:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. november 4. 10:00

Megjelent a Linux kernel 3.12

Szinte pontosan két hónap telt el a Linux kernel 3.11 megjelenése óta, így ideje volt egy új Linux rendszermag érkezésének. A 3.12-es verzióban 10480 változtatás történt, ami a legkevesebb a 3.6 óta. Az újdonságok listájából szemezgettünk.

Linus Torvalds vasárnap a kernelfejleszők levelezőlistáján bejelentette a végleges 3.12-es rendszermag elkészültét. A héten sokat utazik Torvalds olyan helyeken, ahol nagyon rossz az internetkapcsolat minősége, a rendszermagot még ez előtt szerette volna véglegesíteni. Belengette a Linux 4.0 érkezését is.

"Azon vacilláltam, legyen-e még egy rc8 vagy jöjjön ki a végleges 3.12, de a legerősebb indok a végleges verzió ellen nem a kód állapota, hanem az a tény, hogy a héten nagyon rossz internetkapcsolattal utazom, ezért nem akartam késleltetni a megjelenést" - írja a végleges 3.12-es rendszermag megjelenésével kapcsolatban Torvalds. "Igaz, van néhány drivergondunk és egy elég bosszantó auto-NUMA memóriahibánk, de egyik sem éri meg a 3.12 kiadásának eltolását." A kernel fejlesztésének koordinátora azt is leírta levelében, mivel a héten gyakorlatilag elérhetetlen lesz, nem nyitja meg a 3.13 merging windowját, mivel nem áll rendelkezésére elég sávszélesség ahhoz, hogy elvégezze a merge-eket.

Nagyobb grafikus teljesítmény

A Phoronix tesztje szerint a Radeon grafikus vezérlő teljesítménye jelentősen megnövekedett az új kernelnek köszönhetően, egyes esetekben 90 százalékos gyorsulás is tapasztalható OpenGL alatt. A cikk szerzője az okok mélyére ásva azt tapasztalta, hogy az órajelet a terhelés függvényében változtató kód (CPUfreq ondemand governor)  algoritmusának kiforratlansága miatt korábban egy minimum és egy maximum érték között ugrált a frekvencia, most a lapka sokkal több időt tölt magas órajelen, ezáltal a teljesítmény is növekedett, miközben az energiahatékonyság is javult.

Szintén Radeonokkal kapcsolatos újítás, hogy a nyílt forrású driverben javítottak a Dynamic Power Managementen, bár egyelőre ez alapértelmezetten még ki van kapcsolva, várhatóan csak a 3.13 rendszermagban lesz alapértelmezetten aktív, a HDMI audio támogatással együtt. AMD-fronton az újdonságok között érdemes még megemlíteni a még meg sem jelent Berlin kódnevű APU támogatását. Ezek a lapkák 2014-ben érkeznek a tervek szerint, 4 Steamroller maggal és teljesen új fejlesztésű grafikus vezérlővel, amit természetesen más számítási feladatok gyorsítására is lehet használni a HSA révén.

Az NVIDIA grafikus vezérlők tulajdonosai is örülhetnek, az új kernel már teljes körű támogatást biztosít az Optimushoz, amely két GPU közötti észrevétlen váltást tesz lehetővé annak függvényében, hogy éppen nagy teljesítményre vagy takarékos működésre van szükség. Korábban a processzorba épített grafikus vezérlő akkor is aktív volt, ha a kijelzőt a diszkrét NVIDIA GPU hajtotta meg, ezzel teljesen feleslegesen fogyasztott, most végre teljesen kikapcsolhatóvá vált az integrált vezérlő, ezzel javult az optimusos rendszerek energiahatékonysága.

Adattárolás

Szokás szerint javítottak a fejlesztők a különféle fájlrendszereken, a Btrfs például offline deduplikációs képességet kapott. Userspace programok utasíthatják a fájlrendszert meghatározott adatterületek ellenőrzésére és az azonos ("dupolikált") adatok összevonására, ezzel tárkapacitás takarítható meg. A folyamat akkor zajlik, amikor a fájlrendszernek egyébként nincs más dolga, ezért nem okoz érezhető teljesítményveszteséget a rendszereken.

A Phoronix szerint szembetűnően javult az EXT4 sebessége is. A fájlrendszer agresszív extent cache-elést alkalmaz, amely javít a memóriahasználaton olvasásintenzív feladatok alatt, valamint az aszinkron I/O teljesítmény is emelkedik általa. Emlékeztetőül: az extentek egybefüggő adatterületek a lemezen, amelyek maximális mérete 128 megabájt lehet, feladatuk a töredezettség csökkentése mellett a nagy méretű állományokkal végzett műveletek gyorsítása.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A zRAM, amely a swappelés helyett (előtt) inkább tömöríti a memóriát, elhagyta a staging állapotot az új rendszermagban. Az elsősorban korlátozott memóriakapacitású rendszereken hasznos képesség a fejlesztők szerint már elég éretté vált, és egyébként is széles körben használják (része az Android 4.4-nek is például). Az új rendszermag szokás szerint elérhető a kernel.org weboldalon, valamint a tükörszervereken. A 3.12-es kernel újdonságairól részletesen a német Heise cikkében lehet olvasni.

Jövőre Linux 4.0?

Torvalds a 3.12-es rendszermag érkezését bejelentő levélben belengette a 4.0 verzió várható megjelenését is. "Elértük azokat a verziószámokat, ahol le kell vennem a zoknimat a számoláshoz. Részemről rendben van a 3.tizenvalahány, de el akarom kerülni azokat az észbontó számokat, amiket a 2.x sorozatban láttunk, szóval előbb vagy utóbb 3.x-ről át fogunk váltani 4.x-re, hogy a számok kicsik és könnyen megjegyezhetőek legyenek" - írja Torvalds. "Még nem tartunk ott, de szeretném, ha nem mennénk bele a húszasokba, szóval nagyjából egy év múlva a 3.19-et a 4.0 követheti majd."

A kernel fejlesztésének jelenlegi ütemtervét, a nagyjából kéthavi kiadási ciklusokat figyelembe véve a 3.19 megjelenésére valamikor 2014 végén érdemes számítani, lehet, hogy a Linux a 2015-öt fogja a 4.0-val köszönteni. Torvalds a levelében felvetette annak a lehetőségét is, hogy a fejlesztői közösség egy ideig kizárólag hibajavításokkal foglalkozzon, és erre kiváló alkalom lehet a 4.0 rendszermag.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.