Szerző: Bodnár Ádám

2013. szeptember 6. 07:55

4K felbontású tablet a Panasonictól

A Panasonic informatikai termékei főképp a vállalati felhasználókat célozzák, a ToughBook és ToughPad márkanevű termékeket a világon mindenhol cégek vásárolják elsősorban. A japán cég új tablete is céges felhasználásra készült.

A cég egy csütörtöki berlini sajtótájékoztatóan mutatta be az európai médiának a ToughPad 4K terméket, amely egy 20 hüvelykes, 4K felbontású kijelzővel rendelkező, strapabíró de mégis könnyű professzionális tablet.

A készüléket elsősorban az olyan iparágakba szánja a cég, mint a járműipar, építészet, divat és szépségápolás. Ezeken a piacokon fontos a nagy kijelzőméret és a nagy felbontás, egész részletesen tekinthetők meg a kijelzőn például műszaki tervrajzok, az sRGB szabványnak megfelelő panel pedig pontosan adja vissza a színeket, ami grafikai tervezés mellett például a szépségiparban lehet még hasznos. A Panasonic szerint a tablet használatával sok esetben megspórolható egy-egy terv módosítása után a nyomtatás és a papíralapú dokumentumok küldözgetése, ami összességében lerövidítheti a termékfejlesztéshez és piacra vitelhez szükséges időt.

A hardver

Az eszköz egészen bámulatos mérnöki teljesítmény eredménye, a Panasonic számítástechnikai részlegének vezetője, Hiro Sakamoto szerint a fejlesztése két évig tartott. Az eredmény egy mindössze 12,5 milliméter vastag házba bújtatott tablet, 20 hüvelykes, 3840x2560 pixel felbontású kijelzővel. A ToughPad 4K erejét Intel Core i5 vagy a drágább változatok esetén Core i7 processzor biztosítja, amely mellé kiviteltől függően 4-16 gigabájt memória és 128 vagy 256 gigabájtos SSD kerül. A megcélzott iparágak közül számosban fontos a nagy grafikus teljesítmény, így már az alapmodell is NVIDIA GeForce videovezérlőt kapott, a csúcsmodellekbe pedig NVIDIA Quadro is kérhető. A céges felhasználást szem előtt tartva a tabletbe rendelhető SmartCard-olvasó is, az USB 3.0, a Wi-Fi, a Bluetooth persze az alapfelszereltség része.

A gép tömege kiviteltől függően 2,3-2,7 kilogramm között alakul, ami ebben a kategóriában rekord – igaz, a kategória nem túl zsúfolt, 20 hüvelykes tabletje nem sok cégnek van. A ToughPad 4K nem csak könnyű és vékony, hanem strapabíró is. A „business rugged” kategóriába tartozó tablettel nem kell hímestojásként bánni, akár 76 centiméteres magasságból is a talajra ejthető, ekkor sem fog károsodni. Persze azért jobb, ha a tulajdonos vigyáz rá.

A vékony és viszonylag könnyű kialakítást két saját fejlesztésű új technológia tette lehetővé. Az egyik a mindössze 3,5 milliméter vastag, 4K felbontású IPS Alpha panel, amely a Panasonic képviselőinek elmondása szerint a hasonló méretű full HD panelekhez hasonló fényerő és fogyasztás mellett képes négyszer több pixel megjelenítésére. A másik érdekesség az üvegszálas készülékház, ami könnyű, mégis erős. Belül az alaplap és a fontosabb alkatrészek körül magnéziumötvözetből készült keret található egyébként, ami a hő elvezetésében is segít.

A titkos fegyver: a toll

A megjelenítő képaránya nem a szokásos 16:9 vagy 16:10, hanem 15:10, aminek az oka, hogy ez közelíti meg a legjobban egy szabványos A3 lap méreteit. A megjelenítőt edzett üveg védi. A ToughPad 4K  nem csak 10 ujjas multitouchot támogat, hanem digitális tollal is lehet rá írni, rajzolni. A toll a Panasonic és az Anoto közös fejlesztése és egy apró kamera segítségével működik, amit magában a tollban helyeztek el. Ez a kamera a kijelző előtti rétegen szabad szemmel nem látható apró pöttyökből állapítja meg a saját pozícióját, a cég szerint 0,1 milliméteres pontossággal. A toll hegye nyomásérzékeny, 256 erősségi szintet tud elkülöníteni, rövid tesztünk alapján egész finoman lehet vele rajzolni vagy írni, de a Panasonic által hangoztatott papírszerű élménytől azért messze van.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A kissé tömzsi golyóstollra emlékeztető eszköz Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikál a számítógéppel. A tollat kézbe véve automatikusan bekapcsol, letéve pedig kikapcsol. A cég képviselőinek tájékoztatása szerint egy feltöltéssel 6 órán keresztül lehet használni, ezt követően USB-csatlakozón keresztül lehet feltölteni, ami 2 órát vesz igénybe. A toll nem igényel kalibrációt és nem igényel a kijelző előtt vaskos réteget - emiatt is lehet a tablet ilyen vékony.

A HWSW kérdésére Jan Kempfer, a Panasonic Computer Product Solutions marketingvezetője  elmondta, a tablet 2 óra "kemény munkát" bír akkumulátorról egy feltöltéssel, de hogy ez alatt pontosan mit kell érteni, azt nem részletezte. "Ez nem a gyártói katalógusadat, ennyit az akkumulátor a legnehezebb feladatok futtatásakor is kitart." Ahogy a legtöbb tableten és telefonban megszokott, az áramforrás fixen beépített, nem cserélhető.

És az ára?

A Panasonic tájékoztatása szerint a ToughPad 4K novemberben kerül forgalomba, az induló modell (Haswell generációs Intel Core i5, 4 GB RAM, GeForce 745M) ára 4500 euró, vagyis jelenlegi árfolyamon mintegy 1,4 millió forint körül alakul majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról