Szerző: Hlács Ferenc

2013. szeptember 4. 12:49

Megérkezett a HDMI 2.0

Megjelent a HDMI csatlakozó szabvány 2.0-s verziója, megnyitva a kaput a 4k-s videók, és a 18 Gbps sávszélességű adatátvitel előtt. A HDMI 2.0 harminckét hangsávot támogat, és akár két videót is képes egyszerre továbbítani egyetlen kijelzőre. Először várhatóan a még megjelenés előtt álló UltraHD televíziókban láthatjuk.

A HDMI Forum Inc. hivatalosan is bejelentette a csatlakozó szabvány második verzióját, a HDMI 2.0-t. Az IFA 2013-on bemutatott, többek között az új generációs UltraHD televíziókhoz érkező szabvány 18 Gbps-os sávszélessége 3840x2160 felbontású filmeket képes továbbítani, 60 fps-sel, ami duplája a jelenlegi 1.4-es csatlakozók teljesítményének. Az új HDMI harminckét hangsávot, és a "dynamic auto lip-sync" technológiát is támogatja, amit már a szabvány 1.3b és 1.3c verzióiban is láthattunk. Ez lehetővé teszi, hogy az egyes készülékek a hangot a videóhoz igazítsák akkor is, ha valamelyik az utófeldolgozás miatt késést mutat, azaz szinkronba hozza az eltérő időigényű feldolgozási folyamatokat.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x)

Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x) Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

A szabvány továbbá képes egyszerre két videót továbbítani egyetlen képernyőre, és akár egyszerre négy különböző hanganyag is hallgatható vele. A HDMI 2.0 ezen felül támogatja a 21:9-es szélesvásznú képarányt is. A CEC kiegészítőknek köszönhetően az új HDMI-n keresztül kiterjedten irányíthatók a csatlakoztatott készülékek. A technológia visszafelé kompatibilis, maga a csatlakozó és a kábel nem változott. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg kapható nagy sebességű HDMI vezetékek is működnek majd a szabvány 2.0-s verzióját felvonultató készülékekkel.

Az új verziót kifejlesztő HDMI Forumnak jelenleg 88 vállalat tagja, köztük a világ vezető elektronikai és számítástechnikai cégeivel. A szervezet elnöke, a Sony-t képviselő Robert Blanchard szerint a 2.0-ás szabvány a tagok szoros együttműködésének eredménye, és komoly mérföldkövet jelent számukra. A technológia licenceiért a HDMI Licensing, LLC felelős, és ő gondoskodik majd a kapcsolódó marketing, promóciós és adminisztratív szolgáltatásokról is.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról