Szerző: Bodnár Ádám

2013. október 18. 08:18

Újra nyereséges az AMD

Korábbi ígéretéhez híven nyereségessé vált az AMD működése a harmadik negyedévre, ahogy a vállalat megkezdte a következő generációs Microsoft és Sony konzolok processzorainak szállítását. A PC- és szerverchipek, valamint a GPU-k forgalma eközben tovább esik.

A harmadik negyedévben nagyot nőtt az AMD bevétele, a processzorgyártó 1,46 milliárd dolláros forgalmat ért el a nyári hónapok során, ami éves szinten 15 százalékos növekedésnek felel meg. Bár a cég tradicionális üzletágai, a PC- és a szerverprocesszorok, valamint a grafikus chipek eladásai meredeken zuhantak a PC-piac pangása miatt, beindult az Xbox One és a PlayStation 4 chipjeinek szállítása, ami ellensúlyozta ezt a trendet. Az AMD a negyedév során 95 millió dolláros üzemi profitot ért el, szemben az egy évvel korábbi 131 milliós veszteséggel, a nettó eredmény pedig 31 millió dollárt tett ki.

PC-k, szerverek, GPU-k helyett konzolok

Nagyot esett az AMD processzorok forgalma a harmadik negyedévben, ahogy folytatódott a PC-piac meredek csökkenése. Az IDC és a Gartner is 8 százalék körüli PC-piaci visszaesésről adott hírt október elején, az AMD processzorok forgalma ennél jóval nagyobb mértékben, 15 százalékkal zuhant a tavalyi harmadik negyedévhez képest. Ennek oka az lehet, hogy a PC-piacnak a legalsó szegmense erodálódik a leggyorsabban, a tabletek innen szívják el a vevőket elsősorban, az AMD pedig ebben a szegmensben a legerősebb. Örömhír ugyanakkor, hogy a processzorgyártó részleg üzemi szinten nyereségessé vált - egy évvel korábban egy eladhatatlan raktárkészlet leírása rántotta veszteségbe a divíziót.

A grafikus részleg forgalma éves szinten majdnem duplájára nőtt, ahogy beindult az Xbox One és a PlayStation 4 processzorának szállítása. A GPU és GVS (Graphics Visual Solutions) árbevétele 671 millió dollár már, amihez 79 millió dolláros üzemi eredmény társult. Az AMD negyedéves eredményeiből kiderül, hogy a PC-s GPU-k eladásai csökkentek, ezeknek egyébként az átlagos eladási ára is csökkent. A vállalat a közelmúltban jelentette be új generációs Radeonjait, amelyek hamarosan piacra kerülnek, a partnerek már ezekre várnak, állítja a cég.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Rory Read, az AMD elnök-vezérigazgatója elmondta, a tableteknek köszönhetően továbbra is csökkenni fog szerinte a PC-piac, 2013-ban összességében 10 százalék körüli apadás valószínű, ami folytatódni fog 2014-ben is. A vállalat egy éve pont ezért fordult el a PC-piactól és kezdett más szegmensekre, például a konzolchipekre vagy a mikroszerverekre koncentrálni. A cég azt a célt tűzte ki maga elé, hogy az idei harmadik negyedévre már bevételének 20 százalékát adják a "semicustom" chipek, ezt a tervet sikerült is teljesíteni. A távlati cél az, hogy az árbevétel fele származzon a PC-piactól független területekről.

A tőzsde nem volt maradéktalanul elégedett

A vállalat tartotta magát a szigorú költséggazdálkodáshoz, ennek érdekében mindent bevetett, például eladta és visszabérelte ingatlanjait, hogy javítsa a tőkemegtérülést. A 450 millió dolláros üzemi költségszintet sikerült elérni, ennek eredményeképp a bruttó eredményhányad 36 százalék, amely 1 százalékponttal még magasabb is lett a vártnál - igaz, ez egyszeri tételeknek köszönhető, a vállalat raktáraiból 19 millió dollár értékben adott el korábban leírt termékeket. A cég működése cash flow pozitív volt a negyedév során, mondta el Devinder Kumar pénzügyi vezető.

A tőzsde nem volt maximálisan elégedett az AMD teljesítményével, a részvény a bejelentést követően 6 százalékkal esett, mivel az előrejelzés a vártnál gyengébb. A vállalat az év végére 1,5 milliárd dollár körüli árbevételt vár, vagyis mindössze 5 százalék körüli szekvenciális növekedést, ami jóval alacsonyabb a 15 százalék körüli várakozásoknál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról