:

Szerző: Koi Tamás

2013. augusztus 15. 14:08

Bevetésre kész a mesterséges rovarszem

Európai kutatók részvételével sikerrel zárult az a projekt, melynek célja egy, a rovarokéhoz hasonló mesterséges érzékelőrendszer kifejlesztése volt. Az érzékelőt a robotikában, az otthonautomatikában és a közlekedésben használhatják fel.

A rovarok szemének működésének tanulmányozását követően svájci, német és francia tudósok létrehozták az első mesterséges, teljes mértékben működőképes miniatűr, domború összetett szemet. A "CURVACE" projekt új lehetőségeket nyit meg a mobilrobotika, az intelligens ruházat és a gyógyászati alkalmazások terén.

A mesterséges összetett szemet a jövőben azokon a területeken lehet majd felhasználni, ahol a nagy látószögű mozgásérzékelés elsődleges szerepet játszik. A flexibilis mesterséges összetett szemet például gépjárművekre lehet majd erősíteni a különféle akadályok hatékony felismerése érdekében (pl. parkolás közben, az automatizált járművezérléshez vagy a túlságosan közel felbukkanó járművek és gyalogosok érzékelésére); alkalmazható lesz emellett mikro-légijárműveken (mikro-UAV) pl. leszállásnál vagy akadályok elkerülésénél, többek között mentési műveletek során.

02:43
 

Miniature curved artificial compound eye (CurvACE)

Még több videó

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Csekély vastagságuknak és rugalmasságuknak köszönhetően a mesterséges szemek még szövetekbe is beilleszthetők intelligens öltözékek, például olyan sapkák készítése céljából, amelyeket az ütközésektől védő riasztórendszerrel látnak el a látássérült személyek számára. A flexibilis mesterséges összetett szemek intelligens otthonok falain és bútorain is elhelyezhetők, szintén a gyengén látók és az idősebbek tájékozódását, valamint a balesetek megelőzését segítendő.

Az összetett szem mintájául a Drosophila, vagyis a közönséges muslica szeme szolgált. A szem kicsi (12,8 mm átmérőjű, 1,75 gramm súlyú) hengeres tárgy. 630 "egyszerű szem" – ún. ommatídium – alkotja, amelyek 42, egyenként 15 érzékelőt tartalmazó oszlopban helyezkednek el. Minden ommatídium egy elektronikus pixellel (30 mikron) kombinált lencséből (172 mikron) áll. Ezek az érzékelők fejlett optikai tulajdonságokkal – többek között nagy látószögű torzításmentes 180°x60°-os látómezővel és nagy mélységélességgel – rendelkeznek, és gyakorlatilag minden fényviszonyhoz tudnak alkalmazkodni.

A CURVACE projekt kutatási fázisa július végén zárult, az Európai Unió részfinanszírozásával. Azt egyelőre nem tudni, hogy a termék mikor kerülhet kereskedelmi forgalomba a fentebb említett formák egyikében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.