Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Megszűnik a Google TV

Gálffy Csaba, 2013. október 11. 11:57
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Frissíti és átnevezi Google TV platformját a keresőóriás. Az új név még nem végleges, de jöhet az Android TV, NDK támogatással és széleskörű app-kompatibilitással.

Kivezeti a Google TV brandet a keresőóriás - tudta meg a GigaOM. A három éve bemutatott platform új nevéről egyelőre nincs végleges döntés, jöhet az egyértelmű Android TV, de a gyártók kommunikációjában a "Google services for TV" is megjelent már. A lépés egybeesik a platform alapos átpozicionálásával, a rendszer ugyanis továbbra sem váltja be a hozzá fűzött reményeket, így mind a Google, mind a gyártópartnerek új stratégiákon törik a fejüket - a rendkívül népszerű Android brand behúzása izgalmas lépésnek lehet.

A Chromecast bezzeg aratott

A Google TV átpozicionálását a platform szerény piaci fogadtatása mellett szükségessé tette a Chromecast látványos sikere, a minimalista sticket a forgalmazók képtelenek raktáron tartani. A mindössze 25 dollárért kínált eszközt okostelefonnal, tablettel és PC-vel lehet távirányítani, a WiFi-csatlakozással rendelkező Chromecast változatos online tartalmakat képes fogadni és megjeleníteni a tévén. Ezzel részben kihúzza a talajt a Google TV alól, amelynek központi eleme szintén az online tartalmak megjelenítése volt, igaz, használatához nem volt szükséges másik számítástechnikai eszközre.

Az Android TV új stratégiai fókusza az alkalmazások futtatása lehet, szemben a Google TV korábbi, online és élő tartalmakat előtérbe helyező hozzáállásával. A tabletes alkalmazások és játékok beemelésével és az API kibővítésével valódi Androidként funkcionálna a platform, ami sok felhasználó számára értelmezhetővé tenné annak létezését, célját, képességeit - és nem utolsó sorban kiaknázná az egységes platform előnyeit is.

A Google egyébként a kezdeti lökés után látványosan hanyagolja a Google TV platformját, mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy tavaly november óta mindössze három bejegyzés született a platform hivatalos blogján. A nagy csend a keresőóriás háza táján általában két dolgot jelent: a fejlesztés teljes leállítását és a termék fokozatos kivezetését, vagy a stratégiaváltást. Ez utóbbi esetben a Google leállítja az aktuális verzió reszelgetését és valami vadonatúj fejlesztésébe kezd, a bemutatás után pedig újraindítja a kommunikációs offenzívát. A jövő heti Google-rendezvényen ezért érdemes lesz figyelni, az Android 4.4 mellett kap-e említést a tévés platform.

Az LG hétfőn válthat

Az LG telefonos ügyfélszolgáltatától származó (egyéb forrásból egyelőre meg nem erősített) információk szerint az gyártó Google TV-t futtató eszközei már jövő hétfőn, október 14-én megkapják a várva várt szoftverfrissítést. Ezzel ugyan a platform még messze nem ér az okostelefonos/tabletes Android nyomába, amely jövő héten már az Android 4.4.-et kapja, de a tévés platform jelenlegi 3.2-es Honeycomb-alapú rendszeréhez képest hatalmas műszaki előrelépést hoz ez is.

A forrás szerint a Jelly Bean-alapú rendszer már támogatja az Android NDK (native development kit) használatát, így Java mellett C-ben és C++-ban is programozható, így szükség esetén sokkal hatékonyabban futó alacsonyabb szintű kód írható. Az LG információi szerint a frissítés néhány prémium alkalmazással bővül majd (TED, Evernote, Flipboard). Arról sajnos nincs adat, hogy az előző generációs Google TV-s eszközök kapnak-e frissítést, egyelőre csak a harmadik hullámba tartozó, LG-gyártmányú eszközökre és tévékre jön biztosan az új kiadású rendszer.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.