:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. október 14. 12:17

Így blokkolható az IE11 automatikus telepítése

A korábbi Internet Explorer kiadásokhoz hasonlóan, az IE11 is automatikusan települ a biztonsági frissítésekkel együtt. Ha valamilyen okból ezt nem szeretnénk, akkor a Microsoft most kiadott eszközével ez letiltható.

Négy nap múlva érkezik a Windows 8.1 és a Windows Server 2012 R2, és ezekkel együtt az Internet Explorer legújabb, 11-es kiadása is. Ugyan azt még nem tudni, hogy a böngésző mikor lesz elérhető Windows 7 operációs rendszerre, a Microsoft mindenesetre publikálta az IE11 automatikus telepítését blokkoló eszközt. Az Internet Explorer 11 normál esetben automatikusan települ a Windows biztonsági frissítéseivel együtt. A Microsoft így garantálja, hogy a felhasználók legszélesebb köre használja az IE család legmodernebb kiadását, és nem ismétlődik meg az Internet Explorer 6-hoz hasonló tömeges lemaradás.

A most publikált eszköz ezt a mechanizmust tiltja le. Aktiválásához a letöltött .cmd fájlt kell futtatni minden olyan PC-n, amelyeken szeretnénk elkerülni a frissebb böngészőt. Nagyobb céges környezetben persze ez elképzelhetetlen, az eszköz ezért házirend-sablonként (group policy administrative template) is elérhető, amellyel egyszerűen kiterjeszthető az eszköz hatása tetszőleges számítógépekre az Active Directory-ban. A Windows Server Update Servicest vagy System Center Configuration Manager 2007 és 2012-t használó vállalatok értelemszerűen a telepítést szerveroldalon is letilthatják.

Új fejlesztői eszközök az IE 11-ben.

Maga az eszköz amúgy rendkívül egyszerű, csupán a megfelelő ponton (HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftInternet ExplorerSetup11.0) hozzáadja a DoNotAllowIE11=1 kulcsot a regisztrációs adatbázishoz.

Mit ad az IE11?

A Microsoft új fejlesztési stratégiája, hogy évente ad ki komolyabb frissítéseket szoftvereihez és szolgáltatásaihoz, ennek megfelelően az IE11 is egy évvel az IE10 után válik elérhetővé. A böngésző felülete gyakorlatilag változatlan maradt, a gépházban azonban számos új technológia támogatása megjelent. Beépült a manapság divatos szinkronizáció is, ahogy a Google az asztali és mobil Chrome között, az Apple a Safarik között, a Microsoft az Explorerek között tartja egységesen a megnyitott fülek, könyvjelzők és egyéb beállítások listáját PC-n, telefonon és tableten.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az új technológiák között kiemelkedik a WebGL-támogatás, így végre a Microsoft is támogatja már a bimbózó új webes grafikus szabványt. Másik újdonság a MPEG DASH (Dynamic Adaptive Streaming over HTTP) támogatása, a technológia HTTP-alapú adaptív streaminget tesz lehetővé, iparági szabványos alapokon.

A böngésző előnézeti (preview) kiadása a Windows 8.1 és a Windows Server 2012 R2 alatt már hónapok óta elérhető. Ehhez kapcsolódóan a Microsoft programot is hirdetett a biztonsági hibák levadászására, hibánként maximum 11 ezer dollárt ígértek a szakembereknek. Jelen állás szerint több, mint 28 ezer dollárt fizetett ki a cég 15 ilyen hibáért - és további százezret egyetlen, a Windows 8.1 biztonsági konténerében talált résért.

Kiadási jegyzék az új rendszerekhez

A Microsoft kiadta a Windows 8.1 és Windows Server 2012 R2 kiadási jegyzékét is, amely a komolyabb ismert hibákat listázza. A leírás szerint olyan kritikus hibák találhatóak a jegyzékben, amelyek miatt érdemes a rendszer telepítését elkerülni, vagy elhárításához különleges fogásokra van szükség, de erről nincs szó, három apróbb limitációért az integrált Adobe Flash felel, egy pedig a Work Folderhez kapcsolódik - az új képesség használatához a kliens és a szerver azonos főverziójú (milestone release) kell legyen. A szerverváltozat problémája, hogy nem hajlandó alapértelmezésben olyan virtuális gépen települni, amely csa 512 megabájt memóriát kapott, a telepítéshez legalább 800 megabájtot kér (amely később visszahúzható a minimumként meghatározott 512-re).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.