Szerző: Gálffy Csaba

2013. augusztus 27. 13:35

Napokon belül indul a VMware infrastruktúrafelhője

A héten tartja évente szokásos VMworld rendezvényét a VMware. A cég továbbra is a szervervirtualizációs piac toronymagas vezetője, a bemutatott újdonságokkal ezt kívánja kiterjeszteni a hálózatokra és a hibrid felhős rendszerekre is.

A VMware virtualizációs megoldásait használó cégek számára biztosítana egyenes utat a felhőbe a cég korábban már bejelentett, hamarosan induló infrastruktúraszolgáltatása. A VMware vCloud Hybrid Service nevének megfelelően a privát és publikus infrastruktúra egymás mellett működésére van kihegyezve, használatához megtartható a meglévő rendszerekkel "azonos képességek, eszköztárak, hálózat és biztonsági modell". A cég ígérete szerint a publikus felhő szorosan integrálható a meglévő infrastruktúrával, azzal azonos szoftveres alapokon működik, így a felhő felé terjeszkedés viszonylag zökkenőmentes lehet, a workloadok könnyedén mozgathatóak a kétféle infrastruktúra között a meglévő VMware-eszközökkel.

Most Amerikának

A szolgáltatás egyelőre erősen Amerika-centrikus, a rendszert kiszolgáló mindhárom adatközpont az Egyesült Államokban található (Kaliforniában, Virginiában és Nevadában), vagyis például európai cégek számítási igényeit csak korlátozottan képes kielégíteni - megújult adatvédelmi problémákról pedig nem is beszélve. A fent említett három lokáció mellett a VMware együttműködési megállapodást kötött az adatközpontok üzemeltetésével foglalkozó Savvis vállalattal, idén és jövőre a cég központjaiból is elérhető lesz a vCloud Hybrid.

A vCloud Hybrid erőssége a Direct Connect szolgáltatás lehet, amellyel közvetlenül köthetjük össze házon belül működtetett adatközpontunkat a nyilvános felhőben üzemelő virtuális hálózatunkkal biztonságos kapcsolaton keresztül. Az összeköttetés privát, dedikált hálózati kapcsolatot jelent, amely a VMware szerint konzisztens, nagy sebességű elérést biztosít.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A felhős rendszer egyik fontos felhasználása a DRaaS, vagyis disaster recovery-as-a-service, szolgáltatásként igénybe vett távoli telephely lehet. Ennek szoftveres alapjait a VMware Site Recovery Manager adja, a szolgáltatás keretében a privát adatközpontban futó alkalmazások automatikusan replikálódnak a VMware felhőjébe, ahonnan gyorsan (és automatizáltan) visszanyerhetőek az elsődleges adatközpont elvesztése esetén. A szolgáltatás igénybevételével megspórolható egy második adatközpont kiépítése - mondja a vállalat.

A vCloud támogatja a "házon belüli" Cloud Foundry alkalmazásplatformot, amelyet a VMware testvércége, a Pivotal készít. A Cloud Foundry kifejezetten webes alkalmazások alá készült, Java, Ruby, Node.js és Scala futtatókörnyezeteket és keretrendszereket támogat, amelyeket adatbázissal és egyéb szolgáltatásokkal egészít ki.

Kinek, mennyiért?

A vCloud Hybrid Service szeptembertől lesz elérhető, két szolgáltatási szinten. A Dedicated Cloud keretében fizikailag is elszigetelt és lefoglalt erőforrások vehetőek igénybe, 13 cent/órás áron érhető el az induló, teljes redundanciával védett, 1 gigabájt memóriával ellátott virtuális gép, 1 processzormagon. A Virtual Private Cloud már valódi többérlős konstrukció (egy fizikai gépen több előfizető osztozik), a virtuális gépek között VPN kapcsolattal, nem fizikai elszigeteléssel. Ez a fokozat 4,5 centbe kerül óránként ugyanolyan VM esetén. A DRaaS éc a Cloud Foundry szolgáltatások október után lesznek elérhetőek.

A Hybrid Service nem elsősorban az Amazon vagy a Google Compute Engine ellenfele, inkább a Windows Azure-ral állítható párhuzamba, már csak a hasonlóan vállalati fókusz miatt is. Ahogy a Microsoft esetében, a VMware publikus felhője is azoknak a cégeknek lehet elsődleges választás, amelyek elkötelezett felhasználói a cég szoftverkörnyezetének, így a felhő felé történő fokozatos terjeszkedés ebbe az irányba természetes. A VMware is erre alapoz, a cég hypervisorain mintegy 30 millió virtuális gép fut, erre a tömegre már lehet üzleti modellt építeni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról