Szerzők: Dojcsák Dániel, Hlács Ferenc

2013. augusztus 7. 13:01

Alcatel One Touch: Firefox OS az Android ellen

Boltokba került az első, szolgáltatói kínálatban is kapható, a Firefox mobil operációs rendszerét futtató telefon, az Alcatel One Touch Fire. A gyártó célja, hogy egy olcsó és jó okostelefont adjon az emberek kezébe, ezek közül az elsőt pedig már ki is pipálhatja.

A második kritérium már nehezebb ügy, de úgy tűnik a készülék kiállja a próbát. Az Alcatel mindenesetre nem bízta a véletlenre a dolgot, szinte ugyanilyen hardverrel egy androidos telefont is kiadott. Korábban is volt már szerencsénk közelebbről megismerni a Firefox OS-t, ám akkor csak a GeeksPhone készülékre telepített fejlesztői verziót. Az Alcatel One Touch Fire telefonja azonban Spanyolországban már kapható, méghozzá igen barátságos, 69 eurós áron. Ennyi pénzért természetesen senki nem számít erőgépre, de a Firefox nevével fémjelzett készüléktől nem is ezt várjuk.

Egyszerű, szép, de kicsit még furcsa

A telefont kézbe fogva nem kell csalódni, a mai igényeknek megfelelő, az alsó kategóriás készülékek átlagos minőségét valamivel meghaladó a kialakítás. A teljesen műanyag borítás nem recseg, az illesztések szépek, összességében esztétikusnak mondható. A gombok elhelyezése teljesen konvencionális, fent a bekapcsoló-, baloldalt a hangerőgombok, a kijelző alatt pedig egyetlen kapacitív home-gombot találunk. Mielőtt sokan a szívükhöz kapnának, a készülék ezzel együtt a legkevésbé sem emlékeztet az Apple telefonjaira.

Akad azonban amire nagyon hasonlít, a Firefox OS-t futtató Alcatel, ugyanis a gyártó Android 4.1-gyel is kiadta ugyanezt a hardvert, amely a Vodafone gondozásában, Vodafone Smart Mini néven kapható, a két modellt együtt próbáltuk ki, hiszen így könnyedén összemérhető a Firefox OS és az Android ebben a szegmensben.

Mindkét készüléket 3,5 hüvelykes, 320x480 pixel felbontású kijelzővel látták el, a teljesítményért pedig a Qualcomm Snapdragon MSM7227A SoC felel 1 gigahertzes processzorral és Adreno 200 grafikus maggal. Ugyanezt a chipet találjuk a Lumia 610-ben és a Samsung Galaxy Mini 2-ben is. A memória tekintetében az Alcatel a Smart Minivel bőkezűbb volt, abban fél gigabájtot találunk, míg a One Touch Fire csak 256 megabájtot kapott, amivel viszonylag ügyesen gazdálkodik, a reggel a háttérben felejtett appok az egész napos használat után is egy-két másodperc alatt talpra állnak. Az Android esetében azonban az 512 megabájt is kevésnek bizonyul, a rendszer gyakran zárogatja be a háttérből az appokat, az újraindítás a gyenge hardveren pedig szembetűnőbb. A Firefox verzió belső tárhelyből is mindössze 160 megabájtot kapott, az androidos verziónál ez négy gigabájtra rúg. Szerencsére mindkét készülék bővíthető microSD-kártyával, egészen 32 gigabájtig, a beépített memória mennyisége az operációs rendszerek igényei miatt alakult másképp.

A Firefox OS alatt kezdőképernyőn és az alkalmazások közötti lapozgatás nem a legsimább, de különösebb probléma nincs vele. A telefon elforgatását a készülék majdnem azonnal követi. A reszponzivitás néha hagy kívánnivalót maga után, van hogy egyes alkalmazásokon belül egy-egy gomb csak a második megnyomásra engedelmeskedik. Ebből a szempontból a Smart Mini valamivel jobban teljesít, legalábbis amíg a RAM kitart. A 4.1-es Android alapvető felületei egészen gyorsak, ma már nem kell azzal szembesülni, hogy egy androidos mobilnak a menüje is szaggat. Érdekes összevetés, de ha szövegbevitelre kerül a sor, hiába az azonos kijelző, a One Touch Fire billentyűzete egy kicsit jobban kihasználja a rendelkezésére álló apró területet, mint androidos párja. A gyári Firefox virtuális billentyűzeten viszonylag könnyű gépelni, nagyobb készülékekről érkezők persze számítsanak nagyon sok elütésre, főleg mivel abból egyelőre hiányzik a prediktív szótár, annak dacára, hogy a “szójavaslat” opciót a beállításoknál engedélyeztük.

Sajnos nem sikerült minden beviteli mezőt ilyen jól megoldani, az alkalmazásokon belül elhelyezett “vissza” gombok ugyanis - amelyet elég gyakran használ az ember - a képernyő bal felső sarkában kaptak helyet, így ha a telefont jobb kezünkben tartjuk a kis kijelző ellenére kell némi zsonglőrködés mire sikerül rábökni; a helyzeten az sem segít, hogy a gomb valamiért indokolatlanul kicsi. Androidon ez értelemszerűen nem jelent problémát, alul a navigációs sávon mindhárom funkciógomb könnyen elérhető. Platformsemleges felhasználóknak ez a különbség akár töréspont is lehet, az idegesítő apróságok miatt hamar ki lehet ábrándulni.

A web mindenek felett

Ha mégis a Firefox OS mellett dönt valaki, akkor kétségtelenül a böngészővel érdemes közeli barátságot kötni. Már csak azért is, mert miután az ember Marketplace-en (a Firefox OS alkalmazásboltja) jelenleg hiába kutat például natív Youtube-app után, előbb-utóbb mérgelődve felkeresi annak weboldalát. Ekkor derül ki, hogy nem véletlenül aggatták a Firefox készülékére a “böngésző egy dobozban” nevet. Az egyes weboldalakat ugyanis rögzíthetjük a kezdőképernyőn, ahol aztán önálló appként élnek tovább. Egy-egy ilyen hivatkozás, miután megnyitjuk az egész kijelzőt uralja, mindössze alul van egy keskeny sáv az alapvető navigációs funkciókkal - ami sajnos ismét túl keskeny, az előcsalogatása az első néhány alkalommal komoly kihívást jelent.

A böngészés mindenesetre teljesen rendben van, jó internetkapcsolat mellett az erőforrásigényes weboldalaknak sem kell néhány másodpercnél több a betöltődéshez, ami jóval felülmúlja a készülék androidos testvérének teljesítményét, amely üres gyorsítótárral 5-6 másodpercig igyekezett behozni a hwsw.hu-t, de közel fél perc volt, mire egy teljes index.hu címlappal megbirkózott. Webes használatra, böngészésre a Firefox OS tehát kiváló, nem véletlen, hiszen erre tervezték. Ennek ellenére a Sunspider teszt többszöri futtatás után átlagban 3200 milliszekundumos eredményt adott, az androidos változatnál pedig ennek nagyjából a felét, JavaScript-ben nem erős tehát a Firefox mobilon. A One Touch Fire böngészőjének talán egyetlen hátránya, hogy a keresésnél nincs automatikus kitöltés, az egyes kulcsszavakat fáradságos munkával be kell írnunk. Androidos testvére ezen a területen tehát jobban teljesít, a Chrome ajánlásaival a keresés jóval gyorsabb lehet.

Az senkit nem ér meglepetésként, hogy a Firefox OS a HTML5-tel megpakolt webes tartalmakat minden probléma nélkül kezeli, a Flash-nek viszont búcsút kell intenünk ha a készülék mellett döntünk. Nincs ez máshogy a Smart Minin sem, a HTML5-öt pedig a Chrome mobilos verziója is elfogadhatóan futtatja. Szinkronizáció tekintetében viszont messze a One Touch Fire böngészője előtt jár, ott ugyanis nem található meg ez a funkció. Míg a Google kiválóan szinkronizálja a könyvjelzők, előzmények és egyéb felhasználó-specifikus adatokat, sőt, még a más eszközökön aktuálisan nyitva lévő oldalakat is, a Firefox OS egyelőre ezt nem tudja. Ez azért furcsa, mert maga a Firefox böngésző egyébként képes erre és a más platformokra elérhető mobilos Firefox kliensekben is implementálva van.

A navigációhoz gyárilag a HERE Maps áll a rendelkezésünkre Firefox OS alatt, amitől ne várjunk kimagasló sebességet és finomságot, de végeredményben használható. A térkép első betöltésénél van csak szükség némi türelemre, ez nagyjából 8-10 másodpercbe telik. A reszponzivitás itt sem kimagasló, a különböző rétegek közötti váltás gombjára van, hogy két háromszor is rá kell bökni, mire felugranak a lehetőségek. A manuális navigáció kicsit döcögős, de a célnak tökéletesen megfelel. A gyalogos és autós útvonaltervezés gyors, a címek megadásánál szerencsére már működnek az ajánlások, egy másodperccel később pedig már az kijelölt út is látható, a tömegközlekedési információk azonban egyelőre nem elérhetők. Ha valaki ragaszkodik a Google Maps-hez, akkor itt sem kell lemondania róla, noha kizárólag a mobilképernyőre szánt böngészős verzió érhető el. Nem úgy mint a Vodafone Smart Minin, ahol a Google térképének új verziója gondoskodik a tájékozódásról, persze nem minden szaggatás nélkül, főleg a közelítés-távolítás illetve a két ujjas elforgatással való próbálkozáskor szembesülünk az alsókategória hátrányaival.

Amit megszoktunk megvan - és egy kis plusz

Az alapvető alkalmazások közül a Facebook felülete gyakorlatilag megegyezik annak mobil-böngészős verziójával, sebességére megfelelő internetkapcsolat mellett nem lehet panasz, de a Smart Minin is jól működött közösségi oldal alkalmazása.  Az e-mail kliens simán és gyorsan fut, letisztult, jól áttekinthető kiosztással - amennyire a 3,5 hüvelyk engedi. A naptár hasonlít az Android alapértelmezett alkalmazásához, azzal a különbséggel, hogy a kijelző alsó harmadában az aznapi aktuális teendők is helyet kaptak. Szerencsére szinkronizálható a Google, Yahoo vagy bármilyen CalDav naptárral, így igazán univerzális. A zenelejátszó alkalmazás előadó, album, vagy dal szerint csoportosítja a feltöltött muzsikát, továbbá lejátszási listát is létrehozhatunk benne, a kötelező funkciók tehát nem hiányoznak. A galéria is szokványos, nem nagyon akad meg, a 3,15 megapixeles kamerával készült képek nézegetése közben. Az említett felbontás nem eget rengető, de vállalható fotókat készíthetünk vele, ha a DSLR otthon maradt - ebben a tekintetben a két telefon gyakorlatilag ugyanúgy teljesít, egyik sem tartalmaz észrevehető szoftveres optimalizációt.

Amennyiben telefonálni szeretnénk a Firefox-készülékkel, nagy meglepetés senkit nem fog érni: a telefonkagyló ikonra bökve szinte azonnal, lag nélkül egy három alsó füllel ellátott felülethez jutunk, ezek a tárcsázó, a névjegyzék, és a híváslista. Androidon sincs már a korábbi évek belépő kategóriás termékeinél megszokott várakozási idő a telefon menüpont megnyitásakor, ami itt a kedvencek füllel is kiegészül, ám ettől a Firefox OS-t használva sem kell megválnunk, amely a kiválasztott névjegyeket egyszerűen a lista elejére teszi.

Firefox OS alatt a kezdőképernyőről balra navigálva jutunk a rendszer egyik sajátosságához, egy olyan felülethez, amelynek keresőmezőjébe adott kulcsszavakat beírva, mindenféle ahhoz kapcsolódó tartalmat kapunk, például alkalmazásokat, információkat vagy képeket. Sokszor hasznosabb is lehet mint maga a Marketplace, mivel sokkal relevánsabb eredményeket ad. Azt szinte fölösleges említeni, hogy a Firefox alkalmazásboltjának választéka meg sem közelíti a Google Play-ét, ugyanakkor a rendszer jellegének fényében erre nem is biztos, hogy szükség van.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A 3D teljesítmény komolyabb igénybevételéhez a One Touch Fire-re még nem érkezett érdemi alkalmazás, a szűkös repertoár egy-egy bugyutább, de legalább 3D-s játékával különösebb gond nélkül megbirkózott. A Vodafone telefonjánál már volt miből válogatni, és bár komolyabb igénybevételnek nem érdemes kitenni, a Cut the rope-pal, vagy az Angry Birds-szel remekül el lehet rajta ütni az időt. /A készülék AnTuTu Benchmarkon 6462 pontos eredményt ért el (cpu:1218, gpu:3716, ram:714, i/o:814), hozza a 2-3 évvel ezelőtti csúcskategória érzését./

Megéri az árát

A Vodafone Smart Mini - Vitamax csomagban - már 15 ezer forintért kapható, ami valamivel kevesebb, mint amennyit Spanyolországban a One Touch Fire-ért kérnek. Utóbbi pontos itthoni árát egyelőre nem tudni, könnyen lehet, hogy az megegyezik majd az androidos verzióéval. A készüléket a Telenortól kaptuk kölcsön tesztelésre, de hivatalos megerősítés arra, hogy biztosan ezt a készüléket fogják forgalmazni, még mindig nincs. Pedig az Alcatel Firefox OS-sel felfegyverzett készüléke annak ellenére, hogy néha kicsit komótos, megbízható és olcsó telefon. Felhasználói élmény szempontjából felveszi a versenyt androidos párjával, legalábbis akkor, ha a teljesen okostelefon-szűz felhasználó szemével nézzük a dolgot. Ha viszont Instagramozni, Angry Birds-özni szeretne valaki és sodródni a legnagyobb mobilos platform által keltett árral, akkor nem érdemes kísérletezni.

a címlapról