:

Szerző: Hlács Ferenc

2013. szeptember 27. 09:03

Régiókódos az új Note 3 (frissítve)

Nem használhatók a régión kívül kiadott SIM-kártyával az Európában, vagy Amerikában vásárolt Samsung Galaxy Note 3 okostelefonok. Az utazók így a helyi szolgáltatások használatához kénytelenek lesznek eldobható készüléket vásárolni, vagy komoly többletköltséggel számolni. Az Hongkongban vásárolt modelleknél nincs regionális korlátozás.

Csak az európai mobilszolgáltatók SIM-kártyáival kompatibilis a régióban vásárolt új Samsung Galaxy Note 3. Aki tehát gyakran utazik külföldre, pontosabban Európán kívülre, és ottani mobilcsomaggal szeretné kiváltani a drága roamingdíjakat, kétszer is meg kell majd gondolnia, hogy megveszi-e a dél-koreai gyártó SM-N9005 modellszámú készülékét. A segélyhívás és Wi-Fi kapcsolat persze továbbra is rendelkezésre áll ilyen helyzetekben, ha ez vigasztal bárkit.

A Samsung új, nagyméretű okostelefonját, a Galaxy Gear okosórával együtt a napokban kezdték több országban árusítani, az első vásárlókat azonban a képen látható figyelmeztetés fogadta, ami a beszámolók szerint nem üres fenyegetés. Az Amerikában vásárolt Note 3 esetében is hasonló a helyzet, csak visszafelé. A regionális korlátozással kapcsolatban több kereskedés is figyelmeztetést tett közzé honlapján, a félreértések elkerülése végett. A kártyafüggetlen készülékek dobozán pedig matrica figyelmeztet a megkötésre.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A készülék Ausztráliában csak október 3-án kerül a boltok polcaira, így addig nem tudni pontosan hogy az ott eladott darabokra milyen szabályozás lesz érvényes. Az ausdroid.com portál ugyanakkor megerősítette, a Hongkongban vásárolt 16 gigabájtos N9005 modellszámú Note 3 készülékek dobozán nem volt korlátozásra figyelmeztető matrica, a 32 gigabájtos verzióról azonban eddig nem érkezett információ.

A regionális korlátozás értelmében még a kártyafüggetlenül vásárolt Note 3 készülékek sem teljesen “függetlenek” a szó klasszikus értelmében. A kijelölt területeken kiadott SIM-eken kívül nem használható bármilyen kártya a készülékekben, így az Európán, vagy adott esetben Amerikán kívül vezető utak során a Note 3 tulajdonosok kénytelenek lesznek számolni a roaming díjakkal, helyi SIM-kártyát ugyanis hiába vásárolnak.

Ugyanezen okokból kifolyólag az egyes régió kereskedői a készüléket nem szállítják a térségen kívülre és értelemszerűen nem érdemes majd európaiaknak az USA-ban olcsón megvenni a mobilt és hazahozni. Azt egyelőre nem tudni, hogy a korlátozás szoftveres vagy hardveres úton valósították meg, mindenesetre lehetséges hogy a fejlesztők találnak majd megoldást a kikerülésére, akárcsak a szolgáltatói megkötéseknél. Egyelőre nem világos, hogy hivatalosan mi a korlátozás oka, sem a Samsung sem a szolgáltatók nem nyilatkoztak az ügyben.

Frissítés: A Samsung hivatalos álláspontja szerint a regionális kódolás csupán a készülék első aktiválásáig tart. Amennyiben azt először a vásárlási régiónak megfelelő SIM-kártyával indítottuk, később már bármely terület szolgáltatóinál használható. Elsőre azonban nem érdemes a régión kívüli SIM-mel próbálkozni, ez ugyanis zárolja a telefont, amit csak a hivatalos szervizben tudnak feloldani. Ez a fajta régiókódos zárolás egyes piacokon szoftverfrissítés keretében a Samsung Galaxy Note 2 és Galaxy S4 készülékeken is érvénybe lépett. Az ideiglenes korlátozás semmilyen hatással nincs a telefonok funkcióira vagy teljesítményére - hangoztatja a gyártó.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.