Szerző: Koi Tamás

2013. augusztus 14. 11:12

Nem drágálljuk a mobilnetet, annál inkább a percdíjakat

Magyarország a főbb telekommunikációs szolgáltatások felhasználási mutatóit illetően több szempontból is alulteljesít az uniós átlaghoz képest, de a statisztikák alapján inkább a percdíjakat sokalljuk, mint a mobilnet árát.

Az uniós átlaghoz képest Magyarország több szempontból is alulteljesít bizonyos telekommunikációs szolgáltatások felhasználási mutatóit illetően, különösen az okostelefon-használati penetrációt ítéli kirívóan alacsonynak hazánkban az Európai Bizottság által kiadott Eurobarometer statisztikagyűjtemény. Az okostelefon-penetrációval együtt értelemszerűen az okostelefonos internethasználatban is a sor végén kullogunk, de a statisztikák alapján nem feltétlenül azért, mert drágák a szolgáltatások.

Nem kell a mobilnet

A statisztikagyűjtemény szerint Magyarországon a mobiltelefon-előfizetők mindössze 28 százaléka rendelkezik internethozzáférésre is alkalmas előfizetéssel, szemben a 44 százalékos uniós átlaggal - ezzel az aránnyal mindössze négy uniós országot sikerült megelőznünk. A Magyarországon valamivel több mint ezer fő megkérdezésével, februárban és márciusban zajló felmérés alapján általában az internethasználatot, illetve különösen a vezetékes szélessávú internetezést illetően nincs okunk szégyenkezni, hiszen a penetráció valamivel több mint 60 százalékos, és csupán 8 százalékponttal marad el az európai átlagtól.


Forrás: Európai Bizottság

Az Eurobarometer statisztika arra is megpróbálja ráirányítani a figyelmet, hogy a mobiltelefonos internetfelhasználás miért nem olyan elterjedt hazánkban, mint a nyugat-európai, azon belül is különösen a skandináv országokban. Bár az Európai Bizottság úgy summázza a gyűjteményt egy sajtóközleményben, hogy több országban a mobilnet magas költségei jelentik a főbb problémát, Magyarországra ez a megállapítás láthatóan nem igaz, a felmérésben megkérdezetteknek ugyanis csupán 35 százaléka értett egyet azzal, hogy azért nem használja sűrűn (vagy egyáltalán) a mobilnetet, mert drága - ez 1 százalékponttal több, mint az uniós átlag, jóllehet feltűnően magas, 23 százalékos azoknak az aránya, akik nem válaszoltak a kérdésre.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Hazánkra jellemző, hogy a mobilozók inkább tartanak a mobiltelefonálás magas költségeitől, ám furcsa mód jellemzően inkább belföldön. A magyar válaszadók 60 százaléka állította azt a felmérés során, hogy a magas percdíjak miatt telefonál kevesebbet belföldön, ezzel 5 százalékponttal az uniós átlag felett teljesítünk. A belföldi, hálózaton kívüli irányok kapcsán a megkérdezettek 58 százaléka válaszolta ugyanezt, ez 9 százalékponttal több, mint az uniós átlag.

De miért nem kell?

A mobilnet-szolgáltatások árfekvését illetően Magyarországról eddig több, egymásnak homlokegyenest ellentmondó statisztika készült, melyek eredménye abban azért többnyire megegyezik, hogy a penetráció jóval alacsonyabb a nyugat-európai szintnél. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) többször hangsúlyozta, hogy a penetráció növelése csak az árak csökkentése révén valósulhat meg, azonban több statisztika - így köztük a mostani Eurobarometer is - arra hívja fel a figyelmet, hogy nem feltétlenül a mobilnet-szolgáltatás magas árszintjével van probléma hazánkban.


Ezért nem használja a mobilnetet a magyarok háromnegyede
Forrás: Strategopolis

Éppen egy, az NMHH megrendelésére készült felmérésből derült ki idén év elején az, hogy a magyarok több mint kétharmadának egyáltalán nem fontos, hogy út közben is elérje az internetet, illetve csak a megkérdezettek alig több mint 8 százaléka válaszolt úgy, hogy azért nem használja a mobilnetet, mert drága. Ezzel szemben kimagasló, 46 százalékos azoknak az aránya, akik azért nem fizetnek elő mobilnet-szolgáltatásra, mert már van otthon vezetékes internetelérésük.

Az ugyanakkor kétségtelen tény, hogy a Magyarországon elérhető, mobilnetet is tartalmazó telefonos díjcsomagok nem feltétlenül járulnak hozzá az okostelefonos internethasználat tömeges terjedéséhez. Ennek elsődleges oka, hogy a szolgáltatók arányaiban egyenlőségjelet vonnak a havonta felhasznált percek és a megabájtok, gigabájtok számával, vagyis gyakorlatilag nincs olyan, kevés benne foglalt percet és SMS-t tartalmazó díjcsomag a piacon, mely nagy mennyiségű adatforgalmat biztosítana, illetve korlátozottan, vagy egyáltalán nem bővíthető a csomagban foglalt havi adatmennyiség.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról