Szerző: Koi Tamás

2013. augusztus 15. 14:08

Bevetésre kész a mesterséges rovarszem

Európai kutatók részvételével sikerrel zárult az a projekt, melynek célja egy, a rovarokéhoz hasonló mesterséges érzékelőrendszer kifejlesztése volt. Az érzékelőt a robotikában, az otthonautomatikában és a közlekedésben használhatják fel.

HIRDETÉS

A rovarok szemének működésének tanulmányozását követően svájci, német és francia tudósok létrehozták az első mesterséges, teljes mértékben működőképes miniatűr, domború összetett szemet. A "CURVACE" projekt új lehetőségeket nyit meg a mobilrobotika, az intelligens ruházat és a gyógyászati alkalmazások terén.

A mesterséges összetett szemet a jövőben azokon a területeken lehet majd felhasználni, ahol a nagy látószögű mozgásérzékelés elsődleges szerepet játszik. A flexibilis mesterséges összetett szemet például gépjárművekre lehet majd erősíteni a különféle akadályok hatékony felismerése érdekében (pl. parkolás közben, az automatizált járművezérléshez vagy a túlságosan közel felbukkanó járművek és gyalogosok érzékelésére); alkalmazható lesz emellett mikro-légijárműveken (mikro-UAV) pl. leszállásnál vagy akadályok elkerülésénél, többek között mentési műveletek során.

02:44
 

Miniature curved artificial compound eye (CurvACE)

Még több videó

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Csekély vastagságuknak és rugalmasságuknak köszönhetően a mesterséges szemek még szövetekbe is beilleszthetők intelligens öltözékek, például olyan sapkák készítése céljából, amelyeket az ütközésektől védő riasztórendszerrel látnak el a látássérült személyek számára. A flexibilis mesterséges összetett szemek intelligens otthonok falain és bútorain is elhelyezhetők, szintén a gyengén látók és az idősebbek tájékozódását, valamint a balesetek megelőzését segítendő.

Az összetett szem mintájául a Drosophila, vagyis a közönséges muslica szeme szolgált. A szem kicsi (12,8 mm átmérőjű, 1,75 gramm súlyú) hengeres tárgy. 630 "egyszerű szem" – ún. ommatídium – alkotja, amelyek 42, egyenként 15 érzékelőt tartalmazó oszlopban helyezkednek el. Minden ommatídium egy elektronikus pixellel (30 mikron) kombinált lencséből (172 mikron) áll. Ezek az érzékelők fejlett optikai tulajdonságokkal – többek között nagy látószögű torzításmentes 180°x60°-os látómezővel és nagy mélységélességgel – rendelkeznek, és gyakorlatilag minden fényviszonyhoz tudnak alkalmazkodni.

A CURVACE projekt kutatási fázisa július végén zárult, az Európai Unió részfinanszírozásával. Azt egyelőre nem tudni, hogy a termék mikor kerülhet kereskedelmi forgalomba a fentebb említett formák egyikében.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 8. 01:07

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.