Szerző: Hlács Ferenc

2013. szeptember 3. 09:32

Okosórát fejlesztő céget vásárolt a Google

Felvásárolta a viselhető mobileszközökkel foglalkozó WIMM Labs vállalatot a Google. A döntés alátámasztani látszik azokat az értesüléseket, melyek szerint az óriáscég saját okosóra piacra dobását tervezi. A megvásárolt cég elsősorban korábban létrehozott fejlesztői környezete miatt lehet hasznos a Google számára, amellyel kifejezetten a viselhető készülékekhez készíthetők alkalmazások.

A Google megerősítette, hogy megvásárolta az viselhető mobileszközökkel foglalkozó WIMM Labs vállalatot. A lépéssel az óriáscég célja valószínűleg az, hogy az újabb erőforrásokat csoportosíthasson saját okosórája kifejlesztésére. Noha egyelőre a Google egyetlen ismert viselhető eszköze a még meg sem jelent Glass “okosszemüveg”, számos forrás, többek között a Wall Street Journal szerint már egy okosórán is dolgozik a cég, a WIMM Labs felvásárlása pedig tovább erősíti ezt a gyanút. A frissen gazdát cserélt társaság 2011-ben jelentette meg WIMM One névre hallgató okosóráját, azt megelőzően pedig kifejlesztett egy Android alapú fejlesztői környezetet kifejezetten a hasonló apró eszközökhöz.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A WIMM főként saját fejlesztői platformja miatt lehet hasznos a Google számára, az ugyanis lehetővé teszi olyan mikroappok létrehozását, amelyek jóval többet nyújthatnak az egyszerű értesítések továbbításánál a telefonról, az okosóra egyszerű “második kijelző” helyett önmagában is hasznos készülék lehet. A cég béta verziós alkalmazásboltjában már most számos ilyen darab található, a to-do appoktól a golfpontszám-követőig. Az egyelőre rejtély, hogy a Google tényleg saját hardverrel akar-e előállni, vagy csak egy kifejezetten a karon viselt készülékekre szabott Android-verzió kifejlesztésén dolgozik a WIMM Labs szakértőivel, hogy megkönnyítse a gyártók dolgát, hogy minél gyorsabban piacra dobhassák termékeiket.

Amennyiben azonban valóban okosóra készítésére adta a fejét, jó lesz sietnie: a Samsung várhatóan napokon belül bejelenti hasonló, Galaxy Gear névre hallgató, Androidot futtató készülékét, és az Apple-től sem áll messze a koncepció, a vállalattól ugyanis sokan még idén iOS-t futtató vagy ahhoz kapcsolódni képes okosóra bejelentését várják. Azt, hogy nem légből kapott az igény a hasonló eszközökre, a karra szíjazható okoskészülékek egyik sikertörténete, az e-ink kijelzős Pebble bizonyítja, amely a Kickstarteren rekordot döntve 10 millió dollárt gyűjtött össze, és a vásárlók májusban a rendelkezésre álló összes, mintegy 85000 darabot elkapkodták.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról