:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. október 1. 14:28

A Fujitsu sem áll le a SPARC-fejlesztésekkel

A múlt heti Oracle OpenWorld konferencián nem csak a szervező, hanem a SPARC processzorok másik gyártója is csepegtetett újdonságaiból.

A Fujitsu az év elején mutatta be vadonatúj, SPARC64 X processzorra épülő szervereit, az egyfoglalatos M10-1, a négyfoglalatos M10-4, illetve a négyfoglalatos gépekből összeépített, legfeljebb 64 foglalatig bővíthető M10-4S modelleket.

SPARC64 X+

Amint az ismert, a SPARC64 X processzorok 16 darab nagyteljesítményű, 2 szál párhuzamos futtatására képes magot tartalmaznak, amelyek egyenként 64+64 kilobájt elsőszintű gyorsítótárral rendelkeznek, valamint egy 24 megabájtos megosztott másodszintű cache-en osztoznak. Amit érdemes kiemelni: már ezek tervezésénél is szerepet játszott a "software in silicon" tervezőelv, amely nem mást jelent, mint a futtatott alkalmazásokhoz igazított hardveres gyorsítókat, ez alatt a SPARC64 X esetében a ma már általánosnak tekinthető beépített kriptográfiai gyorsítómodul (AES, DES, SHA, 3DES, RSA) mellett a 8 bájtos decimális (IEEE754) és az Oracle-féle NUMBER adattípuson végzett műveletek végrehajtására képes áramköröket kell érteni.

A majdnem 3 milliárd tranzisztorból álló, 28 nanométeres technológián gyártott SPARC64 X utóda, a SPARC64 X+ már a tervezőasztalon van, az augusztus végi Hot Chips konferencián számos részletet felfedett róluk a gyártó. Az ott közzétett - és az OpenWorld konferencián is megismételt - információk szerint az X+ csak kisebb ráncfelvarrás lesz, a magszám, a cache-méretek és a memória-sávszélesség is változatlan maradt, az órajel azonban 3 GHz-ről 3,5 GHz-re emelkedett, köszönhetően a gyártástechnológiai finomhangolásoknak. A Fujitsu mérnökei átdolgozták kiterjesztették a HPC-ACE SIMD utasításkészletet, amely minimális architekturális módosításokkal jár, a tranzisztorszám emiatt 50 ezerrel emelkedett, 2,995 millióra.

A harmadik változás a memóriakonfigurációt érinti. A SPARC64 X "csak" fél terabájtot támogat foglalatonként, a SPARC64 X+ azonban ezt 1 terabájtra növeli. A jelenlegi legnagyobb X-alapú gép 64 foglalatos, de csak 32 terabájtos, az X+ használatával ez duplájára nőhet. Így a Fujitsu legnagyobb gépe sem lesz lemaradva az Oracle M5-32/M6-32 mögött, sőt, kétszer akkora kapacitást kínálhat elvileg, ami az in-memory adatbázisok számára ideális futtatókörnyezetet jelent. A SPARC64 X+ processzoros M10 gépek 2014-ben jelennek meg a piacon.

Al Zmyslowski és a SPARC64 roadmap

Athena++

Az OpenWorld konferencián azonban az X+ sorozatnál "távolabbra" is tekintettek a Fujitsu képviselői, bemutatva az egyelőre Athena++ kódnéven fejlesztett, 2015-be n várható processzor főbb specifikációit. Az Athena++ már 20 nanométeres csíkszélességgel készül a TSMC-nél (mint ahogy az Oracle SPARC T7/M7 páros is), várható órajele pedig 4,5 GHz lesz. A lapkán 16 helyett már 24 mag kap helyet, amelyek nem 2, hanem 4 szálat futtatnak párhuzamosan, így egyetlen Athena++ összesen 96 szálat kezel egyszerre.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Al Zmyslowski, a Fujitsu szervertermékek fejlesztéséért felelős mérnök a HWSW-nek elmondta, az Athena++ sem nélkülözi majd az alkalmazásspecifikus gyorsítókat (gyakorlatilag a lapkára integrált ASIC-eket), ezekből a jelenleginél több kerülhet majd rá, ám egyelőre nem tudni, pontosan milyen feladatokat gyorsítanak majd. Ami biztos, hogy az Oracle szoftvereihez kötődő funkciók lesznek, mert a Fujitsu célja, hogy az Oracle termékei alá a legjobb hardvereket kínálja. Új, a jelenleginél nagyobb teljesítményű interconnect is kerül majd az Athena++ lapkára.

A Fujitsu az anyaországon és az Egyesült Államokon kívül nem rendelkezik számottevő SPARC installált bázissal, azonban a cég számára láthatóan megfelelően nagy piacot jelent ez is a processzorfejlesztések folytatásához - a roadmapen már egy 2016-os lapka is szerepel, erről azonban még semmit nem lehet tudni. Emellett a vállalat egy korábbi megállapodás értelmében az Oracle SPARC-alapú szervereit is értékesíti a saját neve alatt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.