:

Szerző: Koi Tamás

2013. szeptember 13. 08:24

SES: Az Ultra HD nem jut a 3D sorsára

Nem csupán a tévégyártók marketingtrükkje, hanem valódi előrelépés a tévés iparág számára az Ultra HD felbontású kijelzők, illetve az ehhez a felbontáshoz igazított tartalmak megjelenése, legalábbis így látja a világ első számú műholdas cége, az SES, mely maga is sokat profitálhat az új szabvány terjedéséből.

Akárcsak januárban a CES-en, vagy éppen a múlt héten Berlinben tartott IFA-n, úgy a héten zajló amszterdami International Broadcasting Convention (IBC) tévéipari szakmai rendezvényen is az egyik legfelkapottabb téma az Ultra HD, jóllehet itt elsősorban a tartalomgyártó és a műsorszóró hálózat (infrastruktúra) üzemeltetőinek oldaláról megközelítve. A világ legnagyobb műholdas műsorszóró cége, a luxemburgi székhelyű SES érthető okokból komoly felfutást jósol az éppen csak szárnyait bontogató technológiának.

Hello HEVC!

Az Európában összesen 20 műholddal jelen lévő, 143 milió háztartást elérő műholdas cég a tavalyi IBC-n kiállításon demózta az első kísérleti műholdas Ultra HD adást, egy akkor éppen csak pár napja bemutatott Sony tévékészüléken keresztül. A cég idén is kiemelt szerepet szán standján a technológiának, ám ezúttal a tömörítési oldalról már jelentős előrelépésen van túl az iparág. Idén áprilisban bejegyezték ugyanis ITU-T szabványként a H.264-nél jóval hatékonyabb HEVC tömörítési szabványt.


A különböző tömörítési eljárások hatékonyság-mutatója

A hatékonyabb tömörítés szükségességét jól jelzi, hogy míg MPEG-4 AVC kódolással egy Ultra HD stream sávszélesség-igénye eléri a 40 Mbps-t (azaz az átlagos HD-stream négyszereést), addig HEVC-ben tömörítve ez az érték 20 Mbps-re is leszorítható. Az eddigi tesztrendszerek (többek közt az is, amit az SES tavaly az IBC-n bemutatott) kivétel nélkül vagy MPEG-4-et használtak a tömörítéshez, és/vagy négy HD-streamet kapcsoltak össze egyetlen Ultra HD jellé. A jelfolyam hatékonyabb tömörítésére a műholdas műsorszóró infrastruktúra mindig szűkös kapacitása miatt van szükség,

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A SES az IBC2013 alkalmával már ezt a technológiát demózza két tesztcsatornán keresztül, melyeket ugyanazzal az Astra műholddal sugároz a keleti hosszúság 19,2°-os pozíciójából, amellyel több tucat SD és HD csatornát is továbbít európai háztartások milliói számára. Ez a régió lehet egyébként az új technológia egyik legfőbb felvevőpiaca, egyes piackutatások szerint 2025-re 111 millió európai háztartásban lehet Ultra HD  tévékészülék.

Ferdinand Kayser, a SES kereskedelmi igazgatója az IBC előnapján tartott sajtókonferencián a HWSW kérdésére válaszolva kifejtette, a műholdas cég hisz benne, hogy az Ultra HD technológia a tévés műsorszórásban nem követi a 3D-s tévéadás útját, helyette a HD-hoz hasonló fejlődési szakaszt jár be, ám annál sokkal gyorsabban. Mint azt korábban megírtuk, az ESPN még idén beszünteti 3D-s sportcsatornájának sugárzását, az amerikai csatorna példáját követi a BBC is, emellett a FIFA jó eséllyel jövőre már egy meccset sem sugároz 3D-ben a brazíliai futball-világbajnokságon. Kayser szerint a 3D halálát a szemüveg okozta, az Ultra HD esetében azonban nincs szemüveg, ráadásul a különbség annyira meggyőző - különösen nagyobb képátlójú kijelző esetén -, hogy a tartalomtulajdonosok és nézők részéről egyaránt kedvező fogadtatásban részesülhet.

Megoldandó problémák

A tartalom szűkössége, a készülékek magas ára és bizonyos technológiai tényezők ugyanakkor ma még mind hátráltató tényezőt jelentenek az Ultra HD számára. Jelenleg legfeljebb összesen 150-200 film vagy tévésorozat áll rendelkezésre ebben a felbontásban, hiányoznak az Ultra HD felbontást élő adásban kezelni képes enkóderek és előfizetői végberendezések (a tévék mellett például műholdas set-top boxok), a nagyobb felbontást nagyobb képfrissítési frekvenciával továbbítani képes HDMI 2.0 szabványt pedig éppen csak most fogadták el.

Ettől függetlenül ígéretes az Ultra HD-képes tévék választékának folyamatos növekedése, valamint a tartalmi kínálat is jelentősen bővülhet a következő években, elsősorban annak köszönhetően, hogy az Ultra HD tartalom előállításához nem szükséges olyan bonyolult gyártási folyamat, mint a 3D-s kép rögzítéséhez - más kérdés, hogy a műsortovábbítás sávszélesség-igénye, valamint a felvett adások tárolása újabb kihívások elé állítja az iparágat.

A SES mindenesetre igyekszik mindent megtenni, hogy elegendő kapacitással induljon neki az Ultra HD-korszak kezdetének: még idén, illetve 2014-ben összesen három új műholdat bocsát a cég geostacionárius pályára, csak az európai kapacitásnövelés érdekében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.