Szerző: Hlács Ferenc

2013. október 30. 16:00

237 milliós üzemi veszteség a Nintendónál

Majdnem negyedmilliárd dolláros üzemi veszteségről számolt be a Nintendo a pénzügyi év első felében. A Wii U konzol is gyengén teljesített, a befektetők egyre inkább sürgetik a vállalatot, hogy szoftvereivel nyisson új platformok, különösen az okostelefonok és tabletek felé.

Az áprilistól szeptemberig tartó időszak alatt a Nintendo 237 millió dolláros üzemi veszteséget könyvelhetett el, ebből a 187 millió dollárt az elmúlt negyedévben, 1,17 milliárdos árbevételből; a Wii U konzolokért ugyanis nem tolongtak a vásárlók. Ennek fényében egyre távolibbnak tűnik a cég által a jövő márciusban véget érő tizenkét hónapos periódusra kitűzött, nagyjából 1 milliárd dolláros nyereség.

A  videojáték-vállalatnak nincs egyszerű dolga, a Wii U nem igazán nagy siker, a hordozható gépeit pedig az okostelefonokra és tabletekre érkező játékok szorítják. Emellett saját kategóriájában is komoly konkurenciával kell szembenéznie, olyan új generációs konzolok formájában mint a Sony PlayStation 4 vagy a Microsoft Xbox One, amelyek várhatóan novemberben kerülnek a boltokba, a legújabb sikercímek kíséretében.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Wii U-t övező szerény kereslet ellenére a vállalat továbbra is 9 millió darab eladását jósolja márciusig, olyan saját gyártású címektől várva növekedést a pénzügyi év második felében, mint a Super Mario 3-D World, a Wii Party U, és a Wii Fit U. Noha az ünnepek még hátravannak, az cég előrejelzései így is túlzónak tűnnek, különösen azt figyelembe véve, hogy július és szeptember között mindössze 300 ezer, összesen pedig mintegy 3,91 millió készüléket adott el. Összehasonlításképp, a Microsoft a már hetedik évét taposó Xbox 360-ból 1,2 millió darabot értékesített a legutóbbi negyedévben.

A Nintendo azonban a Wii U sikertelensége ellenére, harmincéves stratégiájának megfelelően ragaszkodik hozzá, hogy csak saját hardverére fejleszt játékokat. A befektetők ugyanakkor változást sürgetnek, azt várják a Nintendótól, hogy a Super Mario, Pokémon és Zelda sorozatokkal más platformok felé is nyisson. Egyes befektetők szerint ha a vállalat megjelentetné tartalmait mobil alkalmazások formájában, megduplázhatná, vagy akár háromszorosára növelhetné részvényeinek értékét.

Az okostelefonokat és a tableteket elutasítva a Nintendo úgy véli, sikere saját hardverében, és az ahhoz kapcsolódó exkluzív játékélményben rejlik, amelyet a vásárlók máshol nem érhetnek el. A cég attól tart, hogy azzal, hogy egyes címeket mobil eszközökre is elérhetővé tenne, egyedülállóságát veszélyeztetné, visszavetné a Nintendo készülékek vásárlását, és játékaira is rossz hatással lenne. A vállalat ugyanakkor free-to-play modellekkel kísérletezik egyes játékainál, és “új promóciós tevékenységeket” is próbálgat, mint a hamarosan érkező Wii Fit U szoftver 31 napos ingyenes próbaverziója.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.