Szerző: Hlács Ferenc

2013. szeptember 25. 15:40

Visszatér a RealPlayer

Internetes tárhelyet és katalógust kínál a RealNetworks személyes videók számára. A RealPlayer Cloud szolgáltatás PC mellett okostelefonról is elérhető és a Roku, valamint hamarosan a Chromecast platformon keresztül a televíziós lejátszás irányába is terjeszkedik.

Online tárhelyet kínál videóinknak a RealPlayer. A tizennyolc éve a pályán lévő videolejátszó fejlesztői kedden indították el RealPlayer Cloud szolgáltatásukat, amellyel az okostelefonokkal és tabletekkel rögzített videók barátokkal és családtagokkal való megosztására irányuló, folyamatosan növekvő igényt szeretnék kielégíteni. A videolejátszót fejlesztő RealNetworks ideiglenes vezérigazgatója, Rob Glaser, a RealNetworks alapítója szerint hosszú idő óta ez a legfontosabb bejelentésük. Hozzátette, bár komoly felhasználói bázissal rendelkeznek a PC-használók körében, eddig “nem koncentráltak eléggé a jövőre”, nem rendelkeztek sem Android, sem iOS alkalmazással, mivel a vállalat üzleti modellje nem illeszkedett a mobilos felületekre.

Kétségtelen volt, hogy a bővítés létfontosságú a vállalat számára, ezért nem is álltak meg a legnépszerűbb mobil operációs rendszereknél, hanem a televíziók felé is elindultak, méghozzá a Roku irányába. A szolgáltatás a létező RealPlayer szoftverbe épül egy online backenddel segítségével, megkönnyítve az átjárhatóságot a különböző platformok között. A RealPlayer Cloud webapp formájában, valamint Android, iOS és a már említett Roku platformon is elérhető. Az ingyenes felhasználóknak két gigabájt ingyenes tárhelyet kínál, ez természetesen tovább bővíthető. A 25 gigabájtos tárterület havi 5 dollárért, 100 gigabájt havi 10, 300 gigabájt pedig havonta 30 dollárért vásárolható.

A vállalat a szolgáltatást a fentieken túl a közeljövőben a Chromecast támogatással is kiegészíti. A RealPlayer Cloud a manapság az okostelefonos közegben hódító freemium modellt követi, igaz érdemes megjegyezni, hogy a vállalat bevételeinek jelentős része a kezdetek óta ilyen módon folyt be.

Az egyes videók megosztásához ráadásul nem is feltétlenül szükséges, hogy a vállalat alkalmazása telepítve legyen, elég e-mailben megosztani a feltöltött anyag linkjét, és az bármilyen modern böngészőben megtekinthető. A megosztott tartalom továbbá nem kell, hogy a felhasználók által készített videókra korlátozódjon, a szolgáltatással bármilyen a PC-re letöltött nem DRM-védett tartalom közzétehető. A RealPlayer Cloud ugyanakkor elsősorban a személyes anyagok megosztását célozza, a felhasználók által felvett, majd feltöltött videók esetében nincs időbeni korlát, ám az egyéb forrásból származó tartalmak - az online kalózkodásnak gátat szabva - legfeljebb 15 percesek lehetnek.

a címlapról