Szerző: Gálffy Csaba

2013. augusztus 12. 15:01

Év végéig új xeonos gépeket mutat be a Unisys

Újabb próbálkozást tesz a Unisys arra, hogy meghatározó x86-os szállító legyen. Az év végére érkező Xeon-alapú ClearPath gépek a mainframe-es virtualizációs megoldásokat hoznák le a windowsos és linuxos világba.

Intel Xeon alapokon új mainframe-vonalat dob piacra a Unisys - jelentette be a mára elsősorban szolgáltatásokban utazó amerikai vállalat. A cég nagyvállalati IT-szolgáltatásokat nyújt és szoftvereket fejleszt, de rendelkezik még mindig mainframe-ügyfelekkel. Az új gépek azonban nem a Unisys már meglévő vevőit céloznák, a Linuxot és Windowst is futtató nagygépes rendszereket privát cloud, big data analitika és hagyományos mainframe-es feladatokra egyaránt alkalmasnak tartják - a kombinált piac mérete mintegy 23 milliárd dollár lesz jövőre.

A széles körben használt virtualizációs megoldásokhoz (ESXi, Hyper-V, KVM, Xen) képest a mainframe-ek virtualizációs képességei ma is sokkal magasabb szintet nyújtanak. Ez különösen olyankor látszik világosan, amikor az egy fizikai hardveren futó virtuális gépeknek egyszerre van szükségük maximális teljesítményre, ilyenkor a mainstream virtualizációs megoldások jellemzően nem nyújtanak konzisztens teljesítményt. A Unisys ígérete, hogy Xeon platformon egyszerre tudja megvalósítani a mainframe-es virtualizáció stabilitását, kiszámíthatóságát és biztonságát, valamint a kisgépes virtualizáció rugalmasságát és nyers sebességét. "Elrugaszkodunk a virtualizációs hullámvasúttól, amit napjaink hypervisorjai jelentenek" - nyilatkozta John Kunzier, a Unisys marketingigazgatója.

Az új termékek hardveres alapjairól a Unisys egyelőre nem beszélt, a cég képviselői azonban a The Registernek elismerték, hogy sok értelme nincs továbbra is saját chipkészletet fejleszteni, az Intel Patsburg és Boxboro platformjai elérhetővé teszik a négy- és nyolcutas szervereket is, külön fejlesztési ráfordítások nélkül. "A teljes szerveres portfóliónk Intel-alapú. Elkötelezettek vagyunk a Xeon mellett, mivel a teljesítmény és a hosszabb távú terméktervek is meggyőzőek" - mondta Kunzier. A hírek szerint a gépekben Xeon E5 és E7 sorozatú processzorok is dolgoznak majd.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Szintén ezt a piacot fogja megcélozni a HP új generációs szerverarchitektúrája, amelyet Project Odyssey néven fejlesztenek, x86-alapokon. A mainframe-ek üzleti kritikus jellemzőit, a különleges virtualizációs képességeket és a HP saját Unix rendszerét kombináló dobozok már évek óta készülnek a gyártó műhelyében, az első kész termék a Kraken kódnéven készülő gigantikus SAP HANA-doboz lesz.

A Unisys a szeptembern 9-11 között Chicagóban tartott Universe kliensrendezvényen várhatóan további részleteket közöl az új platformról és be is mutatja majd a jelenleg névtelen új gépet-gépeket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról