Szerző: Bodnár Ádám

2013. október 17. 14:52

Késik a Ubisoft két nagy dobása

Összeroskadtak a Ubisoft részvényei, miután a vállalat két játékának elhalasztását jelentette be. A cég szerint az új generációs konzolokra (Xbox One, PlayStation 4) készíülő Watch Dog és a The Crew egyaránt további csiszolgatásokat követel, emiatt azonban nem jelenhetnek meg az ünnepi szezonra.

A Ubisoft papírjai értékük közel negyedét vesztették el néhány óra alatt, miután a vállalat bejelentette, el kellett halassza két, kasszasikernek ígérkező játékának megjelenését. A francia játékkiadó szerint a Watch Dogs és a The Crew fejlesztése sem halad a várt ütemben, a szoftverek további finomítást igényelnek, hogy az igen kritikus közönség felfokozott igényeinek meg tudjanak felelni. "Ebben a mega-kasszasikerek által uralt világban arra a következtetésre jutottunk, a csapatoknak további időre van szüksége" - mondta Yves Guillemot, a Ubisoft vezetője.

Mindkét játékot az Xbox One és a PlayStation 4 bemutatására időzítette eredetileg a Ubisoft. A konzolok november végén kerülnek piacra az Egyesült Államokban és Európa számos országában. A Ubisoft most úgy látja, a Watch Dogs valamikor 2014 tavaszán fog megjelenni, a The Crew viszont még ennél is később, április-szeptember közötti lehetséges dátumot adott meg a premierre a kiadó. A halasztás azt is jelenti, a vállalat nem jut bevételhez ezekből a játékokból a várt időben, ezért a jelenleg zajló pénzügyi éve üzemi szinten veszteséges lesz. A legfrissebb előrejelzés szerint az éves árbevétel a korábban várt 1,42-1,45 milliárd euró helyett 995-1005 millió közé esik, a 110-125 milliós profit helyett pedig 40-70 millió euró közötti veszteségre van kilátás.

Ezek lesznek a következő nagy dobások?

A lépés azért kényelmetlen a Ubisoft számára, mert a kiadó már korábban csökkentette a játékainak a számát, éppen azért, hogy a legnagyobb sikervárományosok fejlesztéséhez és marketingjéhez szükséges erőforrások rendelkezésre álljanak. Ez egyébként az egész játékiparban jellemző trend, a kiadók kevesebb címet gondoznak, a fejlesztési büdzsék növekednek, és ezzel együtt a "nagy dobás" kényszere is. Ez azt is jelenti, a piacon a folytatások és bejáratott franchise-ok tarolnak.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Guillemot szerint a két játék elhalasztása pont azt célozza, hogy a következő konzolgeneráció legjobban sikerült címeiként megalapozzák egy-egy sikeres franchise jövőjét. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a játékok minden szempontból hibátlanok legyenek." A célunk a következő generáció megnyerése" - mondta a Ubisoft-vezér, aki szerint a megjelenés idejének eltolása nem fogja veszélyeztetni a játékok piaci sikerét. A Watch Dogstól egyébként azt várja a Ubisoft, hogy felülmúlja az Assassin's Creed első részének kereskedelmi sikerét - abból megjelenése óta 6,2 millió példányt adtak el.

"Ez egy nehéz döntés, de meg kellett hoznunk annak érdekében, hogy az új termékek hozzák a várt piaci elvárásokat, ugyanakkor ez kihat a rövid távú teljesítményünkre is" - mondta el Guillemot. De meg vagyunk róla győződve, hogy ez a jó döntés a rajongók és a részvényesek szempontjából is."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról