:

Szerző: Hlács Ferenc

2013. szeptember 11. 08:10

Ossia Cota: vezeték nélküli töltés három méterről

Akár három méterről, vezeték nélkül tölti fel a telefonokat a Cota nevű készülék. Megalkotója szerint a technológia nem jelent nagyobb egészségügyi kockázatot mint a Wi-Fi, és 2015-ben már a háztartásokba kerülhet.

Bár különböző készülékeink akkumulátorainak vezeték nélküli töltése már nem akkora újdonság, a jelenleg piacon levő megoldások segítségével a töltés csak közvetlen közelről valósítható meg. Az energia továbbítása nagyobb távolságokba, kábelek nélkül máig kihívást jelent, Hatem Zeine fizikus azonban úgy véli, Ossia nevű vállalatával megtalálta a megoldást erre problémára. Zeine még 2007-ben nyújtotta be első szabadalmi kérelmét a technológiával kapcsolatban, 2008-ban pedig megalapította cégét, amelynek Cota nevű terméke már prototípus fázisba lépett.

A Cota a TechCrunch Disrupt konferenciáján tartott bemutatón nagyjából három méteres távolságból volt képes tölteni a célba vett készülékeket olyan licenc nélküli frekvenciákon amelyet a Wi-Fi, a Bluetooth és további vezeték nélküli szabványok használnak. A bemutatott prototípus egyelőre csak a befektetett energia tíz százalékát továbbította, ami nagyjából 1 wattos teljesítményt jelent - elegendőt egy mobiltelefon töltéséhez. A technológia több kérdést is felvet, a hatékonyság, az energia biztonságos továbbítása, illetve a felmerülő egészségügyi kockázatok kapcsán.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Zeine szerint lévén hogy készüléke a Wi-Fi esetében is alkalmazott frekvenciát használja, nem jelent nagyobb kockázatot, mint egy otthoni router üzemeltetése, amelyet a háztartások jó része nem fél felvállalni. A fizikus úgy véli, ez az egyetlen eszköz amely akár három méteres távolságból is képes biztonságosan 1 wattot leadni.

A vállalat számára a következő lépést egy kereskedelmi forgalomba bocsátható termék jelenti, amellyel például az olyan létesítményekben válthatók ki a vezetékek, mint az olaj- és gázfinomítók, ahol a fokozottan gyúlékony anyagok miatt a szikrakeletkezés kockázatát minimálisra kell csökkenteni. A Cota megalkotója szerint a hasonló területekre kínált eszközök szállítása már a következő néhány hónapban megkezdődhet, a háztartásokba szánt verzió pedig 2015-ben várható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.