Szerző: Koi Tamás

2013. augusztus 14. 11:12

Nem drágálljuk a mobilnetet, annál inkább a percdíjakat

Magyarország a főbb telekommunikációs szolgáltatások felhasználási mutatóit illetően több szempontból is alulteljesít az uniós átlaghoz képest, de a statisztikák alapján inkább a percdíjakat sokalljuk, mint a mobilnet árát.

Az uniós átlaghoz képest Magyarország több szempontból is alulteljesít bizonyos telekommunikációs szolgáltatások felhasználási mutatóit illetően, különösen az okostelefon-használati penetrációt ítéli kirívóan alacsonynak hazánkban az Európai Bizottság által kiadott Eurobarometer statisztikagyűjtemény. Az okostelefon-penetrációval együtt értelemszerűen az okostelefonos internethasználatban is a sor végén kullogunk, de a statisztikák alapján nem feltétlenül azért, mert drágák a szolgáltatások.

Nem kell a mobilnet

A statisztikagyűjtemény szerint Magyarországon a mobiltelefon-előfizetők mindössze 28 százaléka rendelkezik internethozzáférésre is alkalmas előfizetéssel, szemben a 44 százalékos uniós átlaggal - ezzel az aránnyal mindössze négy uniós országot sikerült megelőznünk. A Magyarországon valamivel több mint ezer fő megkérdezésével, februárban és márciusban zajló felmérés alapján általában az internethasználatot, illetve különösen a vezetékes szélessávú internetezést illetően nincs okunk szégyenkezni, hiszen a penetráció valamivel több mint 60 százalékos, és csupán 8 százalékponttal marad el az európai átlagtól.


Forrás: Európai Bizottság

Az Eurobarometer statisztika arra is megpróbálja ráirányítani a figyelmet, hogy a mobiltelefonos internetfelhasználás miért nem olyan elterjedt hazánkban, mint a nyugat-európai, azon belül is különösen a skandináv országokban. Bár az Európai Bizottság úgy summázza a gyűjteményt egy sajtóközleményben, hogy több országban a mobilnet magas költségei jelentik a főbb problémát, Magyarországra ez a megállapítás láthatóan nem igaz, a felmérésben megkérdezetteknek ugyanis csupán 35 százaléka értett egyet azzal, hogy azért nem használja sűrűn (vagy egyáltalán) a mobilnetet, mert drága - ez 1 százalékponttal több, mint az uniós átlag, jóllehet feltűnően magas, 23 százalékos azoknak az aránya, akik nem válaszoltak a kérdésre.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Hazánkra jellemző, hogy a mobilozók inkább tartanak a mobiltelefonálás magas költségeitől, ám furcsa mód jellemzően inkább belföldön. A magyar válaszadók 60 százaléka állította azt a felmérés során, hogy a magas percdíjak miatt telefonál kevesebbet belföldön, ezzel 5 százalékponttal az uniós átlag felett teljesítünk. A belföldi, hálózaton kívüli irányok kapcsán a megkérdezettek 58 százaléka válaszolta ugyanezt, ez 9 százalékponttal több, mint az uniós átlag.

De miért nem kell?

A mobilnet-szolgáltatások árfekvését illetően Magyarországról eddig több, egymásnak homlokegyenest ellentmondó statisztika készült, melyek eredménye abban azért többnyire megegyezik, hogy a penetráció jóval alacsonyabb a nyugat-európai szintnél. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) többször hangsúlyozta, hogy a penetráció növelése csak az árak csökkentése révén valósulhat meg, azonban több statisztika - így köztük a mostani Eurobarometer is - arra hívja fel a figyelmet, hogy nem feltétlenül a mobilnet-szolgáltatás magas árszintjével van probléma hazánkban.


Ezért nem használja a mobilnetet a magyarok háromnegyede
Forrás: Strategopolis

Éppen egy, az NMHH megrendelésére készült felmérésből derült ki idén év elején az, hogy a magyarok több mint kétharmadának egyáltalán nem fontos, hogy út közben is elérje az internetet, illetve csak a megkérdezettek alig több mint 8 százaléka válaszolt úgy, hogy azért nem használja a mobilnetet, mert drága. Ezzel szemben kimagasló, 46 százalékos azoknak az aránya, akik azért nem fizetnek elő mobilnet-szolgáltatásra, mert már van otthon vezetékes internetelérésük.

Az ugyanakkor kétségtelen tény, hogy a Magyarországon elérhető, mobilnetet is tartalmazó telefonos díjcsomagok nem feltétlenül járulnak hozzá az okostelefonos internethasználat tömeges terjedéséhez. Ennek elsődleges oka, hogy a szolgáltatók arányaiban egyenlőségjelet vonnak a havonta felhasznált percek és a megabájtok, gigabájtok számával, vagyis gyakorlatilag nincs olyan, kevés benne foglalt percet és SMS-t tartalmazó díjcsomag a piacon, mely nagy mennyiségű adatforgalmat biztosítana, illetve korlátozottan, vagy egyáltalán nem bővíthető a csomagban foglalt havi adatmennyiség.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.