Szerző: Bodnár Ádám

2013. október 15. 15:10

Ezzel tér vissza a mobilprocesszor-piacra a MIPS

Bemutatta új processzorarchitektúráját a MIPS új gazdája, az Imagination Technologies. A vállalat szerint a Warrior P-sorozat első darabja, a P5600 nem csak egy új processzor, hanem egy teljesen új kezdet is a cég számára.

Tavaly ősszel a brit Imagination Technologies kezébe került az egykor szebb napokat látott MIPS processzorfejlesztő és -licencelő cég, amely ma elsősorban a beágyazott eszközökben használt chipek terén számít jelentős versenyzőnek. Az Imagination nem titkolt célja, hogy a MIPS-et elvigye olyan területekre is, ahol egyelőre nincs jelen, például a tabletek, okostelefonok piacára, és hogy újra meghódítsa a szerverpiacot.

A cég most bemutatta új generációs processzormagját, a Warrior P5600-at, amelyre reményei szerint a jövő nagy teljesítményű energiatakarékos eszközei épülhetnek, például telefonok, tabletek, mikorszerverek vagy különféle beágyazott eszközök, hálózati berendezések, kábeltévés vagy műholdas set-top boxok, illetve tévék. Az új processzorarchitektúra csak első a sorban, azt hamarosan még több is követi majd. "Büszkén jelentjük be az első MIPS Warrior P-sorozatú CPU-t. De ez sokkal több, mint egy újabb CPU IP-mag. Ez valami sokkal nagyobbnak a kezdete, egy olyan, következő generációs CPU-k családjának első tagja, amelyek örökre megváltoztatják a CPU IP piacot!" - mondta magabiztosan az Imagination Technologies marketingvezetője, Tony King-Smith. "További Warriorok jönnek!"

Ezzel vág oda a konkurenciának a MIPS

A Warrior P5600 egy nagy teljesítményre optimalizált, energiatakarékos architektúra, amelyről a gyártó nem mást állít, mint hogy jelentősen kisebb helyet foglal és kevesebbet is fogyaszt a hasonló kategóriás versenytársaknál. Ezt a kijelentést persze óvatosan kell kezelni, két okból is. Egyrészt, a cég nem tisztázta, pontosan melyek azok a versenytársak, amelyekhez a saját chipjét méri, másrészt pedig mert a P5600 egy licencelhető processzormag, az elkészült termékek fogyasztása pedig implementációtól is függ - két P5600-ra épülő lapka között is lehetnek különbségek ebben a tekintetben.

Ami viszont biztos: a P-sorozat első tagja egy 32 bites RISC mag, de az Imagination Technologies állítja, a jövőben érkeznek 64 bites változatok is. A 32-64 bites átmenet zökkenőmentes lesz, a 64 bites Warrior-verziók módosítás nélkül futtatják majd a 32 bites változatokra írt szoftvereket. A 32 bites általános célú végrehajtóegységek mellett egy (IEEE 754-2008 szabvánnyal kompatibilis) 128 bites SIMD kiterjesztést is kapott a P5600, valódi 128 bites regiszterekkel és 150-nél több utasítással - a cég szerint ennek kiaknázásával felgyorsíthatók az olyan feladatok mint a video- és képfeldolgozás, hangfeldolgozás. Az architektúra emellett támogatja az "instruction bondingot", ekkor két 32 bites integer vagy két 64 bites lebegőpontos load/store utasításból lesz egy 64/128 bites, amelyet a SIMD egység gyorsabban hajt végre.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A cég oldalán olvasható információk szerint a futószalag 16 fokozatú és out of order, vagyis a P5600 képes az utasítások átrendezésére a végrehajtóegységek jobb kihasználásra érdekében. Egy órajelciklusban legfeljebb 4 integer és 2 lebegőpontos/SIMD utasítás bocsátható ki. Az elsőszintű adat- és utasításcache mérete 32-64 kilobájt lehet (implementációfüggő), az L2 cache pedig legfeljebb 8 megabájtig terjeszkedhet a maximális, hatmagos konfigurációban. Az L2 cache-t ECC is védheti.

A korábbi generációs MIPS-magokhoz képest a tervezők megnövelték az adatutak és buszok sávszélességét, javítottak az L2 prefetch hatékonyságán és optimalizálták a chip felépítését annak érdekében, hogy jobban fussanak a JIT és böngészős alkalmazások. Az alapfelszereltség része a hardveres virtualizációs támogatás, amely lehetővé teszi több operációs rendszer párhuzamos futtatását, viszonylag kis teljesítményveszteség mellett. A cég szerint ennek egy lehetséges felhasználási módja lehet egy Linux-alapú környezet és egy valós idejű operációs rendszer párhuzamos futtatása, utóbbi szolgálná ki a késleltetéskritikus feladatokat.

A Warriorban újdonság az Enhanced Virtual Address (EVA), amely révén a user és kernel terület egyaránt elérhet 3 gigabájtnál nagyobb memóriát a linuxos highmem használata nélkül. A fizikai címzés pedig 40 bites is lehet az Extended Physical Address (XPA) révén, ezáltal 4 gigabájt helyett 1 terabájt a támogatott fizikai memória maximális mérete. Az Imagination technologies arra számít, hogy ezek a képességek kiemelik a Warrior P5600-at a versenytárs 32 bites processzormagok közül és jövőállóbbá teszik azt - azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy mire ezek a lapkák megjelennek, már a 64 bites konkurenciával kell felvenniük a versenyt.

Két év múlva?

A vállalat azt állítja, a P5600 mag órajele (a TSMC 28 nanométeres gyártási eljárásán implementálva) akár 2 GHz fölé is növekedhet. A cég szerint a mag a CoreMark tesztben 5 Coremark/MHz körüli értéket produkál, ami nagyjából egy ARM Cortex-A15 szintjére helyezi. A cég előzetes teljesítménybecslései alapján a P5600 feladattól függően 20-100 százalékkal gyorsabb lehet az előző generációs (proAptiv) MIPS magnál, a teljesítménye a legjobb 32 bites ARM magokéval vethető össze,, miközben a szilíciumon azoknál 40 százalékkal kevesebb helyet foglal.

Az Imagination Technologies bejelentése szerint a P5600 még az év vége előtt licencelhető lesz. Hogy mikor jelennek meg a rá épülő termékek, egyelőre nem tudni, de az ARM Cortex-A15 bejelentésének (2010 ősz) és termékben történő megjelenésének (2012. ősz) üteméből kiindulva legalább másfél-két év látszik valószínűnek, feltéve, hogy lesz olyan licencpartner, amely rögtön lecsap az újdonságra. A P5600-ról bővebben az Imagination Technologies weboldalán, illetve a cég blogjában lehet olvasni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról