Szerző: Bodnár Ádám

2013. október 07. 12:25:00

A felhő gazdaságáról kis- és középvállalatoknak

A cloud computinggal kapcsolatos félelmeket próbálja meg eloszlatni az IVSZ október végi rendezvénye. A Corvinus egyetemen tartott workshopra hazai KKV-k döntéshozóit várják.

A hazai informatikai és távközlési cégeket tömörítő IVSZ Adatközpont és felhő munkacsoportja egy olyan minikonferenciát, workshopot szervez, ahol a felhős rendszerek technikai, gazdasági és jogi kihívásairól, valamint az ezekre az iparágban adott válaszokról lesz szó. Az esemény kimondottan gyártó-, szállítófüggetlen, a szervezők nem a saját terméküket vagy szolgáltatásukat szeretnék eladni, hanem olyan információkat szeretnének átadni, amelyek birtokában a hazai vállalatok megalapozottan tudnak egy cloudszolgáltatást kiválasztani. "Elsősorban hazai kis- és középvállalatok döntéshozóit várjuk, de szerintem informatikusok, rendszergazdák számára is tudunk majd újat mondani" - mondta a HWSW-nek Béres András, az IVSZ adatköpont munkacsoportjának vezetője, az esemény egyik szervezője.

A rendezvényen szó lesz a munkacsoportról, a hazai adatközpont és felhő piacról, ezeket Béres András tálalja majd. A felhő gyakorlatilag az informatika kiszervezését jelenti, ennélfogva pedig nem csak technikai, hanem gazdasági kérdéssé is válik. A rendezvényen természetesen téma lesz a felhőszolgáltatások gazdasági oldala, az előnyök mellett nem elhallgatva a hátrányokat sem. Bizonyos típusú feladatok ugyanis kimondottan "felhőkompatibilisek", mások végrehajtását azonban gazdaságtalan lenne egy cloudszolgáltatásra bízni. A felhők gazdasági aspektusairól Drótos György, a Corvinus egyetem vezetéstudományi intézetének docense beszél.

A cloudok kapcsán gyakoriak a biztonsággal kapcsolatos aggodalmak, ezeket a titkosított felhős tárhelyszolgáltatást fejlesztő Tresorit vezetője, Lám István próbálja meg majd eloszlatni. A biztonság mellett a másik gyakori ellenérv a felhők használata mellett a jog és az adatvédelem szokott lenni, Dr. Ormós Zoltán ügyvéd azt fogja vázolni, milyen jogi környezetben működnek ezek a szolgáltatások, milyen adatokat lehet a felhőkben tárolni és melyek azok, amelyeket nem szabad oda vinni. A szervezők több hazai céget is meghívtak az előadásra, mutassák be saját felhős tapasztalataikat - az IVSZ eseményén a Dreher, mint hazai nagyvállalat részéről Szaniszló Tamás, az Ecobit részéről pedig Kiss György vázolja, milyen okok mentén döntöttek felhőszolgáltatások bevezetéséről a Magyar Tudományos Akadémia vetőmag-forgalmazó vállalatánál és milyen következtetéseket vontak le az elmúlt évben.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

Az IVSZ szakértői egy, hazai viszonylatban egyedülálló fogalomtárat is összeállítottak, amely az adatközpontokkal és a felhőkkel kapcsolatban gyakran használt kifejezéseket tartalmazza és magyarázza meg. Ezt a fogalomtárat bárki ingyen letöltheti a szervezet oldaláról, a rendezvényen résztvevők azonban nyomtatva is megkapják.

A rendezvény 2013. október 30-án lesz, helyszíne a Budapesti Corvinus egyetem III. előadóterme. Az eseményen a részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött, a részletes programot megtekinteni és jelentkezni az IVSZ weboldalán lehet.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 27. 19:43

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.