Szerző: Koi Tamás

2013. szeptember 4. 14:55

Korlátozták a versenyt a magyar kábelszövetségek

A Gazdasági Versenyhivatal megállapítása szerint a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség és a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség műsorterjesztési mintaszerződései versenykorlátozó kikötéseket tartalmaztak, ezért a két szervezet összesen 11 millió forintos büntetést kapott.

Összesen 11 millió forintos büntetést osztott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) két magyarországi kábelszolgáltatókat tömörítő szervezetre, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetségre (MKSZ) és a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetségre (MKHSZ), amiért azok a hivatal álláspontja szerint mintaszerződéseiken keresztül versenykorlátozó magatartást gyakoroltak. A GVH úgy látta, hogy a két nevezett szövetség úgy állapította meg a szerződési feltételeket, hogy amelyik kábelcég nem volt tagja egyik szervezetnek sem, annak számottevően magasabb műsorterjesztési díjat kellett fizetnie a csatornák felé.

A GVH vizsgálata szerint ez úgy valósulhatott meg, hogy a szövetségek mintaszerződéseikben olyan kedvezményeket biztosítanak a szövetségi tagoknak, amelyből a szövetség(ek)en kívüli műsorterjesztők nem részesülhetnek. A vizsgált kikötések meghatározták továbbá a műsorszolgáltatók által a szövetség(ek)en kívüli szolgáltatókkal szemben érvényesíthető díjakat is, azáltal, hogy a tagságon kívüli műsorelosztók által fizetendő díjhoz kötötték a szövetségi kedvezmény mértékét. A mintaszerződések ezen kikötései az elérhető csatornák terjesztési feltételeinek többségét érintik, azonban a kikötéseket a műsorszolgáltatók nem mindig vagy nem feltétlenül teljes körűen alkalmazták.

A versenyhivatal megállapította, hogy a mintaszerződéseknek a szövetségi tagok számára kizárólagos kedvezményt biztosító rendelkezései versenykorlátozó hatás kifejtésére alkalmasak, a szövetség(ek)en kívüli műsorterjesztők felé érvényesített árakat közvetve rögzítő rendelkezései pedig versenykorlátozó célúak voltak. A GVH megállapította továbbá, hogy a kedvezmények számottevő költség-hátrányt (átlagosan 4-5%) is okozhattak a szövetség(ek)en kívüli műsorterjesztőknek a szövetségi tagokhoz képest, ami közvetve hozzájárulhat a verseny gyengüléséhez, a szövetség(ek)en kívüli terjesztők csatornakínálatának szűküléséhez, fejlesztési forrásaik csökkenéséhez.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Gazdasági Versenyhivatal a két szövetség magatartását – mint vállalkozások társulásának versenykorlátozó célú, illetve hatású kikötések alkalmazására vonatkozó döntését, ami az egyes, kifogásolt kikötéseket tartalmazó mintaszerződések jóváhagyása, általában a szövetség általi ellenjegyzése útján valósult meg – külön-külön jogsértőnek minősítette. A szövetségek jogsértő magatartásáért a Magyar Kábelkommunikációs Szövetséget 8.000.000 Ft, a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetséget pedig 3.000.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte.

A GVH vizsgálta továbbá a két kábelszövetség tagfelvételi gyakorlatát is, mellyel kapcsolatban arra a megállapításra jutott - az európai joggyakorlat alapján -, hogy a versenykorlátozás megállapíthatóságának feltétele, hogy a kizárás egy jelentős piaci erejű szervezet részéről valósuljon meg. Ez azonban arra tekintettel, hogy két kábelszövetség van, amelyek hasonló mintaszerződéseket és hasonló kedvezményeket biztosítanak tagjaiknak, nagyrészt azonos műsorszolgáltatói kör tekintetében, jelen esetben nem feltétlenül állt fenn, továbbá az eljárásban csak részben sikerült feltárni a szövetségek tagfelvételi gyakorlatának körülményeit, s a két szövetség közötti megállapodás, összehangolt magatartás megállapításához sem állt a GVH rendelkezésére elegendő bizonyíték. Mindezek alapján a hivatal e magatartás tekintetében megszüntette az eljárást.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról