Szerző: HWSW

2013. október 14. 10:09

Káoszmenedzsment – eszközök az AD és a SharePoint működtetéséhez

A Microsoft kiváló szoftverei sem tudnak mindent. Szerencsére van megoldás a legégetőbb hiányosságok pótlására, a Dell által felvásárolt Quest szoftverei ebben nyújtanak segítséget.

Active Directory és a delegációs rémálom

A Microsoft Active Directory egyik legfontosabb képessége a különböző IT-feladatok delegálhatósága, amellyel a rendszeresen túlterhelt informatikusok válláról levehetőek az olyan feladatok, amelyeket mások is elvégezhetnek. Ebben nagy segítség a beépített delegációs varázsló (Delegation of Control Wizard), amellyel viszonylag egyszerűen kioszthatóak a jogok a szervezet más tagjai között – a helyi IT is végezhessen jelszóvisszaállítást, a HR is frissíthesse a szervezeti struktúrát, a belső helpdesk is láthassa a felhasználói fiókok jellemzőit.

A már kiosztott jogosultságok kezeléséhez azonban már nem ad ennyire jó eszközöket a Microsoft: a jogosultságok nem tekinthetőek át egyetlen ablakban, nincs beépített jelentéskészítő, így a viszonylag egyszerű kérdésekre (kinek van több jogosultsága, mint az alapértelmezett) is nehéz a válaszadás. A teljes körű jogosultságmenedzsment és auditáláshoz szükséges jelentéstétel a problémás felület miatt akár egész ember munkáját is megkövetelheti, ráadásul a komplex folyamatok és magas szakmai szint miatt ez nem egy olyan munka, amit egy gyakornokra vagy kezdőre lehetne bízni. A problémát csak fokozza, hogy az Active Directory-ban nincsenek megfelelő interfészek sem ahhoz, hogy egy hatékony scripttel automatizálni lehessen ezt a feladatot, az egyetlen lehetőség az egyenkénti lekérdezés, ez viszont a szervert terheli le.

A megoldás a külső szoftver beszerzése lehet, amely képes a problémákat megoldani és az Active Directory felületének hiányosságait pótolni. Ilyen szoftver a Dell Active Administrator, amely képes áthidalni az emberi operátor és a számítógépes adatok közötti interfész-problémát. Az Active Adminstratorral vizualizálható az egyes felhasználói csoportok jogosultsága, így azonnal látható, hogy a tervezet/elképzelt és a valós jogosultságok között van-e különbség. Az átláthatóbb, egyszerűbb felület segít elkerülni az emberi hibát is, miközben meggyorsítja a munkavégzést.

A felületen túl az Active Administrator igen hatékony eszközöket is biztosít az üzemeltetőnek. A jogosultságok például sablonok alapján delegálhatóak, a sablonok pedig elmenthetőek, újrahasznosíthatóak, így például új alkalmazott felvétele esetén elegendő a sablont aktiválni, így automatizálható a komplex folyamat (ami újabb hibalehetőséget szüntet meg).

A sablonok használata a jelentéskészítést is nagyban egyszerűsíti, könnyebben kimutatható, hogy mely csoportok mely sablon szerint kaptak jogosultságokat. Az Active Administrator képes azt is figyelni, hogy az aktív sablontól van-e egyedi eltérés, és riasztást küldeni, ha ilyent észlel. Ez az auditálást is megkönnyíti, a riasztások és a sablonok összességéből generálható a rendszer működésére és a jogosultságokra vonatkozó pontos jelentés.

SharePoint – migráció és változásfigyelés hatékonyabban

Ki, milyen fájlokat hozott létre az elmúlt héten, a SharePoint szerveren? Mely felhasználói fiókok aktívak, és melyek terhelik feleslegesen a rendszert? Ki módosította a rendszergazdák csoport jogosultságait Active Directory-ban és ki hozott létre felhasználói fiókot az elmúlt hónapban? E kérdésekre nem csak egy erősen szabályozott környezetben működő (például pénzügyi) szervezetnek kell tudnia válaszolni, hanem minden jól működő vállalatnak.

Ebben lehet a cég segítségére a ChangeAuditor, amely  azonnal képes jelentést generálni a legfontosabb kérdésekre: ki, mit, hol, mikor, miért és melyik gépről indított változást a rendszerben. A szoftverhez SDK is tartozik, amellyel további események felismerésére tanítható meg a termék.  
Fontos megjegyezni, hogy a Dell ChangeAuditor szoftvere moduláris licenccel rendelkezik, külön-külön vásárolható meg az Exchange, Active Directory, LDAP, SharePoint és egyéb szoftverekhez tartozó egység, így csupán annyit kell beszerezni, amennyi valóban szükséges.

A Storage Maximizer for SharePoint segítségével az adatbázisok mérete optimalizálható, a szoftver rugalmasan konfigurálható szabályok alapján szelektálja és kihelyezi a régi vagy nagyméretű adatokat, mindezt a kereshetőség fenntartása mellett. A visszaállítási feladatokban a Recovery Manager for SharePoint segít, különlegessége, hogy a visszatöltéshez olyan webes interfész biztosít, amelyet opcionálisan a végfelhasználók is használhatnak.

A SharePoint verziók közötti illetve az egyéb szoftverekről (például Lotus Notes) SharePointra történő átállást segíti a Migration Suite és a Notes Migrator, amelyek gyorsan és komplikációmentesen képes végrehajtani a nagyszabású migrációt. A szoftver lehetőséget ad a migráció alkalmával a Site struktúrájának átszervezésére is, amely így jobban illeszkedhet a szervezet igényeihez.

Számos más hasznos szoftvereszköz tartozik a Dell Software portfóliójába, amelyekről további információt kaphat a Ker-Soft Kft.-től, a Dell Software magyarországi disztribútorától.

[A Ker-Soft megbízásából készített fizetett anyag.]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról