Szerző: Bodnár Ádám

2013. augusztus 15. 09:02

Újra beindította a fűnyírót a Cisco

Bejelentette a júliusban véget ért negyedik pénzügyi negyedévének eredményeit a Cisco. A bevétel enyhén emelkedett, a profit meredekebben nőtt. A cég mégis elbocsátásokra készül, a tavalyi nagyszabású leépítések után újra.

A most lezárt negyedévben 12,4 milliárd dolláros rekordbevételt könyvelhetett el a hálózati piac vezetője, ami éves szinten 6 százalékos növekedésnek felel meg. Ehhez 2,3 milliárd dolláros nettó eredmény társult, 18 százalékkal több mint egy éve, az egy részvényegységre jutó profit pedig 42 centet tett ki, szemben a tavalyi negyedik negyedév 36 centjével. Az elemzők által annyira figyelt bruttó eredményhányad 59,2 százalék volt, ami némi visszaesés az egy évvel korábbi 60,6 százalékhoz képest.

A Cisco legnagyobb üzlete (switching) éves szinten 5 százalékkal 3,8 milliárd dollárra nőtt, a routerek eladásai azonban 2,1 milliárdon stagnáltak. A szolgáltatói videomegoldások terén 23 százalékos bővülést ért el a cég, az üzletág ezzel már bőven 1 milliárd dollár feletti bevételt hozott a konyhára. Nagyot nőtt még a vezeték nélküli hálózati eszközök forgalma, amely 32 százalékos növekedés után meghaladta a 600 millió dollárt. Az adatközponti termékek 43 százalékkal ugrottak meg, a Cisco itt közel 600 millió dolláros forgalmat realizált. A biztonsági termékek bevétele 346 millió dolláros stagnált, a csoportmunka-megoldásoké pedig 2 százalékkal 978 millióra esett.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

"A mostani negyedévben és az év összes negyedévében elért rekorderedmény jól mutatja, a kedvezőtlen makrogazdasági környezet ellenére hogy javul a stratégiai helyzetünk a piacon és a képességünk az üzletünk menedzselésére" - mondta az elemzők részére rendezett konferenciahíváson John Chambers, a vállalat elnök-vezérigazgatója. A jelenlegi negyedévre vonatkozó előrejelzés azonban csak 3-5 százalékos bevételnövekedés

A Cisco azt is közölte, 4 ezer dolgozójától fog megválni rövidesen, az átszervezések és elbocsátások pedig 550 millió dolláros egyszeri kiadással járnak. A vállalat láthatóan igyekszik elkerülni, hogy már a profit csökkenése után legyen kénytelen meghozni ezeket a döntéseket és inkább elébe megy a trendeknek. "A legutóbbi negyedévben lassú bővülésről beszéltem és nem látok semmit, ami arra utalna, hogy ez rövid távon megváltozna" - mondta Chambers. "Vezetőként a legnehezebb döntések azok, amelyek a dolgozókat érintik. De mindig meg fogjuk tenni a szükséges lépéseket, hogy az üzletünket hosszú távon hatékonyan menedzseljük"

Chambers magyarázata szerint a globális gazdasági fellendülés lassabb a vártnál, ugyanakkor a változások üteme felgyorsult. A Cisco célja, hogy agilisebbé váljon, gyorsabban tudjon reagálni a piaci változásokra, ezt pedig gátolja a cégnél kiépült középvezetői réteg, amely lelassítja a döntési folyamatokat. "Egyszerűen túl sokan vannak a szervezet közepén" - mondta az elnök-vezérigazgató.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról