Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Laza szövetségre lépett a Samsung és a BlackBerry

Koi Tamás, 2013. augusztus 06. 09:23
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Laza szövetségre lépett egymással a Samsung, valamint az okostelefon-piac egyik úttörőjének számító, mára jelentősen megcsappant támogatottságú BlackBerry. A koreai cég elsők közt kínálja vásárlóinak a BlackBerry Messenger azonnali üzenetküldő alkalmazás androidos változatát.

hirdetés

Rövidesen új fejezetéhez ér az okostelefon-piac egykori nagyágyújának, a kanadai BlackBerrynek az útkeresése. A vadonatúj BlackBerry 10 operációs rendszerrel és a rá épülő új készülékekkel megújulni szándékozó gyártó kapcsán hosszú hónapok óta pletykálják, hogy a céget részben vagy egészében eladják valamelyik versenytársnak, a BlackBerry azonban egyelőre láthatóan a lazább partneri kapcsolatokban és a korábbinál jóval nyitottabb üzleti szemléletben látja a fennmaradási lehetőségeket.

Ellenségből barát

A társaság májusban jelentette be, hogy keresztplatformossá teszi a korábban kizárólag a BlackBerryken elérhető, jelenleg mintegy 50-60 millió aktív felhasználóval rendelkező BlackBerry Messenger (BBM) azonnali üzenetküldő szolgáltatást, mely a BlackBerry 10 megjelenésével immár minden olyan funkcióval rendelkezik (chat, hanghívás, videochat), mint a rivális megoldások. A BBM az alapfunkciók mellett a csoportkommunikációt is támogatja, valamint egy vadonatúj, egyelőre még a BlackBerryken is csak tesztfázisban elérhető funkciója is van, ez a BBM Channels, mely a Twitter és a Facebook, valamint egy azonnali üzenetküldő kliens egyfajta ötvözetének minősül.


Thorsten Heins, a BlackBerry elnök-vezérigazgatója a májusi bejelentéskor

A májusi bejelentés során a BlackBerry őszre ígérte a BBM androidos és iOS-es portjának a megjelenését, melyet a cég láthatóan tartani is fog, ám nem kizárt, hogy eleinte exkluzív partnerek bevonásával. Ilyen exkluzív partner lehet a világ legnagyobb mobilgyártója, a Samsung, mely tegnap jelentette be, hogy a BBM rövidesen elérhetővé válik a Samsung Galaxy okostelefonokra. Az ingyenes szolgáltatásként elérhető BBM a Samsung Messaging Hub részeként lesz ott a telefonokon, vagy utólagos letöltéssel, vagy előtelepítve, elsőként várhatóan az afrikai kontinensen.

A BlackBerry saját azonnali üzenetküldő alkalmazása a Google Play Store-ban és a Samsung saját alkalmazás-piacterén egyaránt megjelenik majd, azt egyelőre nem tudni, hogy a program meddig marad Samsung-exkluzív, illetve biztosan az lesz-e a megjelenéskor. A Samsunggal kötött megállapodásnak egyébiránt különös élt ad, hogy a koreai gyártónak is van saját chatalkalmazása, ez a ChatON, mely Android mellett iOS platformon is elérhető, ráadásul webes kliense is van, amivel a BlackBerry Messenger egyelőre nem büszkélkedhet.

Arccal az Android (és iOS) felé

Azzal kapcsolatban egyelőre csak találgatni lehet, hogy a BlackBerry számára a BBM multiplatformossá tétele miként kamatoztatható, a cégnek ugyanakkor nem ez az első olyan kezdeményezése, mellyel a rivális platformok felé nyit. A vállalat a 2011-ben piacra dobott PlayBook operációs rendszerébe épített be egy komplett androidos futtatókörnyezetet, mely a BlackBerry 10 OS-ben is megtalálható. Ez azt jelenti, hogy minimális átalakításokkal a legtöbb androidos alkalmazás futtatható az összes új BlackBerryn - ez a futtatókörnyezet ráadásul a BlackBerry 10 legfrissebb verziójában az Android 4.2 Jelly Beant emulálja, vagyis olyan környezetet teremt az androidos alkalmazásoknak, melyet csak a legújabb, legmodernebb androidos telefonok képesek nyújtani.

A BlackBerry a közösségi szolgáltatás mellett más, kifejezetten üzleti célra szánt platformot is kínál már androidos és iOS-es operációs rendszert futtató készülékekből (is) álló vállalati flottáknak. A BlackBerry Enterprise Service új, 10-es verziója már mindkét rivális platformot képes menedzselni, az ezt kiegészítő Secure Work Space kliens június második felében vált elérhetővé.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.