Szerző: Dojcsák Dániel

2013. szeptember 24. 12:57

Óriás jogkezelőhöz csatlakozott az Artisjus

Európa első számú online zenei jogkezelő szervezetének, az Armoniának tagja lett a hazai előadók jogait kezelő Artisjus. Szeptembertől a nemzetközi felhasználás elszámolása gyorsabb és hatékonyabb lesz ezáltal.

Mostantól a magyar zenei repertoár könnyebben lesz elérhető a nemzetközi online szolgáltatók számára, a külföldön történő hallgatások után pedig a magyar előadók sokkal gyorsabban juthatnak hozzá jogdíjaikhoz, mint eddig. A régió hasonló szervezetei közül elsőként az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület csatlakozhatott az európai közös jogkezelők legnagyobb szövetségéhez, az Armoniához.

A korábbi évtizedekkel ellentétben ma már a zenekereskedelem és felhasználás egyre nagyobb részben történik nemzetközi szolgáltatókon és kereskedőkön keresztül. Egy-egy online zenei szolgáltató, mint az Apple iTunes, a Google Music vagy a YouTube, a Deezer vagy a Spotify rengeteg országban elérhető, ráadásul mindegyik katalógusban tízmilliós nagyságrendű zeneszám található. A jogdíjak rendezése ilyen méretű repertoár és ennyi cél- és fogadóország esetén nem egyszerű feladat.

Rengeteg adat

Éppen ezért jöttek létre a nemzetközi jogkezelői szövetségek, amik egy egységesített adminisztrációs rendszeren keresztül drasztikusan leegyszerűsítik a jogdíj-elszámolási folyamatot. A modell lényege, hogy a szövetség közösen, egy kézből képviseli több ország teljes repertoárját, így a szolgáltatóknak nem kell külön-külön minden ország jogkezelőjével megegyezni és egyenként felvenni a repertoárba a helyi listákat. A szövetség a folyamat másik végén pedig a helyi jogkezelőknek nyújt könnyebbséget, hiszen számukra is egyszerűbb egy felületen keresztül hozzájutni az adatokhoz.

Az Armonia az első és eddig a legnagyobb ilyen jellegű csoportosulás, eredetileg francia-olasz-spanyol koprodukcióként startolt el, azóta viszont egyre szélesebb és mélyebb repertoárt képvisel. A saját nemzeti kínálatok mellett a Universal zeneműkiadó angol-amerikai műveinek jogait is kezeli, illetve számos latin-amerikai és portugál zenével is foglalkozik. Ehhez a kínálathoz csatlakozott első kelet-közép európaiként a magyar Artisjus, illetve ugyanígy a belga SABAM is. A bővítés után az Armonia katalógusa 6,5 millió eleműre bővült.

Az Artisjus csatlakozásának egyik feltétele az volt, hogy a magyar fél is teljesíteni tudja a zeneipari adminisztáció legújabb szabványait, de köszönhetően annak, hogy a régió egyéb szervezeteihez képest fejlett technológiai háttérrel rendelkezik az egyesület, ez nem okozott gondot.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A magyarországi szerzők számára kettős előnyt jelent a belépés, hiszen egyik oldalról a tartalmaik a az Armonia katalógusával együtt, a legjobb feltételek mellett kerülhetnek be a nemzetközi online zenei szolgáltatók kínálatába. Másrészt, az Armonián keresztül sokkal gyorsabban hozzájut minden jogosult a külföldi letöltésekből és streamingből származó bevételekhez, mert azokat így már közvetlenül az Artisjus szedi be és nem az adott ország jogkezelője.

Ami a csövön kifér

A felhasználók számára közvetlenül ez a belépés nem jelent előnyt, viszont dr. Tóth Péter Benjamin, az Artisjus stratégiai és kommunikációs igazgatója a HWSW-nek azt mondta, hogy a jövőben még több legális online zenei szolgáltató közül választhatnak majd a magyar felhasználók is. A titoktartási kötelezettségek miatt konkrétumokat nem árult el, de jelenleg is több, jól ismert, nemzetközi online streaming szolgáltatóval tárgyal az Artisjus.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról