Szerző: Hlács Ferenc

2013. augusztus 26. 16:19

“Önmegsemmisítő” funkció kerül az okostelefonokba

Extrém lépést tesznek a telefongyártók készülékeik védelmében, jövő év elejétől ugyanis “önmegsemmisítő” kapcsolóval látják el azokat, amellyel az ellopott telefonok távolról használhatatlanná tehetők. A telefonlopások rohamosan növekvő számának köszönhetően a funkció beépítése a dél-koreai kormány rendelkezése alapján az országban eladott okostelefonokba és tabletekbe kötelező lesz.

Vészkapcsoló beépítését tervezi telefonjaiba és tabletjeibe a Samsung és az LG. A radikális lopásgátló megoldással a készülék távolról használhatatlanná tehető, azon már a firmware, vagy SIM-kártya csere sem segít. A dél-koreai kormány rendelete alapján az opciót jövőre minden készülékbe be kell építeni, amit az ország területén akarnak eladni. Dél-Korea tudományos minisztériuma és a Future Planning az elmúlt hetekben tárgyalt a lehetőségről a két vállalattal, és az “önmegsemmisítő” funkció várhatóan már jövő év elejétől a készülékekbe kerülhet.

A National Policy Agency adatai alapján a bejelentett okostelefon-lopások száma a 2009-es 5575-ről múlt évre 31 ezer fölé nőtt Dél-Koreában. A csempészet is jókora növekedést mutat, a 2010-es “szerény” 131 meghiúsított kísérlethez képest tavaly 1187 alkalommal kaptak el illegális exportőröket. A helyi hatóságok szerint főleg azért próbálnak más országokban túladni a lopott készülékeken, mert miután azok eltűnését bejelentették, a helyi szolgáltatóknál már nem használhatók.

Miért érdemes felvenni meglévő IT kompetenciád mellé az "AI"-t?

A november 29-i kraftie meetup erre a fontos másodlagos vagy kiegészítő kompetenciára fókuszál.

Miért érdemes felvenni meglévő IT kompetenciád mellé az "AI"-t? A november 29-i kraftie meetup erre a fontos másodlagos vagy kiegészítő kompetenciára fókuszál.

Úgy vélik, mivel a vészkapcsoló programját a firmware-be építik, és az nem törölhető, ez lehet a leghatékonyabb módszer a lopások visszaszorítására. A funkció használatához az okostelefonok tulajdonosainak regisztrálni kell az eszközöket. A minisztérium telekommunikációs osztályának vezetője Lee Dong-hyung ugyanakkor kiemelte, elsősorban a vásárlóknak kell gondoskodniuk készülékeik biztonságáról.

A koncepció azonban korántsem új, a dél-koreai Pantech Vega No. 6 készülékében már “V-protection” néven megtalálható, az országban múlt hét óta kapható Vega LTE-A telefonjába pedig már ujjlenyomat-olvasó is került. A vállalat szóvivője ugyanakkor elmondta, a vásárlók nagy része nincs tisztában a biztonsági funkcióval, és az elmúlt napok bejelentései után a kormánytól várják, hogy azokat népszerűsítse az országban. Júniusban amerikai ügyészek egy csoportja is egy hasonló vészkapcsoló beépítésére biztatta a telefongyártókat.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról