:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. október 15. 11:25

A régióban zuhant, itthon nagyot nőtt a szerverpiac

Az EMEA régióban enyhén csökkent a szerverpiac a nyáron, derül ki az IDC adataiból. A piacelemező szerint összesen 2,9 milliárd dollár értékben fogytak kiszolgáló számítógépek ebben az időszakban, ami a tavalyi harmadik negyedévhez képest 3,3 százalékos csökkenést jelent. Magyarországon ezzel szemben kilőttek az eladások.

Az EMEA régióban 2,9 milliárd dollár értékben adtak el szervereket a második negyedévben az IDC szerint, ami éves szinten 3,3 százalékos csökkenés, a leszállított gépek száma pedig 4,7 százalékkal 483 ezer darabra apadt. Sorozatban ez volt a hetedik olyan negyedév a régióban, amikor a szerverforgalom értéke csökkent éves szinten, ugyanakkor az IDC szerint jó hír, hogy az első negyedévhez képest most érezhetően emelkedtek az eladások.

Frissítés előtti x86, frissítési alatti mainframe

Az x86 szerverek eladásai 4,5 százalékkal 2,1 milliárd dollárra csökkentek, ennek oka az is lehetett, hogy a vásárlók az ősszel piacra dobott Xeon-generációra épülő rendszerekre vártak. Emellett a bevétel lassú csökkenésének az is az oka, hogy a gyártók a PC-kéhez hasonló üzleti modellt építettek ki, a házon belüli innováció egyre kevesebb, a nagy technológiai frissítések az Inteltől, illetve a szoftverszállítóktól érkeznek, ezért az árverseny egyre intenzívebb, amit csak fokoz néhány új belépő (pl. Lenovo) által kifejtett nyomás.

A nem-x86 chipekre épülő gépek forgalma ugyanakkor stagnált, ami némi meglepetést jelent annak fényében, hogy a világpiacon ez a szegmens több mint 34 százalékkal zuhant ugyanebben az időben. A vásárlási szokások alakulását jól mutatja, hogy a belépő kategóriás és midrange szerverek forgalma 6,4 százalékkal, illetve 5,6 százalékkal múlta alul a tavaly nyári szintet, míg a felső kategóriás gépeké 7,5 százalékkal emelkedett, elsősorban néhány nagy mainframe-frissítésnek köszönhetően. Az iDC szerint az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Lengyelországban és Dél-Afrikában is voltak nagyobb mainframe-es projektek az IBM új generációs zEnterprise EC12 gépére építve. Az elemzőcég szerint egyre több a linuxos mainframe-telepítés egyébként, ahol a nagy rendelkezésre állás játssza a főszerepet a platformválasztásban.

Forrás: IDC

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A gyártók versenyében továbbra is a HP áll az élen, a cég szerverforgalma ugyan több mint 13 százalékkal esett vissza éves szinten, de a piaci részesedés még így is meghaladta a 34 százalékot. A második helyen az IBM állt 27,8 százalékkal, a cég eladásai csak 1,3 százalékkal estek vissza, feltehetően a nagyobb mainframe-projektek ellensúlyozni tudták az x86 szegmensben elszenvedett visszaesést.  A nagy gyártók közül egyedül a Dell tudott növekedni, a cég szerverértékesítésből származó bevétele 7,9 százalékkal emelkedett éves szinten, részesedése ezzel 14,9 százalékra nőtt. A negyedik az Oracle, amely világszinten még mindig csökkenő szervereladásokkal néz szembe, az EMEA régióban azonban a bevételei már csak 0,1 százalékkal csökkentek.

Magyarországon nagyot nőtt a piac

A Magyarországot is tartalmazó CEMA régióban folytatódott a piac zuhanása, az IDC szerint a szervereladások összesen 722 millió dollárt tettek ki, ami 10,5 százalékos éves csökkenésnek felel meg. Az x86 és a nem-x86 gépek forgalma egyaránt meredeken esett, a legnagyobbat a Kelet-Közép-Európa régió zuhant, itt ötödével esett vissza a szerverek forgalma, és 363 millió dollár volt mindössze, elsősorban az orosz piac gyengesége miatt.

Az IDC közleménye is kiemeli Magyarországot, mint üdítő kivételt. A vállalattól kapott adataink szerint hazánkban a szervereladások darabszám alapján gyakorlatilag stagnáltak, a 3565 leszállított gép csak pár darabbal több az egy évvel korábbinál. Az itthon értékesített szerverek túlnyomó többsége továbbra is x86-alapú, a nem-x86 gépekből összesen kevesebb mint 30 fogyott három hónap alatt. Az eladott gépek értéke azonban óriásit növekedett, 28 százalékkal múlta felül 2012 második negyedévének szintjét. Bagi Bence, az IDC elemzője a HWSW-nek elmondta, néhány nagyobb banki projekt keretében végrehajtott eszközcsere magával vonta a nagyobb értékű eszközökre való váltást, a tartósság jegyében. Magyarországon a HP vezette a szerverpiacot a második negyedévben, megelőzve a Dellt és az IBM-et, tudta meg a HWSW.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.