:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. november 5. 13:23

Fizetős videós szaktanácsadás a Google-től

Felnőtt szolgáltatásokban már elterjedt a fizetős élő videobeszélgetés, a Google most a változatos területek szaktanácsadásait vinné online felületre.

Szaktanácsadó portált indított a Google. A fizetős rendszerben a felhasználók a Hangouts infrastruktúráján vehetik fel a kapcsolatot különböző területeken jártas szakemberekkel és kérhetnek tőlük tanácsot, útmutatást. A Helpouts formátuma videokonferencia, a számlázás megkezdett beszélgetésenként, illetve percalapon történik. A júniusban tesztként indult szolgáltatás mostantól hivatalosan elérhető - egyelőre kizárólag angol nyelven.

A Helpouts üzleti modellje nem úttörő, fizetős videós rendszer jó néhány működik már a világban, elegendő például csak a hazai fejlesztésű rendszert használó LiveJasmin vagy az Oranum.com modelljére gondolni. A Google platformján szinte bizonyosan nem jelennek meg a felnőtt szolgáltatások, a Helpouts a kínálati oldalon zárt, csak minősített szakemberek kínálhatják megosztásra ismereteiket. A keresőóriás a bevétel 20 százalékát teszi zsebre, a fennmaradó összeg pedig a szakembereket illeti.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Helpouts jelenleg művészet és zene, számítástechnika és elektronika, oktatás és karrier, divat és szépség, fitnesz és táplálkozás, egészség illetve háztartás és kertészet témakörben kínál tanácsadást. A rendszerben kulcsszó alapján is kereshetünk, a találatok között pedig ár és felhasználói visszajelzések alapján is szűrhetünk, a videós beszélgetés elindítása előtt pedig elolvashatjuk a véleményeket is

A Helpouts árai igen széles határok között ingadoznak, van 300 dollár/beszélgetés, amely MBA jelentkezéshez kínál személyre szabott tanácsokat, de vannak ingyen kérdezhető szakemberek is bizonyos témakörökben. A Hangouts műszaki alapjait használó szolgáltatás értelemszerűen megörökli a kommunikációs platform jellemzőit is, így van képernyőmegosztás, kollaboratív dokumentumszerkesztés, a beszélgetés pedig rögzíthető és később tetszés szerint újra lejátszható. A Helpouts böngészőben működik, de mobilos kliens is készült hozzá, a jövőben pedig API-kon keresztül külső alkalmazások is csatlakozhatnak hozzá a Google ígérete szerint.

Egészségügyi nagy dobás

A Helpouts egyik nagy áttörési lehetősége az egészségügy területén van, a rendszerben magasan kvalifikált orvosoktól kérhetünk tanácsokat, szakvéleményt, diagnózist a különböző egészségi problémáinkkal. A Helpouts megszerezte a HIPAA-minősítést is, amely az egészségügyi szolgáltatókra vonatkozó, rendkívül szigorú adatvédelmi előírásoknak való megfelelést garantálja, a beszélgetés során elhangzó információk nem kerülnek be semmilyen adatbázisba.

Az orvosi távtanácsadás a következő néhány évben hatalmas üzletággá nőheti ki magát, a vizitek nagy része felcserélhető ugyanis egy ilyen rendszerrel, amely mind a páciens, mind az orvos idejét megkíméli, az egyszerűbb egészségügyi problémákat pedig azonnal képes megoldani. Ez különösen az Egyesült Államokban lehet hatalmas üzlet, ahol a magánbiztosítás és a magánpraxis is domináns modell, a hatékonyságban pedig mind a szolgáltató, mind a szolgáltatást igénybe vevő érdekelt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.