Szerző: Bodnár Ádám

2013. augusztus 13. 13:28

Biztonságos emailt kínálnak német szolgáltatók

Német internetszolgáltatók fognak össze, hogy az előfizetőik számára biztonságos, "lehallgatásmentes" emailszolgálatást nyújtsanak. A cégek úgy vélik, a PRISM-botrány kipattanása óta még nagyobb figyelem összpontosul a magánszféra védelmére, a németek pedig vevők lesznek a nagyobb biztonságra.

"A németeket nagyon zavarják a friss híradások az online kommunikáció és adatok esetleges megszerezhetőségéről" - mondta a kezdeményezésről René Obermann, a Deutsche Telekom elnök-vezérigazgatója. "A kezdeményezésünkkel ezeknek az aggodalmaknak kívánjuk elejét venni és biztonságosabbá szeretnénk tenni az emailforgalmat Németországban. A privát szféra védelme értékes." Júliusban a Der Spiegel német hírlap olyan cikket közölt, amely szerint az amerikai National Security Agency havonta közel félmilliárd német üzenet, például SMS és email metaadatait gyűjti össze nemzetbiztonsági céllal, a terrorizmus elleni harc zászlója alatt.

Az "Email made in Germany" szolgáltatás egyelőre a Deutsche Telekom és egy másik német szolgáltató, a United Internet előfizetői számára elérhető, de a cégek várják a további szolgáltatók csatlakozását. Bárki részt vehet a programban, amennyiben teljesíti a kötelező előírásokat: az emailforgalomnak alapértelmezésként titkosítottnak kell lennie és a levelek tárolására kizárólag Németországban működő számítógépeket lehet igénybe venni, így az előfizetők biztosak lehetnek benne, hogy a legszigorúbb jogi előírások védik az adataikat, azok között nem turkálhatnak amerikai kormányhivatalok.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

A lépés egyelőre inkább szimbolikus, mivel a résztvevő szolgáltatókon kívülről érkező vagy oda küldött levelek esetén semmi sem garantálja a levelek biztonságát. Mindazonáltal a Deutsche Telekom és a United Internet - amely a GMX.de és Web.de  domainen elérhető levelezőt üzemelteti - az országban található postafiókok majdnem kétharmadát tudhatja magáénak.

Németországban egyébként évek óta működik egy De-Mail nevű szolgáltatás, amelyet magánszemélyek és intézmények egyaránt igénybe vehetnek. A De-Mail regisztráció hivatalos iratok birtokában történik, az itt küldött üzenetek pedig ugyanolyan jogi státuszt élveznek mint a papíron elküldött levelek. A De-Mail azonban egy teljesen önálló üzenetküldő rendszer, amely nem is kompatibilis a "hagyományos" emailekkel.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról