Szerző: Dojcsák Dániel

2013. október 29. 08:43

Regionálisan terjeszkedik a Google kereső

A University of Southern California egyik hallgatója által végzett kutatás szerint a Google látványosan megnövelte a helyi szerverközpontjainak számát, ahonnan a kereséseket szolgálja ki világszerte. Ez nem jelenti azt minden esetben, hogy új helyszínek létesültek, egyszerűen az eddig csak tartalomkiszolgálásra használt szerverek beszálltak a keresési infrastruktúrába is.

Tavaly ilyenkor valamivel kevesebb mint 200 különböző adatközpontból szolgálta ki elsődleges termékét, a keresőt a Google, a helyszínek száma mostanra 1400-ra nőtt, amelyek a korábbi 100 internetszolgáltató helyett már több mint 850-nel állnak kapcsolatban. Ennek az oka végtelenül egyszerű: mint sok más fejlesztés esetében is, itt is a keresések idejének rövidítése áll a háttérben, tehát a Google további tizedmásodperceket takarít meg a felhasználóknak.

Korábban a keresési kérések a Google központi rendszerébe futottak be, ehhez képest ma már elsőként a regionális központok dolgozzák fel őket és a kapcsolatok onnan mennek tovább a Google-központok felé. Ugyan logikailag ez eggyel több lépés, de valójában így sokkal kevésbé függ a keresés kiszolgálásának ideje a külső hálózatok teljesítményétől. A regionális és központi szerverek között ráadásul folyamatos a kapcsolat, ezzel egy újabb késés szűrhető ki. Az elveszett adatcsomagok miatti késések is csökkennek, ugyanis a Google dedikált rendszerében ezek detektálása és pótlása még azelőtt megtörténik, hogy a kliens gépen hiányozna a csomag.

Mindig közel

A Google működésében ez a módszertan egyáltalán nem újszerű, tartalomszolgáltatásra már jó ideje ilyen rendszert használnak, például a YouTube videókat is helyi adatközpontok szolgálják ki, s az ott használt rendszer jelenik meg most a keresésekben is. A Google komolyan hisz abban, hogy minden egyes késés a webes kiszolgálásban rontja a felhasználói élményt, ami kevesebb kereséshez (és találathoz) vezet, ami pedig végső soron kieső bevétel. A képlet egyszerű tehát, a hatékony bevételszerzés egyik eszköze a kérések és keresések gyors kiszolgálása.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ráadásul a rendszerezett kiszolgálás miatt az adatforgalom is optimálissá válik, csökkentve az ISP-k költségeit és terhelését. Sokszor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az interneten egy recept vagy egy vicces videó megkeresése és lejátszása rengeteg fizikailag is létező technológiát igényel. A Google szerepe ebben az, hogy képes szerverekből, optikai kábelekből óriási hálózatokat felépíteni, szervezni és működtetni és azokon keresztül masszív mennyiségű adatot egy szempillantás alatt mozgatni.

A kutatás, ami felhívja a figyelmet a Google kereső regionális kiszolgálóinak terjeszkedésére egyébként egy végzős egyetemi hallgató véletlen felfedezésének köszönhető, aki egy szerverek helymeghatározására használható technológiát fejlesztett, s ennek során lett figyelmes a változásra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról