Szerző: Koi Tamás

2013. szeptember 26. 13:15

A Lehman-csőddel riogatja a távközlést Brüsszel

Az Európai Bizottság szerint nem lehet tovább halogatni az európai távközlési szektor átalakítását, az egységes piac létrehozását, ez ugyanis egész Európára nézve beláthatatlan következményekkel járhat - márpedig az idő sürget, ha most nem megy át a reformcsomag a törvényhozáson, már csak a következő ciklusban kerülhet napirendre a terv.

Ha minden a jelenlegi mederben folyik tovább az európai távközlési piacon, annak beláthatatlan következményei lehetnek a szektor összes szereplőjére, valamint a távközlési szolgáltatásokat igénybe vevőkre egyaránt - utalt a nemrég elkészült reformcsomag jelentőségére egy hét eleji beszédében Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális portfólióért felelős biztosa. Az Európai Unió versenyképességének javítása érdekében létrehozott, egységesebb működési kereteket biztosító törvényjavaslat-csomag szeptember közepén készült el és több olyan, radikális elemet is tartalmaz, melyet a szolgáltatók és a tagállami szabályozó hatóságok egyaránt támadtak.

Semmivé foszló előnyök

Kroes az European Internet Foundation szakmai rendezvényen kedden elmondott beszédében az európai ICT-szektor vészes lemaradását, majd végül a telekommunikációs infrastruktúrákat üzemeltető cégek összeomlását vizionálta. A politikus szerint a kontinens egykori technológiai vezető szerepe lassan semmivé foszlik, a nagy európai technológiai multik pedig kétségbeejtő helyzetbe kerültek, illetve gyakorlatilag megszűntek (Kroes név szerint kiemelte beszédében a Nokiát).

A Bizottság álláspontja szerint a régió versenyképességét meghatározó távközlési szektor teljesítménye hasonlóan gyászos képet mutat. A vezetékes optikai internet-ellátottság egyes versenytárs régiókban az európai átlag nyolcszorosa, míg az új generációs mobil szélessávú hálózatok esetében ennél is nagyobb, tizenötszörös a különbség. Az európai vezetés emellett kifejezetten aggasztónak tartja, hogy Európa kitettsége mostanra gyakorlatilag teljessé vált az amerikai és koreai eszközgyártók és felhőalapú internetes szolgáltatások felé.


Neelie Kroes

"Egyik problémánkat sem fogjuk tudni megoldani a digitális gazdaság élénkítése nélkül, melyet gyors szélessávú hálózatokra kell építenünk. A versenyhez szükséges infrastruktúra nélkül nem jutunk sehova, semelyik szektorban" - mondta beszédében Kroes. "Itt az ideje a cselekvésnek, igazság szerint már le is járt ez az idő. A jelenlegi trendek hosszú távon fenntarthatatlanok a szektor, és a teljes európai gazdaság számára" - emelte ki a politikus.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Kroes rámutatott, a különböző EU-s piacok már most számos előnyét élvezik az egységesítési törekvéseknek, így épp itt az ideje, hogy a távközlési szektor is egységessé váljon. Ennek azonban jelenleg teljes mértékben gátját képezi, hogy a széttagozódott európai távközlési piacon mindennemű változásnak ellenállnak egyes tagállami és céges érdekek. "A változásokat nem fogja kezdeményezni egy olyan szektor, mely ellenáll az új ötleteknek (...) Nem hoz változást, ha a múlt technológiáira és fejősteheneire - gondoljunk csak az egekbe szökő roaming árakra - épít a szektor" - hangzott el a beszédben.

A szakpolitikus a beszédében felsorolta az általa beterjesztett reformcsomag legfontosabb pontjait, melyek arra hivatottak, hogy új alapokra helyezve gyorsuló növekedési pályára állítsák a távközlési iparágat. Ezek közül elsőként említette a roaming felárának teljes felszámolását, melynek egyik eleme, hogy az új törvény életbe lépését követően bejövő hívások után nem lehet majd felszámolni díjat az EU-n belül barangolva, másik fontos pillére pedig olyan, kötelező roamingopciók bevezetése, melyek összességében a hazai költségekhez hasonló, vagy azokkal teljesen megegyező perc- és SMS-díjakat feltételeznek.

A reformcsomag további, lényeges eleme a semleges internet biztosítása. Ez a szabályozási elem kimondja, hogy csak különösen indokolt esetben lehet bárkinek az internetkapcsolatát blokkolni, vagy az infrastruktúrán keresztül igénybe vehető szolgáltatásokat priorizálni. Az előterjesztés ezen túl többletjogokat biztosít az előfizetőknek, valamint egységesebb szabályozási kereteket is kínál a szektornak - ez utóbbi pillért nemrég hevesen támadta az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozó Hatóságok Testülete.

Lehman-pillanat

"A távközlési szektor még nem élte át a Lehman-pillanatot" - utalt ezzel Kroes a Lehman Brothers 2008-as csődjére. "De a csökkenő bevétel, a növekvő adósság és az elavult üzleti modellek miatt tartok tőle, hogy ez bekövetkezhet. És tartok annak minden következményétől" - tette hozzá drámai hangú beszédében a politikusasszony.

A reformjavaslat elfogadására irányuló politikai lobbi nem véletlenül lángolt fel ilyen hevesen, hiszen az új EU-s távközlési reformcsomagot a parlamenti szavazás előtt a Miniszterek Tanácsának is jóvá kell hagynia - szakértők szerint az Európai Bizottság előterjesztése itt komoly ellenállásra számíthat. A reformtervezet több szempontból is sértheti a tagországok érdekeit, így például a roaming eltörlése a nagy turistafogadó-országok számára fájhat, míg a fejlett, kompetitív távközlési piacokkal rendelkező skandináv országoknak a konszolidáció nem tetszik, nem beszélve arról, hogy több EU-s tagállam többségi, vagy különösen nagy tulajdonrészt birtokol nagy, nemzetközi piacon jelen lévő távközlési multikban.

Szakmai körökben felmerült olyan vélekedés is, hogy az átfogó európai távközlési reform csupán a jövő évi Európai Parlamenti választásokat megelőző látszatintézkedés. Ennek azonban ellentmondani látszik, hogy sem a Bizottság elnökének, sem pedig Kroesnak nem származik közvetlen politikai haszna az reformok keresztülveréséből, José Manuel Barroso elnök pozícióját ugyanis a következő ciklusban már más töltheti be, míg a jelenleg 72 éves Neelie Kroes pusztán a korából fakadóan jó eséllyel visszavonul az aktív politizálástól.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról