Szerző: Koi Tamás

2013. augusztus 8. 09:00

Megtérült az energia a Telekomnál

Az előzetes elemzői várakozásokat szinte minden szempontból túlszárnyalóan teljesített az idei második negyedévben a Magyar Telekom. A társaság elsősorban a lakossági energia kiskereskedelemnek és a rendszerintegrációs/IT bevételeknek köszönheti a jó szereplést.

A legoptimistább becsléseket is meghaladó mértékű, 156,9 milliárd forintos árbevételt ért el a Magyar Telekom csoport a második üzleti negyedévben, különösen az energia kiskereskedelmi termékek révén javult az eredmény az április elejétől június végéig tartó időszakban. A társaság kamatfizetés és adózás előtti eredménye mindeközben gyakorlatilag változatlan maradt (az EBITDA éves szinten 0,3%-kal, 49,8 milliárd forintra nőtt), ugyanakkor az éves célkitűzés alapján a vállalat az év végén továbbra is az EBITDA 9-12 százalékos csökkenésére számít, részben a távközlési adó részleges emelése miatt.

Az elmúlt negyedévekkel egyezően a Magyar Telekom a második negyedévben is több milliárd forintot fizetett be az államkasszába távközlési adó jogcímen, a rendkívüli tételek címen az előző pénzügyi időszakban 5,3 milliárd forintot könyvelt el. Az ország legnagyobb távközlési cége idén várhatóan mintegy 25 milliárd forintnyi távközlési adót fizethet majd - a megnövelt összeg tartalmazza az augusztustól megnövekedett telefonadót, illetve a januártól bevezetett közműadót.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A vállalat az adott pénzügyi időszakban megkezdte az integrált ügyfélszolgálati és számlázási rendszerének a továbbfejlesztését, ennek köszönhetően a a beruházások (CAPEX) összege jelentős mértékben, 29,3 milliárd forintról 40,6 milliárd forintra nőtt a második negyedévben. 2013. első félévben a CAPEX teljes összegéből a Telekom Magyarország szegmensre 33,9 milliárd forint, a T-Systems Magyarország szegmensre 1,0 milliárd forint jutott, míg Macedóniában 4,4 milliárd forintot, Montenegróban pedig 1,3 milliárd forintot fordítottunk beruházásokra.

A Telekom Magyarország szegmensen belül a mobil részleg bővülése az eddigi trendeknek megfelelően az adattermékek iránti továbbra is élénknek tekinthető keresletnek köszönhető. A mobil szélessávú előfizetők száma egy negyedév alatt 90 ezerrel, 1 millió 518 ezerre nőtt, míg a teljes kiskereskedelmi vezetékes szélessávú előfizetői bázis kis mértékben 811 ezer fölé növekedett, elsősorban a DOCSIS-alapú kábeles bekötéseknek köszönhetően.

A korábban bezzegterméknek tekintett tévés megoldások terén a társaság szerény, mindössze kilencezres ügyfélszám-bővülést tudott elérni, a negyedév végére így 855 ezer tévés ügyfele volt a vállalatnak, kilencezerrel több, mint az előző negyedévben. A növekedés továbbra is elsősorban az IPTV-s ügyfélbázis bővülésének tudható be, ez a szegmens önmagában csaknem húszezer új ügyfelet hozott a negyedév során.

A negyedéves eredményeket ismertető sajtótájékoztatón Szabó János, a társaság gazdasági vezérigazgató-helyettese kifejtette, a Telekomnak egyelőre nem fizette vissza az állam az idén jogerősen eredmény nélkül lezárult frekvenciaaukció során befizetett licencdíjat (mintegy 10,9 milliárd forintot), az ezzel kapcsolatos egyeztetések és tárgyalások jelenleg is folynak a felek közt. A vezető hozzátette, a Telekom számít arra, hogy az állam mielőbb kiírja az újonnan felszabaduló, LTE-célú frekvenciasávokra vonatkozó aukcióját, hiszen "ez minden félnek alapvető érdeke".

a címlapról