:

Szerző: Dojcsák Dániel

2013. szeptember 27. 13:57

Összevonja piactereit a Microsoft

A Microsoft bejelentette, hogy hamarosan összevonja a Windows Phone Store és a Windows Store felületeket egy közös alkalmazás piactérré. A döntés jogosságát valószínűleg senki nem fogja megkérdőjelezni, az persze kérdéses, hogy a két, külön-külön viszonylag sikertelen térből hogyan lesz közös siker.

A Verge számára egy belsős forrás jelezte, hogy Terry Myerson, a Microsoft operációs rendszerek csoportjáért felelős vezetője a változást egy belső megbeszélésen jelentette be tegnap több ezer Microsoft alkalmazott előtt. Myerson mondandójának középpontjában a Windows és a Windows Phone következő kiadásai álltak. A Windows Phone 8.1 mellett a Windows 8.1 is kap egy különleges frissítést, mindkettő 2014 tavaszán várható majd.

Az említett megbeszélésen a forrás szerint sajnos valódi technikai információ nem hangzott el azzal kapcsolatban, hogyan is képzeli a Microsoft összevonni a két különböző platform különböző alkalmazáspiactereit. Arról sem esett szó, hogy az összevonás csak egy logikai rendezés lesz vagy esetleg van bármi esély arra, hogy a Windows Phone alkalmazások fussanak Windows alatt az új rendszerben vagy ugyanez visszafelé. A vezető korábban már nyilvánosan kommentálta a témát, igaz akkor csak annyit mondott, hogy a Windows RT verzió jövőjét az okostelefonoknál és a kis tableteknél látja. Akkor Myerson azt sulykolta, hogy a mobilok megnőttek és híd épült a tabletek és az okostelefonok közé, a Microsofttól pedig lehet számítani a jövőben több ARM-alapú tabletre, ami az okostelefonos ökoszisztéma kiterjesztése lenne.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Egyesek szerint a Microsoft az Apple mintáját akarja követni, mégpedig úgy, hogy a különböző form faktorok közös alkalmazás-piacteren osztoznak, ahol a tablet specifikus alkalmazások nem jelennek meg az okostelefonos listában, de a mobilra készített appok skálázódnak a nagyobb kijelzőre is. A Microsoft hosszú ideje ígérgeti a közös platformot, sőt, Myerson egészen odáig ment korábbi nyilatkozataiban, hogy “minden alkalmazás, amit a végfelhasználóknak adunk, elérhető kell legyen minden eszközünkön”.

A teljes átjárhatósághoz a Microsoft univerzumában ráadásul számításba kell venni az Xbox Live-ot és annak piacterét is a meglévő Xbox 360 és a hamarosan megjelenő Xbox One esetében is. Egyelőre nem lehet tudni, hogy az új Xbox képes lesz-e majd futtatni a Windows 8-as alkalmazásokat, mindenesetre a Microsoft számára komoly feladat lesz rendet rakni az elmúlt pár évben összezavarodott, széttöredezett platformjai és fejlesztői környezetei között.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.