Szerző: Bodnár Ádám

2013. szeptember 19. 09:23

Nézzék meg az Oracle növekedését, ősszel ennyi sem lesz

Alig tudott növekedni az augusztusban véget ért első pénzügyi negyedévében. A vállalat bevétele mindössze 2 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi szintet, a profit pedig 8 százalékkal emelkedett. Igaz, az árfolyamhatás a cég ellen dolgozott.

Az augusztusban véget ért első pénzügyi negyedévben 8,37 milliárd dolláros árbevételt ért el az Oracle, amely éves szinten 2 százalékos emelkedésnek felel meg. Az elemzői konferenciahíváson Safra Catz, a cég pénzügyi vezetője elmondta, a negyedév során az árfolyamhatás az Oracle ellen dolgozott, ennek kiszűrésével a növekedés 4 százalékos lett volna. Az elemők 8,48 milliárd dolláros bevételt vártak, amit a cég nem tudott hozni.

Alig volt növekedés

A negyedéves üzemi eredmény 2,87 milliárd dollárt tett ki, ami változatlan a tavalyi időszakkal összehasonlítva, a nettó profit pedig 2,19 milliárd dollár, ami 8 százalékkal több mint egy éve. Az egy részvényegységre jutó eredmény az egyszeri tételek levonásával 59 cent volt, ami némileg meghaladja az elemzők 56 centes előrejelzését. A várakozások alatti növekedési adatokra értehtő módon negatívan reagált a piac, a bejelentést követően az Oracle részvényei több mint 3 százalékot vesztettek értékükből, amelyek nagyjából annyit érnek most mint az év elején.

Az elemzők részére rendezett konferenciahívás érdekessége, hogy Larry Ellison elnök-vezérigazgató nem vett részt rajta, mivel a San Franciscó-i öbölben zajló America's Cup vitorlásversenyen volt fontosabb elfoglaltsága. Címvédőként az Oracle csapata rendezi idén a világ legrangosabb vitorlásversenyét - az Ellison-legénység jelenleg behozhatatlannak tűnő hátrányban (1:8) van az Emirates Team New Zealand vitorlással szemben és csak úgy nyerhet, ha a hátralevő összes futamon diadalmaskodik.

Safa Catz pénzügyi vezető az elemzői konferenciahíváson elmondta, a cég eredményei régiónként igen eltérőek, Amerikában például 15 százalékot nőtt a bevétel, Ázsiában 5 százalékkal bővült az Oracle forgalma, míg az EMEA régióban 5 százalékot csökkent. Catz szerint összességében jó negyedéve volt a vállalatnak.A szoftvereladásból befolyó bevétel 6 százalékkal 6,1 milliárd dollárra nőtt, ennek jelentős részét természetesen a korábban megkötött üzletek után befolyó frissítés és karbantartás teszi ki. Az új szoftverlicenc-eladások és a cloudszolgáltatásokból befolyó előfizetések összege 1,7 milliárd dollár volt a most lezárt negyedévben, ami 5 százalékkal magasabb mint egy évvel korábban. Az Oracle a nyáron dobta piacra adatbázisának legújabb (12c) verzióját, azonban ez egyelőre nem járult hozzá érdemben a bevételekhez, mivel az ügyfeleknek fel kell készülnie a bevezetésére.

Hardverrészleg? Növekedés? Majd!

A hardverrészleg továbbra sem tudta hozni a már korábban többször beígért növekedést, igazából a közelében sem volt annak: az Oracle hardvereladásainak árbevétele 13 százalékkal esett éves összehasonlításban. A vállalat továbbra is az integrált rendszerekre koncentrál, ezek forgalma lendületesen emelkedik, de nem tudja ellensúlyozni a "hagyományos" hardverek csökkenését. Mark Hurd, a hardverrészleg vezetője a konferenciahíváson elmondta, az elmúlt két negyedévben 2000 integrált rendszert szállított le az Oracle, a legutóbbi negyedévben összesen 800-at. Az Exadata forgalom több mint 60 százalékkal emelkedett, az Exalytics, SPARC SuperCluster és Oracle Database Appliance által termelt bevétel pedig minden termék esetében legalább kétszeresére nőtt.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Elemzői kérdésre válaszolva Hurd konkrétumok nélkül elmondta, a tavasszal piacra dobott T-sorozatú gépek hozzák a hozzájuk fűzött várakozásokat, az új M-sorozat azonban egyelőre nem. Ennek oka, hogy az M-sorozatú rendszerek jellemzően nagy konfigurációkat váltanak le, az ügyfelek pedig nehezebben szánják rá magukat ezek cseréjére és a projektek is hosszadalmasabbak, alaposabb az előkészítésük.

Ősszel stagnálás várható

A most zajló második negyedévre még mindig csökkenés várható a hardverrészlegnél, Safra Catz szerint -11 és -1 százalék között változhat a bevétel. Az új szoftverlicenc- és cloudszlgáltatás-értékesítésben -6 és +4 százalék közötti változást vár a cég, összességében pedig stagnálás környékén lesz az eredmény, mondta el Safra Catz. A pénzügyi vezető alapvetően a gazdasági bizonytalansággal magyarázta az óvatos prognózist.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról