött létre, míg idén már 700 ezer, de ebből is látszik, hogy a növekedés üteme itt óvatosabb. A jelenlegi 0,4 százalékos penetráció 2017-re 5,9 százalék lehet, valószínűleg a lemaradást csak nagyon sokára tudja majd behozni az öreg kontinens.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról