:

Szerző: Koi Tamás

2013. augusztus 6. 09:23

Laza szövetségre lépett a Samsung és a BlackBerry

Laza szövetségre lépett egymással a Samsung, valamint az okostelefon-piac egyik úttörőjének számító, mára jelentősen megcsappant támogatottságú BlackBerry. A koreai cég elsők közt kínálja vásárlóinak a BlackBerry Messenger azonnali üzenetküldő alkalmazás androidos változatát.

Rövidesen új fejezetéhez ér az okostelefon-piac egykori nagyágyújának, a kanadai BlackBerrynek az útkeresése. A vadonatúj BlackBerry 10 operációs rendszerrel és a rá épülő új készülékekkel megújulni szándékozó gyártó kapcsán hosszú hónapok óta pletykálják, hogy a céget részben vagy egészében eladják valamelyik versenytársnak, a BlackBerry azonban egyelőre láthatóan a lazább partneri kapcsolatokban és a korábbinál jóval nyitottabb üzleti szemléletben látja a fennmaradási lehetőségeket.

Ellenségből barát

A társaság májusban jelentette be, hogy keresztplatformossá teszi a korábban kizárólag a BlackBerryken elérhető, jelenleg mintegy 50-60 millió aktív felhasználóval rendelkező BlackBerry Messenger (BBM) azonnali üzenetküldő szolgáltatást, mely a BlackBerry 10 megjelenésével immár minden olyan funkcióval rendelkezik (chat, hanghívás, videochat), mint a rivális megoldások. A BBM az alapfunkciók mellett a csoportkommunikációt is támogatja, valamint egy vadonatúj, egyelőre még a BlackBerryken is csak tesztfázisban elérhető funkciója is van, ez a BBM Channels, mely a Twitter és a Facebook, valamint egy azonnali üzenetküldő kliens egyfajta ötvözetének minősül.


Thorsten Heins, a BlackBerry elnök-vezérigazgatója a májusi bejelentéskor

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A májusi bejelentés során a BlackBerry őszre ígérte a BBM androidos és iOS-es portjának a megjelenését, melyet a cég láthatóan tartani is fog, ám nem kizárt, hogy eleinte exkluzív partnerek bevonásával. Ilyen exkluzív partner lehet a világ legnagyobb mobilgyártója, a Samsung, mely tegnap jelentette be, hogy a BBM rövidesen elérhetővé válik a Samsung Galaxy okostelefonokra. Az ingyenes szolgáltatásként elérhető BBM a Samsung Messaging Hub részeként lesz ott a telefonokon, vagy utólagos letöltéssel, vagy előtelepítve, elsőként várhatóan az afrikai kontinensen.

A BlackBerry saját azonnali üzenetküldő alkalmazása a Google Play Store-ban és a Samsung saját alkalmazás-piacterén egyaránt megjelenik majd, azt egyelőre nem tudni, hogy a program meddig marad Samsung-exkluzív, illetve biztosan az lesz-e a megjelenéskor. A Samsunggal kötött megállapodásnak egyébiránt különös élt ad, hogy a koreai gyártónak is van saját chatalkalmazása, ez a ChatON, mely Android mellett iOS platformon is elérhető, ráadásul webes kliense is van, amivel a BlackBerry Messenger egyelőre nem büszkélkedhet.

Arccal az Android (és iOS) felé

Azzal kapcsolatban egyelőre csak találgatni lehet, hogy a BlackBerry számára a BBM multiplatformossá tétele miként kamatoztatható, a cégnek ugyanakkor nem ez az első olyan kezdeményezése, mellyel a rivális platformok felé nyit. A vállalat a 2011-ben piacra dobott PlayBook operációs rendszerébe épített be egy komplett androidos futtatókörnyezetet, mely a BlackBerry 10 OS-ben is megtalálható. Ez azt jelenti, hogy minimális átalakításokkal a legtöbb androidos alkalmazás futtatható az összes új BlackBerryn - ez a futtatókörnyezet ráadásul a BlackBerry 10 legfrissebb verziójában az Android 4.2 Jelly Beant emulálja, vagyis olyan környezetet teremt az androidos alkalmazásoknak, melyet csak a legújabb, legmodernebb androidos telefonok képesek nyújtani.

A BlackBerry a közösségi szolgáltatás mellett más, kifejezetten üzleti célra szánt platformot is kínál már androidos és iOS-es operációs rendszert futtató készülékekből (is) álló vállalati flottáknak. A BlackBerry Enterprise Service új, 10-es verziója már mindkét rivális platformot képes menedzselni, az ezt kiegészítő Secure Work Space kliens június második felében vált elérhetővé.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.