Szerző: Dojcsák Dániel

2013. szeptember 19. 15:27

Dobja az Internet Explorer 8-at a Google Analytics

A Google Analytics szolgáltatása év végéig támogatja csak az Internet Explorer 8-at. Ez azt jelenti, hogy az Analytics-felhasználók közül azok, akik a Microsoft böngészőjét használják és szeretnék webes felületeik működését továbbra is nyomon követni, kénytelenek frissíteni.

Érdekes módon a böngészőtámogatás szűkítése kizárólag az Internet Explorert érinti, a Chrome, Firefox, Safari és a többi modern böngésző közül minden olyan korábbi verziót is elfogad az Analytics, ami hivatalosan még piacon van. Pontos dátum ugyan nincs arra vonatkozóan, hogy mikor lehet utoljára belépni a rendszerbe IE8 alól, de a cég megnyugtatóan annyit közölt, hogy a felhasználóknak legalább három hónapjuk van arra, hogy felkészüljenek és minimalizálják a zavart, amit egy esetleges böngészőváltás kényszere okoz. Ez technikailag azt jelenti, hogy december 16-ig biztosan nem történik meg a kizárás.

Nem sajnálták

A Google magyarázata a váratlan lépésre az, hogy a cég fokozza a Google Analytics fejlesztéseinek tempóját, illetve aktívan szeretné segíteni az újabb webes technológiák beépülését a termék dizájnjába és működésébe. A hosszútávú cél, hogy a GA felhasználók az adatok mellett a felhasználói élményben is sokat kapjanak, ehhez pedig nem akar a cég kompromisszumokat kötni.

Az IE8 kizárása alapjában véve nem lenne komoly probléma, de a verzió nem véletlenül maradt még meg továbbra is legnépszerűbbnek a világon, ugyanis a Windows XP-t használók számára ez a legfrissebb, amit még telepíthetnek. Így ez azt jelenti, hogy a Google valójában minden olyan Windows XP felhasználót kizárt a rendszeréből, aki nem hajlandó vagy valamilyen oknál fogva nem tud Chrome vagy Firefox böngészőt használni.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Az IE8 kizárása természetesen csak a felületet érinti, tehát a mérésekből és statisztikákból nem kerül ki az Internet Explorer 8. Különböző, az oldalletöltések alapján kalkuláló statisztikák szerint az Internet Explorernek 20-30 százalék részesedése van globálisan a böngészőpiacon, míg az egyedi felhasználókat megbecsülni próbáló Net Applications szerint az internetezőknek 56 százaléka használ IE-t. Verziónkénti felbontásban ez utóbbi adatsor szerint az összes IE használó közel negyede ragadt benne a 8-as verzióban.

Összehangolt támadás

A webbel szakmai oldalról foglalkozók között azonban ennél biztosan sokkal kisebb arányban vannak, akikre ez érvényes, a Google Analytics-et napi szinten használók közül valószínűleg nagyon kevesen vannak, akiket ez a bejelentés valóban érint. Érdekes inkább az lesz majd, amikor a Google ugyanezt a lépést megteszi a fogyasztói termékeinél is. Az IE6 boszorkányüldözése kapcsán láthattuk, hogy a YouTube vagy egyéb nagy forgalmú webhelyek hogyan képesek felgyorsítani egy-egy régebbi böngésző kikopását. Az Internet Explorer 8 támogatása egyébként a Google Appsben is megszűnik, amit a cég múlt héten jelentett be.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról

haláleset

1

Meghalt a Samsung elnöke

2020. október 26. 12:08

A vitatott módszereiről híres vezetőt 78 éves korában, többéves kórházi ápolás után érte a halál.