:

Szerző: Koi Tamás

2013. október 22. 14:27

Rekordösszegen zárult az osztrák frekvenciaaukció

Rekordösszegű bevételt ért el az osztrák állam a hét elején véget ért frekvenciaaukció során, melyet az új generációs hálózatok által hasznosítható frekvencialicencek értékesítésére írt ki a helyi hatóság.

Rekordot elérő, valamivel több mint 2 milliárd eurós bevételre tehet szert az osztrák állam a hét elején lezárult frekvenciaaukció után, melyet az új generációs hálózatokhoz hasznosítható frekvencialicencek értékesítésére írt ki a helyi hatóság, a Telekom-Control-Commission (TKK). Az aukció végül az eredeti szándék ellenére nem járt piacbővítéssel, vagyis az új szolgáltató számára elkülönített frekvenciacsomag nem kellett senkinek.

A szeptember elején kezdődött licitáláson így csak a Telekom Austria, a T-Mobile Austria (a Deutsche Telekom helyi leányvállalata) és a hongkongi Hutchison Whampoa volt versenyben a 800, a 900 és az 1800 MHz-es sávban meghirdetett összesen 28, egyenként 5 MHz-es duplex frekvenciablokkért. Egy potenciális új belépő egy kétszer 5 MHz-es duplex blokkot vihetett volna a 800 MHz-es sávban 45,6 millió eurós kikiáltási áron. A TKK eltökélt célja volt a piacbővítés, melyre  álláspontja szerint a verseny élénkítése miatt lenne szükség.

A most lezárult aukción végül a Telekom Austria fizette a legnagyobb összeget, a teljes bevétel több mint felét, összesen 1,03 milliárd eurót (ezért cserébe összesen 14 blokk használati jogához jutott hozzá). A Deutsche Telekom helyi leányvállalata 654 millió euróért 9 blokkhoz, a Hutchison Whampoa pedig 330 millió euróért 5 blokkhoz jutott hozzá. Az aukció elvárt bevétele eredetileg 526 millió euró volt.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A most lezárult osztrák aukció európai viszonylatban több szempontból is kiemelkedő jelentőségű volt. Egyrészt az osztrák mobilpiac verseny szempontjából a legélénkebb európai piacok közé tartozik, másrészt ezzel párhuzamosan, illetve ebből kifolyólag az aukció népességarányos bevétele meghaladta az eddigi rekordernek számító holland licitet, ahol idén nyáron 3,8 milliárd euróért licitáltak a szolgáltatók.

Antonios Drossos, a Rewheel partnere s Reutersnek elemezve a helyzetet közölte, a legkisebb szolgáltatónak számító 3 Austria (a Hutchison márkája) ezzel a frekvenciakerettel aligha tudja megvalósítani eredeti célját, a piaci részesedés feltornászását 25 százalékról 30 százalékra. A 3-hoz jutott frekvenciacsomag leginkább a vidéki területek lefedésére alkalmas, míg a két, nagyobb összeggel licitáló versenytárs a (nagy)városokra koncentrálhat a hálózatépítés során.

Az aukciót követően a mobilhálózatok üzemeltetéséhez használható frekvenciakeret 43 százalékával a Telekom Austria rendelkezik, a T-Mobile-é 30 százalék, míg a Hutchisonnak 28 százalék jut. Ezek az arányok egyébként szinte pontosan megegyeznek a szolgáltatók piaci részarányával.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.