Szerző: Koi Tamás

2013. augusztus 7. 15:27

NSN néven folytatja az NSN

Immár száz százalékban a Nokia kezében van a finn cég és a Siemens vegyesvállalataként üzemelő Nokia Siemens Networks. Az elsősorban mobilos infrastruktúra-megoldásokban érdekelt vállalat új nevet is kapott, a rövidítés azonban maradt ugyanaz.

NSN helyett NSN lesz az immár száz százalékban a Nokia tulajdonában lévő mobilhálózati-eszköz gyártó cég nevének rövidítése, miután a finn gyártó ma átvette a Siemens korábbi tulajdonrészét a Nokia Siemens Networksben. Az új vállalat a jövőben Nokia Solutions and Networks néven folytatja működését, immár teljes mértékben a finnek kontrollja alatt. A cég vezérigazgatója, valamint az igazgatótanács összetétele a tranzakciót és a névcserét követően sem változik.

A vegyesvállalatban tulajdonrészt birtokló két társaság július elsején jelentette be, hogy a Nokia 1,7 milliárd euróért cserébe felvásárolja a Siemens vállalatrészét, és változatlan profillal egyedül üzemelteti tovább az NSN-t. A német partner már tavasszal jelezte, hogy megválna részesedésétől: a konglomerátum évek óta távolodik az informatikától, a fókuszt egyre inkább az energetikai megoldásokra, járműiparra, illetve az orvosi elektronikára helyezi. A Siemensnél a bevett forgatókönyv a leválasztani kívánt területek vegyesvállalatba szervezése, majd teljes eladása - a cég így szállt ki például a PC- és szervergyártásból is, a Fujitsu Siemens vegyesvállalatot használva.


A név változik, de a rövidítés és a profil marad

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A Nokia számára az NSN mentőövként érkezik, a cég ezzel lényegében megvette a jövőjét. A finnek ráadásul a legjobbkor teszik rá a kezüket a hálózati divízióra, amelynek eddigi működtetését és az átszervezését a Siemensszel közösen finanszírozták, ennek folyományaként pedig egy stabilan működő, nyereséges NSN-t vehetnek át, ráadásul igen jutányos áron. A Siemens 49,9 százalékos tulajdonrészének árából 1,2 milliárd eurót a Nokia készpénzben fizet ki, további 0,5 milliárd eurót pedig rövidlejáratú kötvényekből fedez.

A mobilos hálózati eszközök piaca az okostelefon-gyártók mezőnyéhez képest jóval kevéssé kompetitív, ráadásul lényegesen nagyobb nyereséggel kecsegtet mint a telefoneladás, valamint az NSN pozíciója is kedvező: a hálózati piacra szakosodott Dell'Oro elemzőcég szerint részesedése 20 százalék, amivel a cég jelenleg a harmadik a 34 százalékos részesedéssel vezető Ericsson és a 22 százalékos Huawei mögött.

a címlapról