Szerző: Koi Tamás

2013. augusztus 7. 09:48

T-Mobile vétó Ausztriában

Mégsem zajlik olyan mintaszerűen az osztrák hírközlési hatóság 4G-s frekvenciaaukciója, az új piaci szereplőt váró szervezet kiírását ugyanis megtámadta a T-Mobile Austria. Ezzel a mobil szélessávú frekvenciák értékesítése hónapokkal kitolódhat nyugati szomszédunknál.

Homokszem csúszott a gépezetbe a szomszédos Ausztriában a soron következő 4G-s spektrumaukció kapcsán: A T-Mobile Austria ügyvédei múlt héten közölték, hogy a társaság megvétózta a helyi hírközlési hatóság, a Telekom-Control-Commission (TKK) frekvenciaaukció-kiírását. A vétó hónapokkal elodázhatja a folyamatot, ami azt jelenti, hogy az állam idén szinte biztosan több száz millió eurós bevételtől esik el, a szolgáltatók pedig nem indíthatják el 4G-s hálózataikat a 800 MHz-es sávban. Végül, de nem utolsósorban nem érkezhet új piaci szereplő a tavasszal konszolidálódott osztrák mezőnybe.

A Deutshce Telekom helyi leányvállalata arra hivatkozva támadta meg az aukció kiírását, hogy a TKK-nak nincs joga árverést kiírni a dokumentációban megjelölt frekvenciasávokra, mivel azokat az árverést követően még évekig használja a T-Mobile. A kiírás értelmében az év második felében tervezett aukció révén 2016-tól vehettek volna igénybe a szolgáltatók olyan frekvenciasávokat, melyeket a T-Mobile 2019-ig licencel. A TKK egyelőre nem reagált a T-Mobile beadványára, a szervezetnek erre egyébként hat hónapja van, de minél többet késlekedik, annál tovább húzódhat a folyamat.

A TKK meglehetősen korán, már március közepén közzétette a szeptemberre tervezett aukció kiírását, melyből többek közt kiderült, hogy a 800, az 1800 és a 2600 MHz-es sávban összesen 28, egyenként 5 MHz-es duplex frekvenciablokkot bocsát licitre a szervezet. A kikiáltási ár nagyjából 526 millió euró, vagyis napi árfolyamon számolva legalább 160 milliárd forint.

Az aukció kapcsán különösen figyelemre méltó, illetve több európai ország szakhatóságainak stratégiájával egyező, hogy az árverés során egy kétszer 5 MHz-es duplex blokkot a 800 MHz-es sávban egy új piaci belépőnek különít el a TKK, 45,6 millió eurós, vagyis átszámítva körülbelül 13 milliárd forintos kikiáltási áron. A hatóság szerint az új szereplő belépésére a verseny élénkítése miatt van szükség - azzal együtt, hogy Ausztriában a szolgáltatók közt eddig is éles küzdelem mutatkozott, ami európai viszonylatban az egyik legkedvezőbb fogyasztói árszintet eredményezte az országban.

Nem véletlen, hogy az osztrák példa a magyarországi Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vezetésének is tetszett: Mátrai Gábor hírközlésért felelős alelnök egy tavaszi bécsi workshopon utalt rá, hogy a magyar aukciót követően szinte biztosan új szereplővel bővülhet a magyar mobilpiac. Jogi problémákban ugyanakkor nálunk sincs hiány, legalábbis a Vodafone szintén tavasszal beperelte a hírközlési hatóságot azért, mert a jövőre lejáró 900 MHz-es licencét nem hosszabbította meg automatikusa, holott a jogelőd a versenytársaknak hosszabbított már egyszer. Emellett szakmai berkekben felmerült, hogy amíg ez a helyzet nem rendeződik, az NMHH által kiírt olyan aukciók, melyek érintik a 900 MHz-es sávot, ki vannak téve annak a veszélynek, hogy a piaci szereplők az osztrák mintához hasonlóan megvétózzák

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról