Szerző: Bodnár Ádám

2013. szeptember 6. 07:55

4K felbontású tablet a Panasonictól

A Panasonic informatikai termékei főképp a vállalati felhasználókat célozzák, a ToughBook és ToughPad márkanevű termékeket a világon mindenhol cégek vásárolják elsősorban. A japán cég új tablete is céges felhasználásra készült.

A cég egy csütörtöki berlini sajtótájékoztatóan mutatta be az európai médiának a ToughPad 4K terméket, amely egy 20 hüvelykes, 4K felbontású kijelzővel rendelkező, strapabíró de mégis könnyű professzionális tablet.

A készüléket elsősorban az olyan iparágakba szánja a cég, mint a járműipar, építészet, divat és szépségápolás. Ezeken a piacokon fontos a nagy kijelzőméret és a nagy felbontás, egész részletesen tekinthetők meg a kijelzőn például műszaki tervrajzok, az sRGB szabványnak megfelelő panel pedig pontosan adja vissza a színeket, ami grafikai tervezés mellett például a szépségiparban lehet még hasznos. A Panasonic szerint a tablet használatával sok esetben megspórolható egy-egy terv módosítása után a nyomtatás és a papíralapú dokumentumok küldözgetése, ami összességében lerövidítheti a termékfejlesztéshez és piacra vitelhez szükséges időt.

A hardver

Az eszköz egészen bámulatos mérnöki teljesítmény eredménye, a Panasonic számítástechnikai részlegének vezetője, Hiro Sakamoto szerint a fejlesztése két évig tartott. Az eredmény egy mindössze 12,5 milliméter vastag házba bújtatott tablet, 20 hüvelykes, 3840x2560 pixel felbontású kijelzővel. A ToughPad 4K erejét Intel Core i5 vagy a drágább változatok esetén Core i7 processzor biztosítja, amely mellé kiviteltől függően 4-16 gigabájt memória és 128 vagy 256 gigabájtos SSD kerül. A megcélzott iparágak közül számosban fontos a nagy grafikus teljesítmény, így már az alapmodell is NVIDIA GeForce videovezérlőt kapott, a csúcsmodellekbe pedig NVIDIA Quadro is kérhető. A céges felhasználást szem előtt tartva a tabletbe rendelhető SmartCard-olvasó is, az USB 3.0, a Wi-Fi, a Bluetooth persze az alapfelszereltség része.

A gép tömege kiviteltől függően 2,3-2,7 kilogramm között alakul, ami ebben a kategóriában rekord – igaz, a kategória nem túl zsúfolt, 20 hüvelykes tabletje nem sok cégnek van. A ToughPad 4K nem csak könnyű és vékony, hanem strapabíró is. A „business rugged” kategóriába tartozó tablettel nem kell hímestojásként bánni, akár 76 centiméteres magasságból is a talajra ejthető, ekkor sem fog károsodni. Persze azért jobb, ha a tulajdonos vigyáz rá.

A vékony és viszonylag könnyű kialakítást két saját fejlesztésű új technológia tette lehetővé. Az egyik a mindössze 3,5 milliméter vastag, 4K felbontású IPS Alpha panel, amely a Panasonic képviselőinek elmondása szerint a hasonló méretű full HD panelekhez hasonló fényerő és fogyasztás mellett képes négyszer több pixel megjelenítésére. A másik érdekesség az üvegszálas készülékház, ami könnyű, mégis erős. Belül az alaplap és a fontosabb alkatrészek körül magnéziumötvözetből készült keret található egyébként, ami a hő elvezetésében is segít.

A titkos fegyver: a toll

A megjelenítő képaránya nem a szokásos 16:9 vagy 16:10, hanem 15:10, aminek az oka, hogy ez közelíti meg a legjobban egy szabványos A3 lap méreteit. A megjelenítőt edzett üveg védi. A ToughPad 4K  nem csak 10 ujjas multitouchot támogat, hanem digitális tollal is lehet rá írni, rajzolni. A toll a Panasonic és az Anoto közös fejlesztése és egy apró kamera segítségével működik, amit magában a tollban helyeztek el. Ez a kamera a kijelző előtti rétegen szabad szemmel nem látható apró pöttyökből állapítja meg a saját pozícióját, a cég szerint 0,1 milliméteres pontossággal. A toll hegye nyomásérzékeny, 256 erősségi szintet tud elkülöníteni, rövid tesztünk alapján egész finoman lehet vele rajzolni vagy írni, de a Panasonic által hangoztatott papírszerű élménytől azért messze van.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A kissé tömzsi golyóstollra emlékeztető eszköz Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikál a számítógéppel. A tollat kézbe véve automatikusan bekapcsol, letéve pedig kikapcsol. A cég képviselőinek tájékoztatása szerint egy feltöltéssel 6 órán keresztül lehet használni, ezt követően USB-csatlakozón keresztül lehet feltölteni, ami 2 órát vesz igénybe. A toll nem igényel kalibrációt és nem igényel a kijelző előtt vaskos réteget - emiatt is lehet a tablet ilyen vékony.

A HWSW kérdésére Jan Kempfer, a Panasonic Computer Product Solutions marketingvezetője  elmondta, a tablet 2 óra "kemény munkát" bír akkumulátorról egy feltöltéssel, de hogy ez alatt pontosan mit kell érteni, azt nem részletezte. "Ez nem a gyártói katalógusadat, ennyit az akkumulátor a legnehezebb feladatok futtatásakor is kitart." Ahogy a legtöbb tableten és telefonban megszokott, az áramforrás fixen beépített, nem cserélhető.

És az ára?

A Panasonic tájékoztatása szerint a ToughPad 4K novemberben kerül forgalomba, az induló modell (Haswell generációs Intel Core i5, 4 GB RAM, GeForce 745M) ára 4500 euró, vagyis jelenlegi árfolyamon mintegy 1,4 millió forint körül alakul majd.

a címlapról