Szerző: Hlács Ferenc

2013. szeptember 17. 12:21

Szinte csak mobilról internetezik az amerikaiak ötöde

Az amerikaiak csaknem egyharmadánál a mobiltelefon vette át az internetezésre használt elsődleges eszköz pozícióját. A Pew Research Center felmérése alapján 2009 óta megduplázódott a telefonjukat internetezésre is használók száma, amely a városi, egyetemet végzett fiatalok körében a legmagasabb.

Az amerikai felnőttek döntő többsége, mintegy 91 százaléka rendelkezik mobiltelefonnal, csaknem kétharmaduk pedig azt internetezésre is használja. Ez egész pontosan a mobiltulajdonosok 63 százalékát jelenti, ami 8 százalékpontos növekedés a 2012-es, 55 százalékos értékhez és több mint kétszeres a 2009-es 31 százalékos eredményhez képest - derül ki a Pew Research Center kutatóintézet felméréséből. A kutatás azokat a felhasználókat vizsgálja, akik internetezésre, illetve e-mailezésre használják készülékeiket, előbbiek a mobiltelefon-tulajok 60, utóbbiak pedig 52 százalékát teszik ki.

A kutatás egyik legérdekesebb eredménye, hogy az összes mobilinternet-felhasználó nagyjából harmada, azaz 34 százaléka szinte kizárólag telefonjáról internetezik PC vagy laptop helyett, ez az amerikai mobiltulajdonosok ötödét, vagyis nagyjából 21 százalékát jelenti. A telefonról internetezők 11 százaléka fele-fele arányban osztja meg online tevékenységét a számítógép, vagy telefonja között, míg 53 százalékuk ha teheti, inkább nem mobiltelefonjáról csatlakozik az internetre.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A kutatást végző intézet először 2011 májusában tett fel erre vonatkozó kérdést felmérésében, akkor az internetezéshez telefonjukat preferálók aránya 27 százalékon állt. 2012 áprilisára ez az érték 31 százalékra nőtt, idén pedig elérte a 34-et. Az internetelérés ezen módja a fiatalok körében a legnépszerűbb, a 18 és 29 év közöttiek mintegy fele részesíti előnyben. Ugyanez az alacsonyabb végzettségűekről is elmondható, a középiskolai, vagy alacsonyabb végzettséggel rendelkezőknek ugyanis csaknem 45 százaléka leginkább mobilját használja internetezésre, míg ez a diplomások mindössze 21 százalékára igaz.

Az évi 30 ezer dollárból, vagy annál kisebb összegből élő háztartások esetében szintén valószínűbb, hogy a mobiltelefon lesz az elsődleges online eszköz. Az okostelefonok elterjedése is hasonló növekedést mutat, az Egyesült Államokban élő felnőttek több mint felének van ilyen készüléke, akiknek majdnem egésze, csaknem 93 százaléka az internetre is csatlakozik vele. Nem meglepő módon a 65 év fölöttiek böngésznek a legkevesebbet a mobiltelefonjuk segítségével, ez alig 22 százalékukról mondható el.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról