Szerző: Hlács Ferenc

2013. szeptember 12. 10:13:00

Vállalati környezetben szerveren is futhat az Android

Szerverre költözteti az androidot a Nubo nevű kezdeményezés, amely vállalatoknak biztosít virtuális környezetet okostelefonokra és tabletekre. A készülékeken megjelenő Android rendszer valójában a vállalat számítógépein fut, amely így teljes ellenőrzést kap a készülékekre telepíthető alkalmazások és a tárolt fájlok fölött.

A Nubo nevű izraeli cég vállalatok számára kínál megoldást a mobileszköz-kezelés problémáira, méghozzá egészen új formában. Az elképzelés gyakorlatilag egy okostelefonokra és tabletekre szánt VDI (virtual desktop infrastructure), ami centralizált, az esetleges változásokhoz könnyedén alkalmazkodó kliens környezetet teremt, hiszen a megszokott felület szinte bármilyen mobilkészülékről hozzáférhető.

A Nubo a BYOD (bring your own device) elvet teszi biztonságosabbá: az alkalmazottak saját készülékeikről dolgozhatnak a vállalati információkkal, a megszokott és megszeretett mobil operációs rendszeren, ám a munka valójában a cég számítógépein történik, az adatok is a szerveren találhatók, a telefon vagy tablet csak kijelzőként szolgál, amelyen megjelenik a szerveren futó operációs rendszer felülete. A Nubo UX Over IP technológiája iOS-en, Androidon és HTML környezetben is működik, és az eszközök érzékelőit is képes használni. Belépés után a rendszer minden megkezdett munkamenethez biztonsági kulcsot rendel, így ahhoz csak a benne dolgozó felhasználó férhet hozzá. Minden kommunikáció SSL kódolással zajlik.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

A mobil eszközökön a sokak számára ismerős alapértelmezett Android felület jelenik meg a VDI kliensben, amely elérhető Android és iOS operációs rendszerre is. A koncepció egyik fő problémáját az jelenti, hogy megfelelő működéséhez folyamatos, stabil internetkapcsolatra van szükség, ám megalkotói szerint amennyiben ez adott - legyen szó Wi-Fi-ről vagy mobil kapcsolatról - a rendszer ugyanolyan simán működik, mintha a natív operációs rendszer futna.

A vállalat szerint a megoldás egyik hatalmas előnye, hogy korlátlan hozzáférést biztosít a cégeknek a Google Play online áruházhoz, ahol beállítható, hogy a felhasználók milyen alkalmazásokat tölthetnek le. A Nubo alapítója, Israel Lifshitz szerint továbbá fontos, hogy a vállalati adatok nem kerülnek veszélybe, mivel nem találhatók meg az alkalmazottak készülékein - az eszköz elvesztése vagy ellopása nem jelent kockázatot és a készülékek közötti váltás is egyszerű.

Arról, hogy a TechCrunch Disrupt konferenciáján bemutatott szolgáltatás végleges formája pontosan mikor készül el egyelőre nem tudni, de cég szerint már nem kell rá sokat várni, több nagyvállalat műszaki vezetőjével már egyeztet, akik érdeklődnek a kezdeményezés iránt.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 25. 14:10

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.