:

Szerző: Koi Tamás

2013. augusztus 7. 09:48

T-Mobile vétó Ausztriában

Mégsem zajlik olyan mintaszerűen az osztrák hírközlési hatóság 4G-s frekvenciaaukciója, az új piaci szereplőt váró szervezet kiírását ugyanis megtámadta a T-Mobile Austria. Ezzel a mobil szélessávú frekvenciák értékesítése hónapokkal kitolódhat nyugati szomszédunknál.

Homokszem csúszott a gépezetbe a szomszédos Ausztriában a soron következő 4G-s spektrumaukció kapcsán: A T-Mobile Austria ügyvédei múlt héten közölték, hogy a társaság megvétózta a helyi hírközlési hatóság, a Telekom-Control-Commission (TKK) frekvenciaaukció-kiírását. A vétó hónapokkal elodázhatja a folyamatot, ami azt jelenti, hogy az állam idén szinte biztosan több száz millió eurós bevételtől esik el, a szolgáltatók pedig nem indíthatják el 4G-s hálózataikat a 800 MHz-es sávban. Végül, de nem utolsósorban nem érkezhet új piaci szereplő a tavasszal konszolidálódott osztrák mezőnybe.

A Deutshce Telekom helyi leányvállalata arra hivatkozva támadta meg az aukció kiírását, hogy a TKK-nak nincs joga árverést kiírni a dokumentációban megjelölt frekvenciasávokra, mivel azokat az árverést követően még évekig használja a T-Mobile. A kiírás értelmében az év második felében tervezett aukció révén 2016-tól vehettek volna igénybe a szolgáltatók olyan frekvenciasávokat, melyeket a T-Mobile 2019-ig licencel. A TKK egyelőre nem reagált a T-Mobile beadványára, a szervezetnek erre egyébként hat hónapja van, de minél többet késlekedik, annál tovább húzódhat a folyamat.

A TKK meglehetősen korán, már március közepén közzétette a szeptemberre tervezett aukció kiírását, melyből többek közt kiderült, hogy a 800, az 1800 és a 2600 MHz-es sávban összesen 28, egyenként 5 MHz-es duplex frekvenciablokkot bocsát licitre a szervezet. A kikiáltási ár nagyjából 526 millió euró, vagyis napi árfolyamon számolva legalább 160 milliárd forint.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az aukció kapcsán különösen figyelemre méltó, illetve több európai ország szakhatóságainak stratégiájával egyező, hogy az árverés során egy kétszer 5 MHz-es duplex blokkot a 800 MHz-es sávban egy új piaci belépőnek különít el a TKK, 45,6 millió eurós, vagyis átszámítva körülbelül 13 milliárd forintos kikiáltási áron. A hatóság szerint az új szereplő belépésére a verseny élénkítése miatt van szükség - azzal együtt, hogy Ausztriában a szolgáltatók közt eddig is éles küzdelem mutatkozott, ami európai viszonylatban az egyik legkedvezőbb fogyasztói árszintet eredményezte az országban.

Nem véletlen, hogy az osztrák példa a magyarországi Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vezetésének is tetszett: Mátrai Gábor hírközlésért felelős alelnök egy tavaszi bécsi workshopon utalt rá, hogy a magyar aukciót követően szinte biztosan új szereplővel bővülhet a magyar mobilpiac. Jogi problémákban ugyanakkor nálunk sincs hiány, legalábbis a Vodafone szintén tavasszal beperelte a hírközlési hatóságot azért, mert a jövőre lejáró 900 MHz-es licencét nem hosszabbította meg automatikusa, holott a jogelőd a versenytársaknak hosszabbított már egyszer. Emellett szakmai berkekben felmerült, hogy amíg ez a helyzet nem rendeződik, az NMHH által kiírt olyan aukciók, melyek érintik a 900 MHz-es sávot, ki vannak téve annak a veszélynek, hogy a piaci szereplők az osztrák mintához hasonlóan megvétózzák

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 00:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.