Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Egy pályázó viheti a 450 MHz-es sáv szabad blokkját

Koi Tamás, 2013. október 28. 17:00
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Egyetlen pályázó kezébe kerülhetnek a 450 MHz-es frekvenciasáv jelenleg szabad blokkjai, melynek pályázati feltételeit ma tette közzé a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

Pályázatot hirdet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a 450 MHz-es frekvenciasáv jelenleg szabadon lévő blokkjainak használati jogára - áll a hatóság hétfő délutáni közleményében. A nyilvánosságra került feltételek szerint a pályázatnak egyetlen győztese lehet, mely a várakozások alapján elsősorban a "digitális közszolgáltatások" terjesztésére használja majd a használatába kerülő spektrumot.

A hatóság weboldalán egyebek mellett felsorolja, hogy a pályáztatásra kerülő frekvencia segítségével hatékonyabbá tehető az elektronikus útdíj fizetési rendszer működtetése, a járási hivatalok és kistelepülési kormányablakok pedig bekapcsolhatóak lesznek az országos digitális vérkeringésbe. A frekvenciasávon folytatott adatátvitel támogathatja az elektronikus házi őrizeti rendszer megerősítését, hatékonyabbá teheti a készenléti és segélyszolgálatok kommunikációját, és olyan sokakat érintő szolgáltatások fejlesztéséhez járulhat hozzá, mint az anyakönyvi rendszer, a távfelügyelet vagy a városi közlekedési tájékoztató rendszerek. Ezen túl a frekvenciasáv kiválóan alkalmazható az intelligens mérési rendszerek (smart metering), illetve a gépek közötti (Machine-to-Machine/M2M) kommunikációs kapcsolatok kiépítéséhez.

A kiírási dokumentáció tervezete szerint a szabad frekvenciablokk pályázati díja 150 millió forint, a nyertes ezért tízéves használati jogot kap. Az éves licencdíj az első négy évben évi 132 millió forint, azt követően 265 millió forint lesz. A pályázati eljárás december 6-án indul hivatalból, a pályázatokat legkésőbb január 15-ig lehet benyújtani.

A pályázatra önálló jogi személyek és konzorciumok egyaránt jelentkezhetnek, akárcsak a 2011/12-es frekvenciaaukcióra, itt azonban már a szolgáltatás jellegéből fakadóan nem feltétel, hogy a pályázó konzorcium tagjai közt hírközlési területen szerzett többéves tapasztalattal és meglévő infrastruktúra-hálózattal rendelkező tag szerepeljen. A frekvenciahasználati jogosultságot szerzett nyertes résztvevő – az egyéb jogszabályi feltételek teljesítése esetén – a frekvenciahasználatra vonatkozó engedélyek alapján, az abban foglaltaknak megfelelően a sávban elsődlegesen kormányzati célokat (különösen a kormányzati elektronikus hírközlési infrastruktúrát, az e-közigazgatást, az elektronikus útdíjrendszert) is támogató olyan rendszert üzemeltethet, amely csoportkommunikációs rendszerben jelentkező, valamint nyilvános elektronikus hírközlési szolgáltatás célú igényeket is kielégíthet.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.